Najdi forum

Sem 25-letnica, ki je pred kratkim imela prometno nesrečo in utrpela žariščno poškodbo možganov. Takoj po nesreči sem imela generaliziran epileptični napad, prvič v življenju. Na CT so ugotovili, da imam atrofijo možganov. CT pred enim letom je bil normalen (opravila sem ga zaradi hudega glavobola). Že 12 let se bojujem z motnjami hranjenja; letos sem v 7 mesecih shujšala za 45 kg (od 95 na zame normalnih 50 kg). Ali je mogoče, da je to povzročilo atrofijo, ali pa je po takšni poškodbi v glavi pač malo več možganske tekočine. Naj povem, da sem že pred 3 leti prav tako stradala in izgubila toliko kg, vendar je bil CT pred letom dni normalen.

Draga Jana,
na žalost stanja podhranjenosti, kakršno spremlja vaše motnje hranjenja, dokazano povezano z možgansko atrofijo. Mogoče je torej, da se je to izrazito nihanje vaše teže odrazilo tudi na prostornini možganov. Res je, da večina teh sprememb po stabilizaciji telesne teže, izgine. Epi napad je bil lahko povezan s poškodbo pri prometni nesreči. Spremembe na možganovini takoj po nesreči pa so običajno bolj omejene na eno same področje možganov.
Bojim se, da 50 kg tudi za vas ne predstavlja zdrave teže, čeprav vi tako čutite. Zdrav ITT (o katerem smo že pisali) je med 20 in 25 kg/m2.

To lahko preverite tudi sama. Glede hranjenja vam toplo svetujem, da najdete strokovno pomoč in se o tem z nekom pogovorite. Za vaše zdravje in predvsem boljše počutje sama s sabo gre,

pozdrav,
Marija Brecelj Anderluh

New Report

Close