Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Astma – ponavljajoče težave

Astma – ponavljajoče težave

Pozdravljeni,

stara sem 23 let, v otroštvu nikoli nisem imela težav, od aprila dalje pa so se začele pojavljati težave ob naporu (težko dihanje, kašelj, piskanje, bolečina v pljučih…). Bila pri pulmologu – diagnoza astma (PD20 0,24 mg metaholina), rtg je bil b.p., prejela 8 vpihov ventolina. Dobila zdravila, ki mi jih je zaradi reakcije menjala, tako da zdaj prejemam foster + ventolin po potrebi.

Problem je, da ventolin še vedno rabim skoraj po vsakem naporu, sem športnica in vse skupaj mi res otežuje treninge in tekmovanja. včasih gre tako daleč, da so ob meni tudi reševalci saj nikakor ne pridem k sebi.

Vem da zdravila rabijo čas, da primejo, vendar je to normalno da se take težave še kar ponavljajo kljub zdravilom in da je praktično enako kot aprila? Izboljšanje čutim le ob vsakodnevnih aktivnostih (prej bila zadihana že na sprehodu) in to, da se manjkrat na mesec ponoči zbudim zaradi kašlja in težkega dihanja.

Mislite, da je potrebno menjati zdravila, ali je ob hudem naporu to “normalna” reakcija?

Mesec nazaj bila tudi na zdravniškem pregledu za službo in naj bi vse ostalo bilo b.p.

Hvala za odgovor!

 

Dober dan,

ponavadi v pol leta zdravila že dosežejo polno delovanje. So 3 možnosti: ali imate težave še zaradi česa poleg astme, ali imate tako težko astmo, ali pa je izkoristek zdravil slab (tehnika inhalacije).  Bolnike z neurejeno astmo se povabi (napoti) v centre za “težavno” astmo, ki so v UKC Ljubljana, UKC Maribor in Golnik.

LP

MK

Objava čaka odobritev

New Report

Close