astma
spoštovani!
sem astmatik in sem jemala zdravilo Seretide 3 leta, ki mi je povsem odgovarjalo. po ponovnem pregledu mi je zdravnik zdravilo zamenjal, tako da sedaj jemljem Asmanex, Twisthaler. vendar pa ugotavljam da se po tem zdravilu slabše počutim. pojavil se je kašelj z izločkom, ki je sluzat ali penast, tudi težje diham. zanima me kakšna je razlika v učinkovanju teh dveh zdravil in zakaj so se pojavili ti znaki. sedaj sem z jemanjem prenehala in se bolje počutim, kašelj ni več tako pogost in tudi lažje diham.
že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor.
lep pozdrav
Spoštovana Irena!
Vaš zdravnik je zagotovo imel tehten razlog, da Vam je zamenjal zdravilo. O tem ne morem soditi. Lahko pa Vam na kratko razložim lastnosti obeh zdravil.
Zdravilo Seretide vsebuje dve učinkovini. Prva se imenuje salmeterol, ki deluje lokalno v pljučih in ščiti pred simptomi astme, druga pa se imenuje flutikazonpropionat in deluje tako, da izboljša delovanje pljuč.
Drugo zdravilo AsmanexTwisthaler pa vsebuje mometazonfuroat, ki deluje sistemsko tako, da zavira vnetje in s tem preprečuje napade astme. Deluje lokalno protivnetno. To zdravilo ni namenjeno hitremu lajšanju napada astme ali bronhospazma. Kot neželen učinek je možnost pojava kandidiaze (glivično oboljenje), zaradi česar je potrebno po uporabi dobro isprati usta z vodo. Če pa pride do kandidiaze, pa mora zdravnik predpisati zdravilo, ki deluje proti glivicam – fungicid.
Želim Vam čim manj zapletov pri zdravljenju in lepo poletje.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.