Astma in šport, smisel symbicorta
Spoštovani!
Prebiram vaš forum in bi tudi jaz nekaj vprašal. Sem 22 letnik, ki trenira atletiko in ima bronhialno astmo. Alergičen sem na pršico, trave, skoraj vsa drevesa,mačka, pes, morski prašiček, pelin, ambrozija. Posebej velike težave mi dela tudi mrzel zrak.
Najhujše je, če dobim kakšno dihalno okužbo. To potem traja dva tedna, da se k sebi spravim. Ponavadi sem potem na medrolu po teden dni. In tukaj je problem, ker se sprašujem čemu sploh uporabljam vsak dan inhalacijske kortikosteroide, če pa itak nobenega prehlada ne morem normalno skozi spraviti kot ostali ljudje?? Mislil sem, da če bom lepo uporabljal symbicort, da mi potem ne bo treba medrola?? In seveda je to pri meni še posebej problem, ker sem športnik in potem ne morem trenirati.
Ko sem začel zdraviti astmo S symbicortom sem mislil, da jo bom čez čas imel toliko pod kontrolo, da ne bo delala takih težav med prehladi. Zdaj pa res ne vem, v čem je smisel sploh tega. Oktobra sem bil na medrolu, decembra spet in zdaj spet že teden dni in še vedno izkašljujem polno sluzi, medtem ko moji prijatelji lepo trenirajo. Ob prehladu seveda Symbicort zvišam na 6 vpihov, pa kljub temu brez medrola ne gre.
Ja, imate problem. Očitno ste na tistem delu spekra, ki se mu reče težka astma. Seveda je Symbicort pomembno zdravilo, brez njega bi rabili Medrola veliko več in veliko pogosteje, lahko pa bi se celo kaj bolj tragičnega zgodilo.
No, to ni v redu, da se astme ne spravi pod kontrolo. Če bi bil jaz na vašem mestu, bi stopil do Golnika k dr Škrgatovi.
Lep pozdrav
Mitja Košnik