Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Astma in krvodajalstvo

Astma in krvodajalstvo

Spoštovani,

sem redna krvodajalka z 0 Rh neg. krvno skupino. Stara sem 27, kri pa darujem že približno 5 let.

Bom poskusila kratko in jedrnato opisati moje stanje:

Že kot otrok sem prebolela številne pljučnice, obravnavana sem bila kot astmatik, s puberteto pa so težave izzvenele in se pojavile spet pred približno 3 leti (ponavljajoči hudi prehladi, ki so trajali praktično od jeseni do spomladi, hropenje in izkašljevanje službi non stop čez celo leto razen poleti, težko dihanje itd.). Zdravim se redno tudi s Cezero in Avamysom zaradi stalnega izločanja iz nosu.

V začetku julija me je zdravnica napotila h pulmologinji, kjer sem opravila metaholinski test (za las negativen), alergološki test (imam nekaj alergij – živalska dlaka, breza, trave, pršica…), pulmologinja mi je predpisala jemanje Flixotida.

Pred kratkim sem imela pregled pri pulmologinji, ki mi je povedala, da se na rentengski sliki pljuč nič ne vidi, da “piham” zelo dobro (99%), skratka z jemanjem Flixotida se je stanje močno izboljšalo. Kljub neg. metaholinskemu testu zdravnica pravi, da imam precej znakov astme, ponavljajoči se hudi prehladi pa so verjetno posledica nezdravljenega vnetja bronhijev (če sem jo prav razumela). Skratka nadaljujem z jemanjem Flixotida in bomo videli, kakšno bo stanje jeseni, ko imam zopet pregled pri njej, Cezero in Avamys pa bom ravno tako začela jemati spet v začetku jeseni (ker zdaj poleti ni toliko alergenov v zraku).

Torej moje vprašanje pa se nanaša na krvodajalstvo: nazadnje ko sem darovala kri, me je pregledala tudi zdravnica. V vprašalniku, ki ga izpolnjujemo vsakič pred dajanjem krvi, sem namreč navedla, da jemljem zgoraj omenjena zdravila. Zdravnica je rekla, da že po mojem dihanju vidi, da gre za obstruktivno bolezen (ne vem če sem si prav zapomnila), skratka da je očitno, da imam težave in da mi svetuje, naj kri darujem dosti redkeje, morda enkrat na dve leti. Razložila mi je, da lahko pogostejše darovanje krvi zaradi težav s pljuči prispeva k hitrejši slabitvi srca in da zato dolgoročno gledano ni priporočljivo, da dajem kri preveč pogosto.

Zdravnici seveda zaupam, mi je pa vseeno kar hudo na nek način, da bi samo na 2 leti darovala kri, saj mi to nekako veliko pomeni… težko razložim.

Žal sem to vprašanje pozabila postaviti svoji pulmologinji na zadnjem pregledu, osebna zdravnica pa je na dopustu.

Kaj menite vi?

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam!

Pozdravljeni,
če niste ob darovanju krvi in po njem slabokrvni (vrednost
hemoglobina preverite pri osebnem zdravniku), ni bojazni,
da bi pri vaših pljučnih simptomih kakšno škodo utrpelo
srce.
Lep pozdrav
K. Osolnik

Pozdravljeni,

jaz se opravičujem, vendar je to edina približno podobna temi, mojemu vprašanju. Tudi jaz sem redna krvodajalka, že par let, moja prijateljica pa si želi postati, vendar se boji, da zaradi zdravil za astmo, tega ne sme. Zanima me, ali veste, če z uporabo naslednjih zdravil še vseeno lahko daruje kri?

– Flexotide duskis
– xyzal
– berodual

Drugače je polnoletna in ustreza vsem ostalim kriterijem za krvodajalko.

Za odgovor se Vam že v naprej zahvaljujem.

Če je astma urejena, potem verjetno ne bo težav z odvzemom krvi. Kar naj gre na Zavod za transfuzijsko medicino.
Lep pozdrav
Mitja Košnik

New Report

Close