Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrična in fetalna kardiologija atrialni septalni defekt

atrialni septalni defekt

Spoštovani dr.Vesel!

Moji hčerki so na ultrazvoku srca postavili diagnozo defekt v septumu atrijev-tipa sekundum. Nosečnost je potekala brež težav, družinska anamneza je prav tako bp.

Še predno je bila potrjena nosečnost sem vzela Dulcolax supp. (20 dan po zadnji menstruaciji) in Naprosyn 375 (28.dan po zadnji menstruaciji). V zadnjem trimesečju sem prebolela sinuzitis.

Zanima me, v katerem tednu nosečnosti pride do omenjene razvojne nepravilnosti?
Hvala.

Razvoj srca je v največji meri zaključen do konca 5. tedna nosečnosti. Jemanje Naprosyna pri vas sovpada s časom tvorbe pretina med preddvoroma (atrijski septum). Iz literature je znana švedska študija iz leta 2001, v kateri so ugotovili, da je bilo pri materah, ki so v prvem tromesečju nosečnosti jemale nesteroidne revmatike (med katere spada tudi Naprosyn), tveganje za rojstvo otroka s srčno napako nekoliko večje (za faktor 1.86). So pa avtorji opozorili, da je povezava, ki so jo ugotovili, šibka in da bi lahko bila tudi naključna.

Na splošno velja, da so vzroki za nastanek srčne napake multifaktorski, prepleteni med seboj in da v veliki večini primerov ni enostavnega odgovora na vprašanje “zakaj ravno pri meni?”.

Defekt atrijskega septuma tip sekundum je sicer napaka, ki jo lahko, v kolikor je to potrebno, v celoti odpravimo s kardiološkim intervencijskim oz. kirurškim posegom.

Lep pozdrav!

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

New Report

Close