Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Aterom

Aterom

Priznam, da nisem ravno usposobljena za postavitev diagnoze, ampak zdi se mi, da sta se mi na hrbtu pojavila 2 ateroma. 1 je že kakšen teden, čisot majhen, tik ob hrbtenici in neboleč, drugi pa je nastal danes ponoči, malce višje, sicer na hrbtu in me na otip malce boli.
imela bi 2 vpršanji
1. ali je kakšna povezava med ateromi in sladkorno boleznijo?
2. ali lahko aterom, takoj, ko se pojavi, postane boleč na otip?

Pred kakšnim letom so mi 2 že vzeli ven, zato sem nekako prepričana, da ju imam spet, vendar na drugi lokaciji. Pri mozolju vem, da ni gladek, ampak da se nekje zatipa nekakšno pikico, kjer potem lahko gre ven mast, pri ateromo pa te pikice ni, zato sem nekako mnenja, da sta ateroma.

Kdaj je po vašem mnenju priporočljivo obiskati zdravnika?

hvala

Pozdravljeni
Pojavljajo se lahko pri vseh in ne le pri sladkornih bolnikih, večinoma niso boleči, lahko pa tudi, vedno pa, ko se vnamejo in takrat je pri ateromu nujen obisk zdravnika.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

V nekaj dneh se mi je na hrbtu v všini Th10 paravertebralno pojavil vnet aterom. v 10 dneh je zrasel in se izbočil z velikosti odtisa mezinca do velikosti polovice breskve. Izboklina je bila rdeča, topla na otip in z dvema “vrhoma” iz katerih je pričela odtekati gnojna tekočina. Na otip je bilo zelo boleče, temperatura je bila povišana na 38,2 *C. Domači zdravnik me je urgentno napotil na KRG.
Tu je ugotovljeno vnetje ateroma. DG: ATHEROMA DORSI INFLAMMATA. TH: drenažna incizija v splošni anesteziji, odstranitev ateroma. RP: Amoksiklav, analgetiki
Po posegu in odstranitvi ateroma v splošni anesteziji kontolni in redni vsakodnevni prevezi pri osebnem zdravniku.Kontrola sladkorja.
Povišanega sladkorja ni, starost 50 let, v menopavzi.
Vprašanja: opis in prikaz (slikovno) odstranitve vnetega ateroma. Morebitni zapleti po posegu. Trajanje sanacije (vneta površina se je z 7 cm zmanjšala nekje na 4 cm). Na kakšen način se potem ta odprta rana po zaključeni sanaciji sploh “zapre” – s šivanjem ali leplenjem? Ali so možne ponovitve zapleta in kako jih lahko preprečim.

Hvala

Aterom se odstrani operativno, rana se pusti odprta, saj se vnetih ne zapira s šivanjem in se zapre sama od sebe sčasoma, ateromi lahko nastanejo pri komur koli in ne morete veliko storiti za preprečitev, natančno na istem mestu pa ne (ker je pač izrezano). LP

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close