astma in alergija
Star sem 29 let,športnik (maratonec) in lani avgusta so se mi pojavile težave pri dihanju in povečana tvorba sluzi v dihalih.Aler.test je pokazal alergijo na pršice,metaholinski test pa iGE -17.Najprej sem jemal tablete Accolate (2krat dnevno)+Symbicort turbuhaler+Letizen (1krat na dan).Bistvenega izboljšanja ni bilo,zato mi je zdravnik predpisal še turbuhaler Oxis 9mmg (2krat 2 vpiha dnevno).Stanje se mi malenkostno je izboljšalo,vendar ne bistveno.Namesto Letizena pa sem jemal Flonidan.
Ker se mi stanje še vedno ni izboljšalo (povečana tvorba sluzi,tiščanje v prsih) mi je namesto Symbicorta predpisal Seretide diskus 50ug/500ug (2krat po 1vdih),in Telfast 120mg proti alergiji.Stanje se malenkostno spet je izboljšalo,vnetje ni več tako močno,vendar me še občasno vedno tišči v prsih,nabira se mi sluz in malce težje diham,predvsem po treningu (teku).
Pojavilo pa se je tudi občasno tresenje rok,ter močno bitje srca.
Mi lahko kdo,ki ima podobne težve,kakorkoli svetuje?A mi lahko trening teka škoduje?
Benjamin
Sama sicer nimam alergije na prsice, vendar pa imam seneni nahod in astmo. Sama sem zacela s Tafenom, tudi Telfast sem jemala vendar ni bilo izboljsanja. Sedaj jemljem Seretide tako kot ti in je stanje bistveno bolje – je pa dejstvo, da nisem sportnica in nimam takih obremnitev kot ti.
Sama se poizkusam izogibati alergenom kolikor se to da (vsakodnevno umivanje las, pazim kdaj odpiram okno, nje jem dolocene hrane…), kaj ti lahko storis za zmanjsanje prisotnosti prsice najbrz ves, in mogoce bi bilo to za zacetek. V nasprotnem primeru prosi zdravnika naj ti napise kaksna druge zdravila za alergijo. Sama imam trenutno Aerius in sem bila z njim zadovoljna, lani, letos ga nisem se niti zacela jemat, je pa res, da hodim na imunoterapijo, ter da je trenutno veliko dezja, kar mi zelo pomaga.
Tresenje rok in mocno bitje srca je lahko posledica jemanja zdravil, tako da bi mogoce tudi zaradi tega zdravila zamenjal. (Meni se ti znaki pojavijo pri dveh vpihih Ventolina, po kakih 10 minutah). Mogoce – cisto laicno – res ne bi bilo slabo da bi treninge malo zmanjsal, dokler se ti stanje ne normalizira. Hkrati pa tezi svojemu zdravniku da stanje ni o.k, in naj te se malo pregleda, ne vem, naredi dodatne teste…
Meni ni nihce povedal kaj poslabsanje astme sploh je, in sem kar nekaj casa trpela bolecine pri dihanju posebno ponoci, ker sem mislila da to spada zdraven – saj sem zdravila ze jemala, vendar ko sem to omenila zdravnici mi je takoj povedala da to ni o.k., in sva zamejali zdravila. Sicer je pa na internetu kar nekaj na temo alegij in astme in si se malo preberi, veliko uspeha.
Živjo,
sama sem imela pred leti podobne težave (minus maratonski podvigi ;), ampak takrat so mi ugotovili exercise induced astmo, alergijo na pršice pa še na eno plesen, določene živalske dlake ipd.
Kak Flonidan in Letizen sta bolj blaževa žegna, vsaj pri meni ni bilo nobenega učinka. Telfast mi je pomagal pri alergijskem rinitisu, ampak šele v odmerku 180 mg (za generalizirano koprivnico), pri katerem pa je imel jako neprijeten neželeni učinek, strašno suho kožo namreč, to sem opustila.
