atopični dermatitis pri dojenčku
Zdravo,
zanimam me, kako lahko na alternativni način (torej brez kortikostreroidov) pomagam mojmu 7mesečnemu otročku pri atopičnemu dermatitisu?
Njegova koža je občutljiva, srbeca, izsušena, hrapava, v pregibih pa pretirano rdeča, suha… ker ga dojim, se držim diete brej jajc, kravjega mleka, soje, oreščkov.
Slišala sem, da pomaga kurkuma, zato ga umivam z njo… telo mu negujem z nerafiniranim kokosovim malom, občasno, ko res ne gre, si pomagam z Locoidonom.
Prosim za pomoč, če ima kdo izkušnje.
Hvala
Pozdravljeni!
Zelo tezko bi rekla kako pomagati 7 mesecnemu otroku pri dermatitisu, brez pregleda. Atopicni dermatitis ima veliko manifestacij. Poenostavljeno, dermatitis pomeni vnetje koze. Pomembno je vedeti ali ima otrok poleg AD tudi kaksne druge sx, kot so: pogosto kihanje, vnetje grla, zamasen nos ali pogost izcedek iz nosu, srbece oci…
Drugi mozen faktor, ki tudi povzroca AD, je povecana prisotnost staphylococcus aureus bakterije, ki je sicer v normalnih kolicinah vedno prisotna na kozi. So vasega otroka testirali za prisotnost omenjene bakterije? Te bakterije izločajo toksine, ki se zdi, da deluje kot “super” antigen (snov, ki povzroča, da telo proizvaja protitelesa v odgovor na njihovo prisotnost) in povzroči imunski odziv, katerega rezultat je vnetje koze.
Najbolj pogost vzrok AD v TKM je tako imenovana “vroca vlaga” v telesu. Samo s pregledom in pogovorom bi lahko ugotovila ali gre res za omenjen vzrok in kateri dejavnik je bolj prevladujoc vlaga ali vrocina.
Drugi mozen dejavnik je laho “vrocina v krvi”, ki ima nekoliko drugacne sx. od zgoraj omenjenega dejavnika.
Poleg diete, ki jo izvajate vam predlagam, da se izogibate naslednji hrani:
– ribam, se posebno ne jejte skoljk in rakcev, vendar vzemite, po predhodnjem posvetovanju z zdravnikom, ribje olje;
– vsej hrani, ki vsebuje gluten;
– mastni, zacinjeni ali ocvrti hrani;
– sladkorju in sladkarijam;
– sirom in jogurtom.
Predlagam, da otroka ne umivate prepogosto, vendar pazite da je cist. Izogibajte se glicerinskemu milu, mleku za telo in pudrom. Prav tako pazite, da otrokova koza ne prihaja v kontakt z volno. Naj bodo nohti otroka skrbno pristrizeni brez ostrih robov.
Predlagam, da 2x na dan vzamete eno cajno zlicko lanenega olja, zauzijte ga s hrano.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.