Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija atopijski dermatitis – stotič

atopijski dermatitis – stotič

Pozdravljeni!

Imam nekaj vprašanj:

Sinu se je pri dveh letih pojavil atopijski dermatitis (rdeči predeli suhe kože). Zdaj je star 3 leta in pol. Prejšnjo zimo kakšnih hujših izpadov bolezni ni bilo, kadar pa so bili, smo uporabili (takrat še) Elocom. Do sedaj sva bila dvakrat na Vrazovem trgu v alergološki ambulanti, pa mu testi niso potrdili nobene alergije. Drugič sem celo predlagala nekaj potencialnih alergenov, pa prav tako ni bilo reakcije. Zadnjič, ko sva bila na pregledu, sem “iztržila” Elidel. Pri dermatologu še nisva bila.

Elidel uporabljamo zelo zelo poredko, ker ima vedno manj težav s kožo (!?!), če pa se že pojavi kakšen predel suhe kože (ne rdeče), pa uporabimo Eucerin 10% urea lotion.

Brala sem, da se AD pojavlja v intervalih. Ali naj potem takem pričakujem spet hujši izbruh, ali pa naj bom optimist in lahko upam, da bo AD izzvenel? Ali je to možno? Naj še omenim, da med poletnimi meseci vsa mazila mirujejo 🙂 – otrok nima nobenih težav!

Kakšna je verjetnost, da bo AD izbruhnil tudi pri mlajšem otroku? Sedaj je star 10 mesecev. Sicer mož ni alergičen, jaz pa sem imela v zgodnji mladosti malo astme, o kateri ni ne duha ne sluha (trkam).

Glede na to, da otrok preverjeno ni alergičen na prah, pršico… ali je kljub temu priporočljivo pranje brez mehčalca?

Že vnaprej hvala za odgovore in lep pozdrav!

Spoštovani,

optimizem je vedno bolj zaželjen od pesimizma.

Atopijski dermatitis (AD) je najpogostejša kronična vnetna bolezen v otroštvu. Začne se lahko že v starosti 3 mesecev, 90 % malih bolnikov ima to bolezen že pred 5. letom starosti.
Objektivni podatki študij kažejo, da se je pogostnost v zahodnem svetu povečala oz. narašča.

Pri AD gre pri 85-90 % za prisotno atopijo, kar pomeni , da oseba razvije imunsko reakcijo (tipa 1) na snovi (alergene), ki so sicer nenevarne , zlasti
na tiste, ki jih vdiha (inhalatorne) ter zaužije (alimentarne). Pomeni, da taka oseba postane preobčutljiva na te snovi. po domače rečeno alergična. Z objektivnimi testi lahko dokažemo v krvi protitelesa (celokupni in specifični Ig E) oz. izzovemo reakcijo na koži ob vpiku (vnosu) alergena v kožo. Imunski sistem teh oseb se zmede in dela težave . Dedovanje je poligensko ( ne ve se natančno ali preko 5 ali 11 kromosoma), saj ugotavljajao , da je v polovici primerov družinska anamneza pozitivna.
Izračunali so, da v 83 % primerov sta prizadeta oba enojajčna dvojčka, če sta prizadeta oba starša (imata AD) v 43-73 % bo imel otrok AD, če ima AD eden od staršev 12 %, če sta oba zdrava pa v 7-10 % bo imel tudi otrok AD.

Ista oseba z atopijo ima lahko več atopijskih bolezni : v zgodnejm otroštvu AD, kasneje alergijski rinitis, v odrasli dobi pa astmo. Govorimo o alegijskem maršu.
Vendar to ni pravilo.

Namreč , in to je najverjetneje pri vašem sinu: poznamo še eno obliko atopijskega dermatitisa, prisotna je v 10-15 %, kjer v ozadju ni alergijske patogeneze, se pravi taki pacienti imajo vse teste v mejah normale, klinčno sliko pa enako kot jo imajo atopiki z AD. To obliko imenujemo intrinzična varianta AD ali nevrodermitis, pri atopikh pa ekstrinzična varianta ali dejanski atopijski dermatitis.

Kot rečeno v obeh primerih gre za enako klinično sliko, katere značilnost je tudi srbež poleg vnete in suhe kože.

Klinčna slika se tudi spreminja glede na starost malega bolnika.

Ene raziskave ugotavljajo ,da do 10. leta starosti v 90 % bolezen izzveni, spet druge pa trdijo , da je bolezen bolj kronične narave -do 16. leta naj bi izzvenela v 60 %.
Faktorji, ki nakazujejo hujši in daljši potek so hujša oblika v otroštvu, zgodnji začetek in družinska anamneza.

Pri AD je prizadeta barierna funkcija kože (motena sinteza ceramidov v najbolj povrhnjem sloju povrhnjice-v roženi plasti) zaradi tega je koža bolj suha, občutljiva na dražeče snovi, bolj podvržena vdoru snovi, ki so alergogene in vdoru bakterij.

Kot sledi je zelo pomembno mastiti kožo in jo ne še dodatno izsuševati z uporabo tekočih mil.
Takoj po kopanju se priporoča nanaos mastnega mazila, da se vlaga ujame pod slojem mazila.

Svetujem Vam , da uporabljate sintetične detergente (Aveene) pri umivanju.
Menim , da mehčalec ne bi smel delati težav.

Da zaključim z začetnim stavkom, ste lahko le optimistični.
Lep pozdrav
Lartisa STojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close