Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Atrijska fibrilacija in fizična aktivnost

Atrijska fibrilacija in fizična aktivnost

ARITMIJA IN FIZIČNA AKTIVNOST

Pred tremi meseci so mi, po preboleli virozi pri pregledu na urgenci ugotovili
Atrijsko fibrilacijo neznanega trajanja s tahikardnim odgovorom prekatov, atrijska fibrilacija s fr. 157/min, srce povečano, aorta sklerotična, pljuča bp. Srčna motnja se je pojavila verjetno ob okužbi dihal. Terapija Concor 2×2,5 mg/d, Tritace 2x 2.5 mg/d, lanitop wrbl/d in uvedba Mirivarina
Pregled pri kardiologu je dal naslednje rezultate
EKG v mirovanju: atrijska fibrilacija, frekvenca prekatov cca 139/min, tona različno naglašena, jasnih šumov ni
Po ehokardiogramu
Na novo odkrita že kronična fibrilacija s tahikardnim odgovorom prekatov
Kompenzirano hipertonično srce
Blaga mitralna in zelo blaga trikuspidalna insuficinca
Povečana doza Concor 2x5mg/d.
Redno sem večkrat dnevno meril utrip in glede na nizke rezultate meritev n.pr Sys 99, Dia 75, pulz 88 po nasvetu kardiologa zmanjšal jemanje Tritace in Concor na 1x dnevo. Meritve po tednu dni kažejo iste rezultate.
Redno vežbam jogo in tudi zmerno nordijsko hojo. Pri meritvah utripa pri nordijski hoji sem opazil hitro povečanje utripa ( po merilcu, ki verjetno ni zelo natančen oz. fibrilacija moti meritve) tudi preko 160/min. Za meritve v mirovanju uporabljam merilec Omron M6, ki ob meritvi utripa vedno označi, da gre za aritmijo, ki pa jo lahko še verodostojno meri. Sicer imam občutek, da mi fizična aktivnost koristi in da pridobivam nazaj tudi na kondiciji
Želel bi nasvet, koliko fizične akitvnosti si lahko glede na omenjeno privoščim .
Za dogovor se vnaprej zahvaljujem
Hvala za pozornost in lep pozdrav

Pri vas so odkrili kronično atrijsko fibrilacijo s tahikardnim odgovorom prekatov. Predpisali so vam poleg Concorja in Tritaceja še Marivarin. Niste napisali ali je predviden poskus elektrokonverzije.
Pri bolniku s kronično atrijsko fibracijo ni zadržkov za blage telesne obremenitve. Njihova zgornja meja je zelo različna. Verjetno ste že sami ugotovili pri kakšni obremenitvi nastajajo težave. Pri le-teh je v ospredju težko dihanje pri različno hitri hoji po ravnem, pri hoji v hrib, pri različno hitri vožnji s kolesom. Mogoče bo prav, da greste na obremenitveno testiranje srca, na katerem boste dobili presej natančen odgovor kako visoke smejo biti obremenitve.

Lep pozdrav!

Prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani,
zahvaljujem se za odgovor. Elekrokonverzija glede na velikost levega atrija in zaradi že kronične atrijske fibrilacije ni več smiselna- prepisano iz mnenja kardiologa. Obremenitveni test sem opravil in čakam na rezultate.
Zahvaljujem se za pozornost in vas lepo pozdravljam

New Report

Close