Najdi forum

Astma – psihomatska bolezen

No da vam še zaupam kam sem od vseh teh mojih stresov in živciranja pripeljala svoje zdravje. Pred kratkim so mi postavili diagnozo: latentna bronhialna astma, kar pomeni prikrita in da se lahko v vsej svoji podobi prikaže ob nadalnjem doživljanju stresov. ZATO VSEM PRIPOROČAM, NE JEMATI STVARI TAKO ČRNO, ne se zmeniti za ljudi, ki vam hočejo slabo, skratka ne sekirajte se za majhne stvari, ki jih ob dobrem premisleku lahko rešimo hitro in brez zapletov, le pogovarjati se je treba znati. Svoje težave zaupajte nekomu, ki vas bo znal razumeti in tudi pomagati. ZATO PA SMO TUKAJ VSI, KI SMO PRIPRAVLJENI POMAGATI!!

Vsem forumcem želim ŽELEZNEGA zdravja in čim manj sekiranja!

ŽIVLJENJE JE TAKO LEPO, le s prave strani ga je potrebno gledati.

Prav imaš Meli. Moja diagnoza je podobna. Astma udari na dan vsakič, ko se dalj časa zaradi nečesa živciram. Kaj hočemo – v današnjem času je težko ostati miren in sproščen (kar mi svetuje zdravnica). Pa še sicer sem bolj vase zaprta oseba, tako, da svoje probleme težko delim z drugimi, ker se mi zdi, da jih s tem obremenjujem. Zato pa sem se kar navezala na vse vas na forumu, ker vidim, da ste pripravljeni vsakomur pomagati in mu stati ob strani. Pa tudi vidim, da nisem edina, ki imam težave.

Prav prijetno je klepetati z vami in že to me pomirja in sprošča.

Tudi jaz tebi in vsem na forumu želim vse dobro.

Kim

Ko pa sem jaz imela križe in težave me je bolel želodec, ves čas sem bila na tabletah, po vsaki hrani me je bolelo. Sedaj pa že nekaj let sploh vem ne, da moj želodec obstaja.
Smo pa pač tako, da se enkrat ljubimo, drugič kregamo – to je življenje. Čimveč lepih trenutkoov z veliko ljubezni vam želi vaša mš.

Meli,
moja sestra je “bolehala” za isto zadevo, pred leti.
Pa se ji je “zgodil” en dober tipček( današnji mož), pa nehala se je kao kregat s starši, pa se sekirat, pa malo bolj poredna je ratala v šoli, sedaj je poročena, imata krasnega sinka, svoje stanovanje, kolesari kot nora, je punca za jo pogledat in poslušat, ter najvažnejše, ne pomni, kdaj je imela nazadnje napad…Ergo….

Ma, tudi ni nujno…
Tudi sam imam diagnosticirano (ne preveč hudo) bronhialno astmo. In res 95% ljudi (zdravnikov in ostalih) verjame, da je astma res psihosomatskega izvora. Pa po moje ni čisto tako oz. psiha lahko da ima “delež” pri astmi, a ne 100%, kot nekateri menijo ampak precej neznatnega.
Meni se astma občasno še “skombinira” z dermatitisom in ko obiščem kakega zdravnika, vsi pravijo : “oboje je od živcev, man se sekiraj!”. A se sploh ne!!! Po moje je zelo malo ljudi, ki se manj sekirajo in grizejo zaradi vsakdanjih stvari kot se sam. Sem še redni študent in poleg tega še delam, a mi ne eno ne drugo ne dela težav… študij končujem, s službo sem več kot zadovoljen, v ljubezni srečen, manjka mi ne nič. No… malo več zdravja :))
Tako da tvoj nasvet… ne sekirati se preveč oz ne gledati črno… ne vem… ne moreš ga 100% ubogati, ni res, Meli? Žal ta svet ni narejen tako, da se lahko preselimo kam na deželo, živimo od lastnih pridelkov izolirani od ostalega človeštva, njegovih in naših težav. Treba je hodit v službo, ta pa je bolj ali manj zahtevna, stresna… temu pač ne moreš ubežati… če jo pa še stresno jemlješ (sam je ne), pa sploh.

Težavam se lahko komot izogneš, svojih težav si ne delaš, pa jo imaš vseeno… astmo. Da pa je psihosomatskega izvora, je zelo priljubljena diagnoza (nekaterih) zdravnikov, ki se te tako najlaže tudi rešijo. Je pa res, da astma ni ozdravljiva, le ublažiš jo lahko… s športom (plavanje), pravilno prehrano…

Še nekaj : astmatiki (ljudje bolj nagnjeni k pljučnim/bronhialnim obolenjem) naj bi bili “varovalke ozračja”, saj kažemo, da je le-to bolj in bolj onesnaženo. Psiha? I don’t think so…

Se pridružujem : čimveč jeklenega zdravja!

Se pridruzujem mnenju. Sam sem bronhialno astmo staknil, ko sem v svoji zelji cimvec delati vecino bolezni prezivel na nogah. In potem se mi je lepega dne prehlad preselila na pljuca, po mesecu dni kasljanja presel v bronhitis… Nic psiholoskega, cisto preprosto zaporedje dogodkov.

Lp,
Tomaz

New Report

Close