Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija atopični dermatitis 2,5 letnice

atopični dermatitis 2,5 letnice

Spoštovani, prebrala sem vaš nasvet pri podobni temi, pa vendar vam pišem tudi jaz, ker gre za različno starost. Imam hčerko, ki se ji je pri 1letu prvič pojavila alergija v obliki izpuščaja (jemanje hiconcila). Test na pnicilin negativen, verjetna alergija na konzervans. Alergija se ji je pojavila še nekajkrat, sama skušam ugotoviti na kaj in zaenkrat mi kar uspeva. Kar se tiče hrane mislim, da je alergična na rdeče barvilo v sokovih in tega se izogibamo. Od poletja ni imela alergije. Poleti pa je bila precej uboga zaradi sonca. Zakaj vam vse to pišem? Ker smo pri 1,5 leta ugotovili, da ima tudi atopični dermatitis. Predvsem hud je na pregibih in predelu reber. Kožo ima zelo zelo suho. Mažem jo z Elidelom, Advantanom (odvisno od stanja kože) in moram reči, da ji zelo koristi, saj jo namažem takoj ko opazim rdeč madež. Stanje se hitro popravi. V kolikor je ne bi namazala, se madež kar razleze po koži in zelo srbi. Vmes pa jo vsak večer mažem s hladilnim mazilom. Edino to ji kožo vsaj malo namasti. Tudi stuširam jo z Eucerin oljem za tuširanje. Kako lahko tako močno maščenje kože vpliva na kožo v prihodnje? V družini s tem nimamo težav. Mala je stara2,5 let. S čim jo mazati za ven – proti mrazu. Zdi se mi, da koži odgovarja le lekarniško hladilno mazilo. poskusila sem tudi z emoliencem (narejeno v lekarni na recept), pa je takoj dobila hujšo obliko dermatitisa. Torej: kako vpliva na kožo maščenje in kakšna so lahko pričakovanja v prihodnje?
Hvala za vaš odgovor.

Pozdrav!

Atopični dermatitis je bolezen, ki pogosto izveni pri starosti med 3 in 5 let, do takrat pa bo občasno še nagajal.
Kreme, ki jih uporabljate so kar prave.
Dodajanje mastnih sredstev ne bo vplivalo na kožo, niti ne bo kakšnih kasnih posledic te uporabe.
Ker je atopijski dermatitis dokaj komplicirana bolezen, kjer ne gre le za alergijo, čeprav je del problema tudi ta, se splača izključiti alergene- torej opraviti testiranje, vendar še enkrat povdarjam, da problem te bolezni ni samo alergija.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Testiranje je hčerka opravila letos junija. Ravno takrat je bila vsa pikasta, tako, ker ji nismo smeli dati antihistaminikov. Vsi izvidi negativni tako, da je bila še alergologinja zelo presenečena. Dobila sem seznam živil, ki so najbolj alergena (teh tako in tako ne je, npr. salam, paštet…) in da moram sama opazovati. Kot sem že omenila sumim barvilo, ki se mu sedaj strogo izogibamo, kar pa se tiče zunanjih dejavnikov…?? videli bomo spomladi. Kar se tiče alergije v obliki izpuščajev je sedaj mir, tako da menim, da hrana, ki jo uživa ni kriva (kuham pa sama – nič instant ali že pripravljene zmrznjene hrane). Na morju je pa tako dobila alergijo na kožo in oči (zelo močno). Uporabljali smo zyrtec in Zaditen za oči. Brez zadytena je bilo samo še slabše, zato menim, da je šlo tudi za alergijo, ki vpliva na sluznico. Teklo ji je tudi iz nosa, čeprav ni bila prehlajena. Bila pa sem presenečena, ko sem to povedala specialistki alergologinji, ki je rekla, da v vsej svoji praksi ni naletela na tako majhnega otroka, ki bi imel posledice alergije na sluznici. Da to pri 2 letnici ni možno. To me je začudilo in mislim, da ni res, saj sem na lastne oči videla, da otroku antihistaminik pomaga.

Še enkrat pozdrav!

KOt sem že omenil: atopični dermatitis ima več faktorjev, tako da negativni alergijski testi ne pomenijo nič, ravno tako dejstvo, da antihistaminiki pomagajo , še ne pomeni , da gre za čisto alergijo.
Bolezen je zelo kompleksna, zaenkrat lahko z navedenimi sredstvi bolezen blažimo, poskušamo odstraniti provokacijske faktorje, med katerimi pa so tudi alergične reakcije.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close