atipični karcinoid v nosu
Pozdravljeni,
na tem forumu sem nova, ker imamo na žalost sedaj tudi v naši družini bolnika z rakom.
Moj tast, star 66 let, je šel pred slabim mesecem dni na ORL zaradi težav z dihanjem in neprehodnega nosu. Odstranili so mu polip, ga dali na patologijo in v petek 16. 5. bo imel že prvo kemoterapijo z etopozidom in cisplatinom. Dobil je kup izvidov, ki jih mi laiki ne razumemo. Zato se obračam na vas…
Postavili so mu diagnozo Ca cavi nasi T4?N0.- atipični karcinoid – zmerno diferenciran nevroendokrini karcinom.
CT izvid pravi, da ima obsežen ekspanziven proces v področju epifarinksa, nosnih hodnikov, etmoidnih celic, sfenoida z destrukcijo lobanje in baze in s sumom na intrakranianlni prodor.
MRI izvid je dolg, na koncu pa je radilološka diagnoza: obsežen ekspanzivni proces v področju desnega nosnega hodnika, epifaringsa, sfenoidne kosti klivusa ter sele turcike z zajetjem levega kavernoznega sinusa. Zajeta je leva pterigopalatina fosa ter najverjetneje tretja veja trigeminusa vse do prestopišča oz. foramen ovale na levi strani. neposredne zajetosti možganovine ne vidim.
Prosim, če se komu ljubi, da mi pove “po slovensko” kaj vse to pomeni. Razumemo, da ima velik tumor, ki še ni v možganih, se pa že vrašča v skelet. To je pa tudi vse. tast zdravnikov ne sprašuje kaj dosti in verjetno jih tudi ne bo, ker je tak tip človeka. Ker ima pa kmetijo, ki jo “fura” sam, pa bi kljub vsemu rad vedel, kaj vse to pomeni, kako hudo je. Za enkrat je predviden za kombinirano zdravljenje s kemoterapijo ter obsevanjem.
Skratka, če mi lahko kdo pove vsaj prbl. kaj lahko pričakujemo, vam bom jaz in ostali v družini hvaležna.
Hvala
Nina
Nina,
težko ti bomo razložili izvide, ker se ne spoznamo na stroko. Nekaj si že sama ugotovila kaj več pa tudi sama ne znam razbrati. Morda se bo javil naš forumovec Medicinc, ki zaključuje študij medicine in mu je prav onkologija zelo blizu in rad svetuje po svojih močeh.
Vsekakor pa naj vam ne bonerodno stopiti do onkologa ali pa splošnega zdravnika, ki vam morata dati pojasnila! Ni dobro, da ste brez informacij. Namreč bolj je bolnik osveščen, lažje se zdravi in bolj je motiviran.
Vsi skupaj bodite pozitivno naravnani, pogumni. Splača se potruditi. Nikoli ni boj že kar v naprej izgubljen. Res je zdravljenje raka veliko težje od zdravljenja angine ali gripe, vendar kljub vsemu se tudi raka lahko pozdravi. Seveda odvisno od razširjenosti bolezni, fizičnega stanja bolnika, spremljajočih bolezni, motivacije, sodelovanja bolnika, itd, itd. To zdravniki zelo poudarjajo.
Držite se in javi se še kaj.