Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni astma in šport

astma in šport

Pozdravljeni,
imam 17letnega sina. Že od majhnega je alergik in astmatik. Od majhnega se tudi ukvarja z nogometom.
Pri 10letih so se mu začele pojavljati težave ob naporu, toplo vreme pa vse poslabša.
Redno hodimo v alerg. ambulanto. Lani konec leta so mu dvignili dozo in do sedaj 50flixotide na in Singular 10, na 2×100 flixotide.
Bolje je, 100 pa ni. Zdrži 60min ne pa 2x 60, oziroma ob vročini še manj.
Pred tekmo si da tudi 2x ventolin.
Ker je nogometaš, za 1 ligo, vas nujno priosim kaj naj naredimo, da bi premagali astmo.
Vem da so športniki-profesonalni, ki to zmorejo.
Najlepša hvala.
Lep pozdrav.

žalostna mama

Uredništvo,
pošiljam mail, ki sem vam ga poslal 28 februarja, očitno pa se ni objavil. Gospa se je pritožila, da imamo dolgo “čakalno dobo” za odgovore.

Mitja Košnik

Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del., edukantka telesne psihoterapije *** Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljeni, tudi mene zanima odgovor na vprašanje. Lp

Spoštovani,
najprej je treba sprejeti dejstvo, da je astma bolezen, ki se je na da premagati, večina bolnikov pa z njo dobro shaja oziroma jo uspe spraviti pod nadzor. Vsi pa ne. No, seveda ni za obupati. Pristop k obravnavi astme je v določeni meri individualen, zdravnik mora ugotoviti tip astme, torej ali je pomembna alergija, okužbe, koliko je problemov z vnetjem v nosu, ali so pljuča še s kakšno drugo boleznijo okvarjena. Potem so zdravila, ki jim je odmerke treba optimizirati.
Če bi jaz imel tak problem, bi se naročil na Golnik v ambulanto dr Škrgatove.
Lep pozdrav
Mitja Košnik

New Report

Close