Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Atopični dermatitis-nega

Atopični dermatitis-nega

Pozdravljeni!

Moja dve leti stara hčerkica ima v predelu kolen – zadaj v pregibu na obeh nogah pordela območja zelo suhe kože. Pediatrinja je dejala, da gre po vsej verjetnosti za lažjo obliko atopičnega dermatitisa. Zanima me kaj je na voljo pri nas v lekarnah za tovrstne težave pri otrokih (ali pa tudi v tujini). Kakšna kopel verjetno oz. krema.

Hvala in pozdravljeni

Spoštovani,

pri atopijskem dermatitisu (AD) je zelo pomembna nega kože.
Poleg vnetja je pri tej bolezni prisotna motnja barierne funkcije kože-to pomeni, da je zaradi povečanega transepidermalnega izgubljanja vode ter zmanjšane sinteze ceramidov v povrhnjici ,lipidna bariera manj vredna . Na ta način je koža manj zaščitena pred vdorom tujih snovi . Koža je suha in občutljiva in bolj podvržena draženju in okužbi. To velja tudi za atopijski dermatitis , ki nima alergijske podlage (v 10-15 %)-intrinzična varianta atopijskega dermatitisa ali nekoč imenovan nevrodermitis.

svetujem vam , da kožo mažete z mastnimi neodešavljenimi mazili, ki vsebujejo ureo, holesterol in ceramide. v primeru vnetja bi vam svetovala , da vam dermatolog predpiše Elidel ung. ( to je novo zdravilo za zdravljenje AD pri otrocih , je lokalni imunosupresiv, ki ne tanjša kože).

Pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Zanima me vaše mnenje v zvezi z Elidelom, saj deluje imunosupresivno, mene je tega strah za moje otroke. Naša zdravnica je mojemu malčku dala kortikosteroid in je bilo zelo uspešno!

Spoštovani,

kortikosteroidi lahko na dalši rok tanjšajo kožo, pojavijo se lahko razširjene žilice itd., prav z namenom, da bi se izognili tem str. učinkom kortikosteroidov in ker se atopijski dermatitis pojavlja večinoma pri mladih otrocih , so intenzivno znanstveniki iskali nove možnosti. Elidel je lokalni imunosupresiv, najpogostejši stranski učinek je občutek pečenja, srbež , in pri 20 % simptomi podobni gripi, glavobol.

Osebno menim, da ni zadržkov za uporabo Elidela, prebrala sem že veliko študij in sedaj je Elidel zdravilo izbora za zdravljenje atopijskega dermaititsa.

Pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Mi uprabimo po potrebi kopel Linola-fett, pri tuširanju ne uporabljamo mila vsak dan in nekako vozimo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close