Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni astma in psiha

astma in psiha

Pozdravljeni,

imam astmo od otroštva, sedaj sem stara 50 let. Dosej sem imela astmo dobro vodeno, kot pravijo, enkrat dnevno sem vzela seretide, edino pozimi sem imela poslabšanje ali bronhitis.
Sedaj pa preživljam v službi zelo stresno obdobje, podvržena sem psihičnim pritiskom. Opažam, da že zjutraj težko diham, enostavno nimam zraka, piskam pa ne.
Ali je astma lahko tudi zaradi psihičnega stresa? Potem moram vzeti berodual en ali dva vpiha, da lahko pridem do zraka. Hvala za odgovor.

Spoštovani,
za stabilno astmo kar nenavadna terapija. Tako da ne vem, ali je bila astma res stabilna ali ne. Če astmatsko vnetje ni pod res dobrim nadzorom, lahko ob stresu postane bolj aktivno. Na kratek rok je res za vzeti vdih ali dva olajševalca, sicer pa je za povečati odmerek preprečevalnega zdravila. Ampak zdravnik mora najprej izmeriti, kaj se dogaja z vašim astmatskim vnetjem.
Druga možnost pa je, da je razlog za težje dihanje kaj drugega in ne astma. Že stres lahko naredi psihogeno dispnejo.
Bo treba do zdravnika.
Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close