Težave sem imela predvsem ponoči (pršica), čez dan pa že ob kaki hitrejši hoji po stopnicah v 2. nadstropje, pa jasno ob kakih kosmatih živalih. Zamenjala sem precej zdravil, na koncu se je zadeva uredila ob jemanju Flixotida (enaka učinkovina kot v Seretidu (kortikosteroid), samo brez dodanega bronhodilatatorja), jasno sem bila vsa hripava, ampak sicer je bilo pa boljše. Težave so pa popolnoma izginile, ko sem začela jemati Singulair (zelo podobna zadeva kot Accolate), zdaj mi še Flixotida ni treba več. Ves čas so mi vsi svetovali, da naj povečam fizično aktivnost, kar mene jasno ni preveč mikalo, ker sem začela po dveh minutah piskati.
Tako, da s treningi velja nadaljevati, a previdno, če so ti ugotovili tudi kako alergijo na trave/sedaj cvetoča drevesa.
Beta agonisti (nekateri bronhodilatatorji) povzročajo tresenje rok in razbijanje srca v višjih odmerkih.
Kolikor sem dojela, jemlješ trenutno kup zdravil, tako da resničnega učinka posameznih sestavin v tej kombinaciji skoraj ni mogoče ugotavljati.
Očitno vsaj do umiritve stanja nujno rabiš kortikosteroid – v Seretide. Priporočam tudi uporabo diskusov, kjer ta oblika obstaja, in ne navadnih pršilnikov, ker je možnost nepravilne aplikacije pri diskusih bistveno manjša (zato so namenjeni predvsem otrokom in starejšim (in meni ;)).
Morda bi začasno veljalo povišati odmerek Seretida, oz. samo obliko, da bo kortikosteroida več kot samo 50 mikrogramov.
Če med samim treningom ni težav, morda Accolate zate niti ni pravo zdravilo.
Vsekakor se pred kakršnimikoli spremembami terapije posvetuj s svojim alergologom/pulmologom.
Velja pa omeniti, da je astma v precejšnji meri psihosomatska bolezen. Jaz sem sicer mislila, da se to name ne nanaša, dokler se enkrat na poti nisem zavedela, da nimam pumpice /Beroduala) s sabo in sem jasno kar takoj dobila napad, takrat mi je kapnilo, da bo mogoče treba proti tej bolezni tudi drugače nastopiti, kot preštudirati vso možno literaturo in gruntati o znatno skrajšani pričakovani življenjski dobi pri astmatikih. Pri mnogih se bolezen sama umiri v puberteti (velja za tiste, ki so zboleli v otroštvu), jaz sem zbolela pri 22ih (misleč, da gre za oslovski kašelj ;), sedaj, pri 28 se imam pa praktično za zdravo.
Sem se kar razpisala, upam, da ti bo kaj v pomoč, če te pa ša kaj konkretnega zanima, pa vprašaj,
LP
Hay! Hvala ti za izčrpen zapis,sem ti res hvaležen.Pravzaprav sem vesel kakršnihkoli informacij o svoji (in tvoji) nadlogi oz.bolezni,ker če sem iskren,jih od svojega pulmologa ne dobim kaj dosti.Je o.k.tip,tudi maratonec,ampak moje mnenje je,da si vzame premalo časa za pacienta,to je njegova napaka.
Torej,zdaj sem prenehal z jemanjem Accolate-a,ker sem mnenja,da mi ne pomaga kaj dosti.Jemljem le Seretide in Telfast,ker mam vseeno raje čimmanj te kemije v svojem telesu.Glede dušenja med naporom pa-moti me pač tolko,kolkor me moti tudi v mirovanju,kar pomeni,da se mi med tekom stanje bistveno ne poslabša.Bom pa tekel še naprej,že zaradi tega,ker to ugodno vpliva na mojo psiho.Je pa res,da je astma psihosomatska bolezen.Zadnji dve leti sta zame bili zelo burni in temeljito bom zgleda moral spremeniti svoj način razmišljanja,čustvovanja,skratka,spremeniti bom moral svojo življenjsko filozofijo.Tega se zavedam in ko bom storil to,potem mislim,se mi bo tudi izboljšalo moje zdr.stanje.
