Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Astma, nosečnost in oteženo dihanje

Astma, nosečnost in oteženo dihanje

Pozdravljeni,

Prosim vas za vaše mnenje kako naj postopam v tej situaciji. Stara sem 32 let, astmo so mi diagnosticirali pred 13 leti. V vsem tem času sem imela astmo zelo dobro urejeno, saj zelo pazim na zdrav način življenja, veliko se ukvarjam s športom, delam dihalne vaje, tako da zdravilo Asmanex Twisthaler 200 mikrogramov jemljem le po potrebi (običajno v obdobju med oktobrom in aprilom oz. če zbolim s kašljem). Trenutno sem v 12. tednu nosečnosti, že od začetka nosečnosti pa čutim veliko zadihanost (npr. če grem peš v prvo nadstropje ali daljši sprehod, v mirovanju ali pri dnevnih opravilih zadihanosti ni), kljub temu da sem bila pred nosečnostjo v odlični fizični kondiciji. Ker se mi je pred 2 tednoma začela pojavljati še kratka sapa in pokašljevanje, mi je osebna zdravnica izdala recept za Asmanex in rekla, da zdravilo naj ne bi škodovalo razvoju otroka in da je zame nujno potrebno, da zdravilo jemljem v času nosečnosti.
Moj problem pa je sledeč: zaradi vseh ukrepov preprečevanja COVID-19 in ker delam v neposrednem stiku z ljudmi, moram seveda nositi masko. Ne glede na to kakšno masko nosim, me pod njo duši, čutim kako ne pridem zares do zraka in začnem pokašljevati. Seveda me ob tem še najbolj skrbi, da je otrok ogrožen zaradi pomanjkanja kisika. Delo od doma pa zaradi narave dela ni mogoče. Kaj mi svetujete? Sem v tem primeru upravičena do bolniške za čas nosečnosti in če, kdo o tem presoja? Ginekolog ali pulmolog? Kakšen je postopek? Že vnaprej hvala za odgovor.

Dober dan,
sum poslabšanja astme med nosečnostjo je prioriteten razlog za obisk pulmologa. Treba se je odločiti, ali imate težave zaradi astme, ali imate dušenje zaradi kakšne druge vzporedne bolezni, ali pa je občutek zasoplosti bolj psihogen. Neurejena astma je seveda ogrožujoča za plod, zato mora biti astma med nosečnostjo optimalno urejena. Zdravila za astmo so za nosečnost absolutno varna.
No, maska vam zanesljivo ne dela škode, res pa je, da nam vsem dela nelagodnost.
LP
MK

Pozdravljeni,

Najlepša hvala za hiter odgovor. Simptomi zagotovo niso psihogeni, saj zelo dobro vem v katerem obdobju se mi astma poslabša in kateri so prvi znaki, ko moram pričeti z jemanjem zdravila. Res pa je, da imam vzporedno alergije, ki mi v določenem okolju lahko izzovejo poslabšanje simptomov astme, a te niso bile nikoli tako hude, da bi morala zaradi tega jemati dodatna zdravila.
Torej, če sem vas prav razumela, je v tem primeru nujen obisk pulmologa? Mi lahko poveste kako naj v tem času sploh pridem do njega? Namreč ko sem klicala osebno zdravnico, se mi je seveda oglasila sestra, ki sem ji povedala za svoje težave, tudi za nosečnost. Rekla je, da to ni primer, ki bi potreboval obisk pri zdravniku in mi je zgolj napisala recept za zdravilo, ki ga sicer običajno jemljem že leta (zadnje pol leta ga nisem jemala, ker nisem imela težav). Ali lahko v tem primeru po telefonu zahtevam napotnico za pulmologa (tudi brez obiska osebnega zdravnika) ali mi preostane samo še samoplačniški obisk? Sicer sem pri pulmologu redno vodena vsaki dve leti in v dogovoru z njim jemljem zdravila samo v hladnejšem delu leta, ko se astma poslabša.

Mi lahko prosim še napišete kaj to pomeni, da mora biti astma med nosečnostjo optimalno urejena? A to pomeni, da sem v tem času, ko nisem prejela očitno zadostne terapije škodila plodu? Naj povem še to, da astmatičnega napada nisem imela že od časa, ko so mi astmo diagnosticirali in sem pričela z redno terapijo, tudi v času nosečnosti ga nisem imela.

Dober dan,
kar danes začnite jemati asmanex. V ponedeljek pokličite svojega pulmologa in mu povejte, da imate astmo, da ste noseča in da imate težave z dihanjem, če vas lahko pregleda. Potem pa pokličite še osebnega zdravnika, da imate nujen pregled pri pulmologu in da vam je napotnica že potekla.
LP
MK

New Report

Close