Atifan in atopijski dermatitis
Pozdravljeni,
pred tednom dni sem bila na pregledu pri osebni zdravnici, ki mi je zaradi hudega glivičnega obolenja nohtov predpisala Atifan.
Ob tem sem jo takoj povprašala, kakšne so verjetnosti poslabšanja mojega atopijskega dermatitisa ob jemanju tablet. Ni mi znala povedati, le dejala, da moram poskusiti – če bodo rezultati krvne analize slabi, bova umaknili terapijo. Pri dotični zdravnici sem se šele nedavno opredelila, zato me skrbi prenagljenost uvedbe te terapije, saj sem med stranskimi učinki opazila, da lahko pride do pojava rdeče kože, izpuščajev, luščenja kože, koprivnice… in me skrbi, da teh poslabšanj ne bi ločila od same kronične bolezni, ki jo imam oz. da bi poslabšanje lahko vodilo do hospitalizacije.
Ob tem naj izpostavim, da imam zelo hudo obliko atopijskega dermatitisa, diagnosticiranega že pri 2. letu starosti. V otroštvu sem zdravljena tudi z Medrolom. Pred dvemi leti sem bila hospitalizirana, zaradi enega izmed izbruhov atopijskega dermatitisa.
Trenutno takrat lajšam simptome z lokalnimi kortikosteroidi (Locoidon) in antibiotičnim mazilom (Fucidin). Ob hudem srbenju vzamem Telfast.
Lepo naprošam kogarkoli od strokovnjakov za odgovor, sem v hudi stiski ali je jemanje vredno ali ne.
Zanima me tudi ali bi bilo vredno uporabljati Atifan v obliki kreme?
Onytec, lak za nothe trenutno že uporabljam.
Pozdrav!
Pretehtati kaj je potrebno, kaj je nujno je prvo. Drugo- pred jemanjem tablet je potrebnov laboratoriju za glive potrditi to okužbo.
Če gre res za močno in hudo glivično infekcijo pa je potrebna ta sisitemska terapija, tveganje za poslabšanje atopijskega dermatitisa je, je pa majhno.
Lp