Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Aterom (?)

Aterom (?)

Pozdravljeni,

Na povsem spodnjem delu trebuha, skoraj zraven penisa, se mi je pred časom pojavila manjša bulica (cca. velikosti graha). Ob priliki sem prosil za mnenje mojega splošnega zdravnika, njegovo mnenje je bilo, da se gre najverjetneje za aterom, ter da – v kolikor ne bo prišlo do vnetja – ni nobenega problema, če se stvar pusti pri miru. Približno dober mesec nazaj je prišlo do vnetja tega ateroma, otekline na področju cca. 3×6 cm ter bolečine ob pritisku. Po nekaj dnevih je oteklina izginila, ravno tako tudi bolečina. Nato je nekaj malega gnoja izteklo iz kožne razpoke, ki je nastala ob ateromu, po tem se je stvar umirila. 2-3 dni nazaj je spet prišlo do povečane občutljivosti, sicer samo po sebi ne boli, je pa koža malo bolj občutljiva na dotik. Otekline ni, je pa spremenjena oblika tvorbe (iz prvotno skoraj povsem okrogle v sedaj povsem ovalno).
Zanima me, če je po vašem mnenju potrebna nujna obravnava (da ne pride do kakšnih dodatnih zapletov), ali se lahko počaka – da vidim, če se bo stanje mogoče normaliziralo samo od sebe. Da aterom ne bo kar izginil mi je jasno, predvidevam pa, da je možno, da bo izginilo vnetje?

Obenem me tudi zanima, kaj bi lahko bil razlog za nastanek ateromov. Leto in pol nazaj sem imel vnet aterom na hrbtu, ki je bil kirurško odstranjen, poleg zgoraj omenjenega na spodnjem delu trebuha, se mi je pojavil tudi na zadnjem zgornjem delu stegna. Očitno je torej, da sem precej nagnjen k tem. Obstaja kakšen način, kako preprečiti nastanek novih tovrstnih tvorb?

Za odgovor na moje precej izčrpno vprašanje se vam že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav,
Marko

Spoštovani!

Če sta se rdečina in oteklina zmanjšali, potem lahko počakate na izboljšanje.

Kakšnega povsem jasnega razloga za pojavljanje ateromov ne bo mogoče najti. Vnamejo pa se tudi bolj ali manj po naključju. Bakterije so tako ali tako na koži.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close