Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Atrijska fibrilacija

Atrijska fibrilacija

Za dr. Janka Kersnika

Atrijska fibrilacija

Pred nekaj dnevi sem med povečano telesno aktivnostjo ( med plesom) ponovno po osmih mesecih doživel nekajminutno spremembo srčnega ritma (po mojem poznavanju, atrijsko fibrilacijo – v preteklosti že registrirano; občutki identični), ki se je po nekaj minutah počitka v ležečem položaju spontano prekinila. Za moje težave sem bil v preteklosti že pregledovan (dgn. atrijska fibrilacija in undulacija) in se že nekaj časa zdravim z Bloxanom (0,25mg 2x na dan). Ker sem čustveno izredno odziven človek ( imam težave z tesnobo, ki jih rešujem s psihoterapijo in tableti – coaxil) me zanima kako z imenovano motnjo živeti oz. kakšna je moja prognoza (po informacijah, ki jih imam je zaradi nekakšnega preustroja srca velika verjetno, da se motnja ponovi). Predvsem me skrbi odziv prekatov. Sem človek ki ne pije oz. ne kadi in ki mu rekreativni šport (košarka, smučanje, ples, kolo….) pomeni veliko. Biti športno aktiven in živeti v strahu pred srčnim odzivom ni prijetno!
Pa še to: »Kaj pomeni beseda undulacija?«

Lep pozdrav!

Jože

Spoštovani!

Takšna motnja praviloma ne napoveduje nobene bolezni, saj praviloma ni povezana z boleznijo srca. Nekako se boste morali sprijazniti z njo in živeti z občasnimi napadi hitrea bitjas srca, ki zdravja in življenja ne ogorža, je pa na moč neprijetno.

Undulacija je podobno kot fibrilacija atrijev – hitro krčenje preddvorov, ki mu krčenje prekatov ne sledi z enako hitrostjo. Hitrost krčenj preddvorov je pri ondulaciji manjša kot pri fibrilacij, v obeh primerih pa je 150 do 300 krčenj.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Hvala za odgovor. Zanima me še vaše mnenje o fizični aktivnosti (priporočila; v preteklost sem namreč napade AF doživljal predvsem v med fizično aktivnostjo oz. v odpočitku takoj po njej – igranje košarke, opravljanje cikloergometrije, ples) in skrbjo pred odzivom prekatov. Naj povem še to, da je bila pred vsakim napadom prisotna nedefinirana telesna izčrpanost.

Lep pozdrav!

Jože

Spoštovani

Zmerna telesna vadba ne bi smela škoditi. Če pa boste opazili, da vam težave povzroča določen tip obremenitev, ali večja izčrpanost, je bolje da se taki obremenitvi izogibate – predvsem zaradi počutja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close