Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Atipične težave

Atipične težave

Moje težave so morda malo atipične, vendar bi vseeno prosila za nasvet ali komentar.

Že kakšno leto opažam, da spomladi in jeseni začnem kašljati in to kar precej. Kašelj ni naporen, ni suh, tudi ne hropem, samo kašljam. Občasno me tudi boli malo pri dihanju v prsih, ampak nadloga tako, kot je prišla tudi izgine sama od sebe v roku nekaj mesecev. Se ne izboljšuje in ne slabša. Se preprosto pojavi in nato izgine. Pomislila sem na alergijo in se tudi šla testirati, ampak testi niso pokazali ničesar. Kaj bi to lahko pomenilo? Kadim pa že več kot 10 let.
hvala za odgovor.

Spoštovana,

vzroki kašlja so zelo številni.
Kašlej je pogost nasledek kroničnega ali akutnega nosnega vnetja pri katerem pride do zatekanja sluzi nazaj v žrelo, kar draži receptorje za kašelj.
Kašljajo mnogi bolniki z gastroezofagelna refluksno boleznijo-torej bolniki, ki jim zateka želodčna kislina nazaj v poširalnik. Ta kislina doseže žrelo in sproži kašelj. Ali vas morda muči zgaga?
Ali morda jemljete kakšna zdravila. Nekaterea zdravila za zniževanje krvnega pritiska lahko sprožajo močan kašelj.
Kašelj vas je mučil v času, ko so virusne okužbe dihal pogoste. Morda je šlo za to? kako je bilo v tem času z nosom?
Obstaja posebna oblika astme, ki se kaže le s kašljem. Razkrijemo jo s testi pljučne funkcje. Težje je razkriti eozinofilni bronhitis, ki se prav tako kaže s kašljem ,vendar poteka brez vsakih sprememb v pljučni funkciji.
Seveda ne smemo pozaboto, da ste kadilka. Kadite ravno dovolj dolgo, da bi se lahko že
razvil začetni KOPB, ki se razkrije ob mrzlem zraku ali virusnih okužbah dihal.
Kaj narediti? Spirometrijo vsekakor. Morda tudi sliko pljuč.Torej pregled pri specialistu pulmologu.
In seveda-opustite kajenje! Čim prej.

Lep pozdrav

prim. prof. dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Opravičujem se, če je bilo vprašanje že kdaj postavljeno, ampak zanima me, kaj točno vse pokaže slikanje pljuč in kaj pokaže speriometrija? Kdaj se zdravniki odločijo za eno preiskavo in v katerem primeru se raje obrnejo na drugo?

Lepa hvala

Spoštovani,

s slikanjem pljuč prikažemo morfološke (oblikovne) spremembe prsnega koša. To pomeni, da ocenimo pljuča, srce, prepone, mediastinum, okostje in še kaj. In na podlagi izkušenj ter znanja ugotovimo, če je kaj narobe z naštetimi organi. Na primer: senca na pljučih (pljučnica ali tumor ali kaj tretjega), ali je srce povečano, ali so znaki popuščanja srca?

S spirometrijo pa ocenimo funkcjsko stanje pljuč. Ali delujejo pljuča normalno ali jih kaj ovira? Zapora dihal: astma, KOPB itd. Restrikcija: pljučna fibroza, srčno popuščanje, bolezni dihalnih mišic?

Za katero od teh dveh preiskav se bo zdravnik odločil pa je odvisno od tega, kaj mu je bolnik povedal (anamneza) ter kaj je odkril ob pregledu bolnika (status).

Pogosto sta potrebni obe preiskavi. Na primer pri bolniku s KOPB pri katerm pa so tudi klinični znaki za srčno popuščanje. V tem primeru s spirometrijo ugotovimo stopnjo zapore bronhijev zaradi KOPB ter s slikanjem pljuč razkrijemo povečano srce, znake za popuščanje srca ali pa znake, ki govorijo za povečane pritiske v malem plučnem krvotoku-s slednjim ugotovimo znake za pljučno srce ter pljučno hipertenzijo.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Pozdravljeni!

Imam namreč težave z kašljem, ki traja že 3tedne. Kašelj je podoben oslovskem kašlju, ki je prisoten tudi gnoj, vročine nimam. Bila sem pri svoji zdravnicu, poslušala mi je pljuča in rekla da so uredu, idin ko mi je pregledala usta je rekla da sem zelo bleda in da sem najbrž prebolela kašno virozo. Samo mene ta kašelj še vedno spremlja, včasih je čist ok, včasih pa zelo moteče, ker me zdraven še boli oz.peče grlo. In opažam tudi da imam pospešen utrip srca odkar kašljam. Sicer imam neopredeljeno sinusno tahikardijo. Me že malo skrbi da ni kaj hujšega zmano*

Hvala za odgovor že vnaprej.

LP Nives

Spoštovana,

nekaj tednov po virozi je kašelj še pričakovan pojav. Dalj časa pa ne. Ali so razkrili, zakaj imate sinusno tahikardijo? Ščitnica?
Če bo kašelj vztrajal svetujem pregled pri področnem pulmologu.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Za ščitnico sem dala tudi kri in so ugotovili da imam malce povečano. Sedaj čakam na pregled da mi točno povejo, kardiologi so rekli da je možnost tudi ščitnica za te vzroke, samo pred 4leti ko so te napade hitrega bitja srca odkrili sem imela vse bp (za ščitnico).. šele letos jan. ko sem spet dala so odkrili malo povečanost..
sicer pa da omenim kašelj je sedaj mnogo bolše 🙂

LP Nives

Lepo. Po potrebi se kar še oglasite!

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close