atipična pljučnica
Draga Tanč, prav lepo pozdravljeni.
Minilo je nekaj tednov, ko vas nismo nadlegovali,ampak zdaj vas prosim za nasvet.
V četrtek 3.11 sta imela dvojčka vakcinacijo(pri nas z zamudo).
Zdaj sta dveinpol letnika. Po cepljenju sta šla kot običajno v vrtec in do nedelje je bilo vse ok. Zveče pa sta imela oba malo povišano TT.
v ponedeljek je bila pupa vročična, fant pa je bil ok.Oba sta ostala doma.
V torek je sine šel v vrtec, ker je bil še zmeraj ok.Popoldan je tudi on zakuhal.Od takrat imata več ali manj tt okoli 39. Enemu dajemo sirup, drugemu svečke.
V sredo smo v roku ene ure pri hčerki doživeli drastičen preobrat v počutju.Po 19 uri ni želela več večerje, pričela je hudo kašljati in ob tem izkašljevati enormne količine sluzi.Malo se je umirilo in čez par minut spet ponovilo.Začela je hropsti, zato sva odšli na Metelkovo.
Izmerili so ji pulz in kisik;140/88.
Zdravnica jo je pregledala in napotila na Inhalacijo ventolina+vlaženje.
Tudi po tem ni bilo kaj dosti bolje.Sama je pov. da je precej neobičajno da ob tistem kar je slišala na pljučih in inhalaciji ni stanje boljše.Bil naj bi bronhitis.
Z napotki+ventolinom sva odšli domov. Doma sem ji dala še sirup, ker je tt rasla. Spala je še kar ok,……..zjutraj pa k naši os.zdravnici.
Poslušala je pljučka, oksigenacija je bila 130/90. šli sva na ventolin in spet poslušanje pljuč. Nato je zdravnica predpisala AB Fromilid.Rekla je da je atipična pljučnica. Zvečer sva spet šli na oksigenacijo, ki je bila ok.
V petek zjutraj je bil že skoraj en dan po pričetku uživanja AB.Stanje je bilo malo boljše.Še vedno sem ji dajala ventolin, ker je vsakega toliko hropla in utrip se ji je povečal. Imela sem v glavi, da načeloma naj ne bi bil ventolin potreben, vendar sem probala in bilo je malo bolje.Tudi zdravnica, (ki je bila po naključju na Metelkovi in je tudi v našem ZD,nas je pregledovala v petek) je povedala, da je zdaj res slika bolj jasna in da kaže na atip.pljučnico.
Danse je četrti dan od kar jemljemo ab in zjutraj je imela pupa spet visoko vročino.Dala sem ji Calpol in ventolin, ker je spet težko dihala, hropla (potem se je dihanje spet malo umirilo)in sedaj po dobih petih urah(ob 12.30) se spet dihajne otežuje, vročina kot da spet rase.
v ponedeljek ob osmih naj bi se šli pokazat k os.zdravn.
Ker ne kaže pri vsem skupaj kaj posebej dobro, prosim za kak vaš nasvet.
Ali bi bilo kaj drugače, če bi šli v laboratorij? v četrtek sem vprašala os. zdravn, pa je rekla, da je v takih primerih kaj vidno le na rentgenu, ki pa se ji ne zdi dobra ideja.Tudi sama sem proti rentgenu, če ni res hudo nujno.
Ob vsem pa tudi sine še vedno ni kaj boljši kot je bil, le da ni tako “hudo” kot pri sestrici. Je pa v četrtek, zdravnica naročila, da smo pripeljali na poslušanje tudi njega in je bilo kar ok (viroza).
Se opravičujem, ne znam napisati bol na kratko.
Lepo nedeljo!
Pozdravljeni, nja,
pljučnica je lahko tipična (povzročitelj npr. pnevmokok), lahko je virusna, lahko je atipična, ki pa je tudi lahko virusna ali bakterijska (kar izvemo z odvzemom krvi). Glede na to, da po 3. polnih dneh antibiotika še ni bolje, gre verjetno za virusno ali atipično virusno pljučnico. Ker kri ni bila odvzeta in na to lahko sklepam samo po poteku, antibitoik jemljite dalje, delajte splošne ukrepe (vlaženje, nosek-če je poln, pomoč pri izkašljevanju, topli napitki), jutri pa na kontrolo.
Odvzem krvi jutri je brez potrebe. če je bakterijska pljučnica, potem bo kri jutri že normalna. Če pa je virusna, bo spet normalna (oz. virunsa, če bi bili limfociti v diferencialni krvni sliki povišani). Mogoče bi le sedimantacija pokazala, če je bila okužba bakterijska (v tem primeru bo povišana, vsaj nad 30).
Na pregledu bo zdravnica poslušala pljuča in slišala, če je stanje izboljšano. Upam samo, da ne bo spet kakšen drug antibitoik, razen, če si dokaže, da je res potreben.
Razumela!
Iskreno upam, da se bomo izognili vsem večjim težavam.
le še to prosim: ali je slučajno možno, da se ob tej pljučnici pojavlja še bronhitis? Ali se moramo, glede na to da je na začetku kazalo na bronhitis česa bati?
AB popijemo do konca,ampak ta vročina ki se še kar vleče?!
Že skoraj pet mesecev smo bili pri obeh brez večjih težav, tako da upam, da bo kmalu spet po starem.
Hvala za vaš trud in potrpljenje.
Bronhitis je itak vnetje dihal, ki ga povzročajo virusi (v več kot 90%). Pogosto gre za bronhopnevmonijo – vnetje bronhijev in pljuč. S kakšnimi posledicami nima zveze, razen če mislite astmo. Vendar tu ni nobene povezave. Samo otrok, ki ima dedno nagnjenje za astmo, jo bo imel, ne glede na število prebolelih bronhitisov. Samo to je res, da lahko bronhitis (navadna virusna okužba) pri otrocih, ki bodo kasneje imeli astmo, poteka z obstrukcijo, pa še temu ni vedno tako.
Kot sem že razložila: najverjetneje je zadeva virusna in je zato vročina povsem razumljiva, saj antibiotik na viruse ne učinkuje in se bolezen dejansko zdravi sama.