Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija atopični dermatitis in zdravila v nosečnosti

atopični dermatitis in zdravila v nosečnosti

Pozdravljeni!

Imam postavljeno diagnozo atopični dermatitis. V zadnjem letu se zelo močno razširja z dlani po rokah navzgor, po nogah in celo na obrazu. Glede na to, da nameravam zanositi vsak hip, me skrbi glede uporabe kortikosteroidnih zdravil.žDo zdaj sem uporabljala Elocom, po zadnjem pregledu mi je zdravnica predpisala kremo Lipo-nekaj, (ne spomnim se natančnega imena), vendar tudi uporaba te kreme, kljub blažjim stranskim učinkom, ni priporočljiva v nosečnosti. Ginekolog mi je dejal, da se lahko pojavijo razvojne nepravilnosti (nadledvična žleza, pa verjetno še kaj) – rekel pa je tudi, naj se posvetujem z dermatologom glede uporabe zdravil, češ oni ževedo, kaj ne škodi.

Moje vprašanje je sledeče: kakšna je razlika med sistemskimi kremami in tistimi drugimi (nesistemskimi, a so lokalne?). Zanima me, kako lahko zdravnik določi upravičenost uporabe kortikosteroidov v nosečnosti? Nekoč ste mi že odgovorili, da se presodi, kaj je manj škodljivo, vendar bi rada bolj natančne informacije v zvezi s tem. Kdaj je najbolj nevarna uporaba teh zdravil (na začetku nosečnosti, kasneje) in če mi lahko napišete nekaj zdravil, ki lažijo atopični dermatitis, a ne vplivajo negativno na razvoj ploda. Ni važno, če se ne dobijo v Sloveniji, niti cena zdravila ni važna.

Verjemite mi, da je ta bolezen zame zelo velik problem in da sem v hudi stiski, namreč na noben način ne želim negativno vplivati na razvoj otroka.

Hvala, da si vzamete čas za prebrat in prosim, preženite moje skrbi s kakšnim spodbudnim odgovorom!

Lep dan in na svidenje.
Mili

POzdrav!

KOnkreten odgovor je možen na podlagi ocene stanja tako atopičnega dermatitisa, površin, ki so prizadete, jakosti obolenja.
Vsekakor blaga , indiferentna sredstva kot so hladilno mazilo, mastne kreme ne škodujejo, vendar najbrž ne pomagajo .
KOrtikosteroidne kreme na manjših površinah za krajši las prav tako niso nevarne, vendar pod kontrolo zdravnika.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni !

Že dalj časa se pripravljam na “konkreten” odgovor vsem, ki imate postavljeno diagnozo atopični dermatitis, pa mi nekako ne uspe…
Zato bom bolj na kratko odgovoril z nekaj dejstvi

Namreč tudi sam sem imel postavljeno ravno to diagnozo, sama bolezen je nastopila pred cca 4 leti, ugotovljena slučajno pri sistematskem pregledu in moram se pohvaliti, uspešno (da potrkam) odpravljena že več kot pol leta.
Na kratko, največ preiskav so mi naredili na dermatološki kliniki v lj, iz obupa nad dermatološko in priporočil, sem obiskal nekajkrat tudi g. Bartenejev (edini takoj postavil točno diagnozo) ter ga. Adamič. Oba bi želel pohvaliti, enako tudi oddelek golniške bolnice za Bežigradom, kjer sem opravil vse teste proti alergijam.
Pri Dermatološki kliniki v lj nekako prvotno nismo našli skupnega jezika, saj so se termini naročanja zelo zavlekli, vedno pa so mi bile predpisane samo kostikoreoidne kreme, kar je moje “zdravlje” pripeljalo do te mere, da je prihajalo do okužb (gnojne rane) ter zdravljenje z atibiotiki, kar je značilno za dermatitis in ponovno kreme – začaran krog.

Torej, prvo ugotovite sami, kaj je dejanski vzrok vaše bolezni (stres, dedno, hrana) ter “ukrepajte”, dermatologi natačno vedo, vendar je to težko prenesti na pacienta oz. sami boste morali priti do dna !!
Na internetu imate ogromno napisanega o atopičnem dermatitisu(prilagam linke), preberite si !!

Na našem trgu je le nekaj krem registriranih za zdravljenje dermatitisa(sem že pozabil imena) , v avstriji imate protopic, ki mi je delno pomagal v najhujšem obdobju in je bila “bum” ko je prišla na trg, saj drugega ni bilo – imate dve jakosti.
No, da preidem k bistvu, meni je pomagala oz ozdravila le krema Freederm, ki jo naši dermatologi poznajo, vendar verjetno nikoli ne bo registrirana pri nas!!!
Pred uporabo, se PRVO POSVETUJTE z dermatologom, in poskusite najti skupni jezik.
Drastične spremembe boste opazili že v nekaj dneh.
Ne želim reklamirati kreme, ne želim, da bi vam le ta naredila (morda) še večjo škodo, vendar le ta krema je meni pomagala in ozdravila, enako želim vam vsem, saj vem, kaj sem moral prestajati.
Naročite jo v Ameriki preko spleta, prvo pa si preberite vse o dermatitisu !!
lp

http://kidshealth.org/parent/infections/skin/eczema_atopic_dermatitis.html
http://www.aaaai.org/

http://www.aad.org/default.htm

http://www.niams.nih.gov/hi/topics/dermatitis/index.html

to je ta link za naročanje !

http://www.eczemamiracle.com/#Staff

New Report

Close