Najdi forum

Poštovani, koji mi broj (atomski ili maseni) pokazuje broj neutrona u atomu? Mogu li podatak za maseni broj uzeti samo za broj neutrona ili moram nešto dodatno računati?

Dragi Matej,

atomski broj (Z) nam pokazuje broj protona u jezgri odnosno broj elektrona u elektronskom omotaču nekog atoma. Maseni broj (A) opisuje masu i označuje zbroj neutrona i protona. Time možemo zaključiti da uzimanjem podatka atomskog broja (Z) istovremeno dobivate i podatak za broj protona i elektrona. Međutim, ista stvar ne vrijedi za maseni broj (A). Ne možete uzeti podatak masenog broja i pripisati ga broju neutrona. Imate li u zadatku podatak za Z (ili broj protona, elektrona) i A, broj neutrona dobijete tako da od masenog broja oduzmete atomski broj.

Hvala na objašnjenju. Da li se to odnosi i na izotope? postoje oni zadaci kada moram odgonetnuti neki kemijski element izotopa, a ponuđeni su mi podaci iz atomskog ili masenog broja..

Dragi Matej,

da, odnosi se i na izotope. Kod takvih je zadataka samo važno pravilno napisati simbol kemijskog elementa. Nakon što dobijete podatke o atomskom broju, u tablici PSE pronađite element koji ima taj atomski broj. Pritom pazite koji broj gledate. Atomski broj nije decimalan broj, već cijeli broj koji može biti različito smješten u pojedinim periodnim sustavima. Kada otkrijete o kojem je kemijskom elementu riječ, s donje lijeve strane simbola tog kemijskog elementa pišete atomski broj, a s gornje lijeve strane maseni broj. Vrlo jednostavno 🙂

A zašto izotope još zovemo polinuklidni elementi?

Riječ polinuklidni element (poli – više, nucleus – jezgra) nam govori da atom tog kemijskog elementa ima više vrsta jezgri. Prisjetimo se da je jezgra svakog atoma građena od protona i neutrona te da njihov zbroj čini maseni broj kemijskog elementa. Kako je maseni broj povezan s izotopima? Izotopi su atomi s različitim masenim brojem, ali istim atomskim brojem. Različiti maseni broj nam zapravo pokazuje te različite vrste jezgre. Znači izotopi su polinuklidni elementi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close