Je pa hudo,če se te ta stvar loti,še posebej če si športnik in to aktiven,kakor sem jaz.Tek mi pomeni način življenja,za tek bi se odpovedal marsikateri stvari v življenju,če bi bilo treba,ampak jaz sem tak tip,da bi stvari spreminjal šele tedaj,ko je mogoče že prepozno…Žal!
Skratka,zahvaljujem se ti še enkrat,če si za to,se lahko še kaj bereva,bom zelo vesel kakršnihkoli informacij,moj e-naslov pa je:
[email protected]
LP,Benjamin
Živjo, sama imam alergijo na ves cvetni prah in dlako mačke in psa in posledično astmo. Diagnozo imam postavljeno že 13 let. Takrat so zdravniki še manj vedeli in še manj povedali o načinu življenja, mišljenja, prehranjevanja itd. kot zdaj. Tako sem večino informacij izbrskala sama in še zdravnikom kaj povedala glede kombinacije raznih tablet, ki so meni škodovale, pa mi nekateri niso verjeli. Ko pa sem spremenila vrsto antihistaminika, je bilo pa OK.
Na začetku sem jemala samo Histazol (kasneje Flonidan), pa mi ni dosti pomagal, saj sem imela astmatične težave še naprej. Ublažil je le sozenje , smrkanje in srbenje. Tudi, ko sem začela jemati Ventolin, je bilo to samo trenutno izboljšanje. Tako zdaj že 12 let preventivno vdihujem Becloforte in začnem še pred pomladjo, ko pri meni nastopijo težave. Od takrat nimam več opaznejših astmatičnih napadov in Ventolina skoraj ne potrebujem. Jemljem pa Flonidan, da zmanjšam pojave smrkanja, solzenja in srbenja. Novejših zdravil niti ne probam, saj mi ta terapija zadostuje. Namesto Becloforte sem poskusila Tafen, a sem bila takoj hripava, kar po Beclaforte nisem. Sem pa na začetku namesto Ventolina poskusila z Lonterminom (ki ga sedaj ne delajo več), in so se mi tako močno tresle roke, da nisem mogla delati. Torej so lahko tvoje težave povezane s trenutnim zdravilom . Poskusi zamenjati zdravilo, morda bo bolje.
Pa še to. Zadnja 4 leta sem se izogibala zdravil zaradi načrtovane zanositve (predvsem tabletam Flonidana, inhalacijska zdravila niso tak problem, čeprav tudi teh nisem jemala redno) in je bilo nekaj časa kar znosno, težave z alergijo sem poskusila blažiti z izogibanjem alergenmom, kakor sem lahko in je kar šlo, ker sem imela do pred 4 let kar dobro vodeno bolezen. Letos pa so se spet začele težave – očitno se pozna 4-letni post. Čeprav sem se za to odločila zavestno, pa vsekakor glede astme to ni bila najboljša odločitev. Naj te opozorim, da je astma bolezen, ki jo je treba zdraviti oz. nadzorovati tudi, če nimaš težav – to namreč pomeni, da je dobro vodena. Če se pojavijo težave, pomeni, da nekaj v terapiji ni v redu. Ali je treba povečati odmerek ali pa zamenjati terapijo.
Kar pa se športa tiče – ti kar športaj, a poslušaj sebe in svoje telo, kaj ti govori. Prilagodi napor in terapijo, pa bo.
Če morda ne veš – obstaja tudi Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov, ki ima sedež v Zdravstvenem domu Ljubljana Črnuče. Tudi tam lahko dobuiš informacije.
Lp, Junona
Živijo sotrpini!
Tudi jaz trpim alergijo že od malih nog. Odraščala sem v onesnaženih krajih z obilico dima in žveplenih spojin in pri 5 letih se mi je pojavila alergija na svetni prah – vnete oči, kihanje, vnetje vseh sluznic. Nekje po drugem porodu pa so se mi pojavile težave z dihanjem ob povečani koncentraciji predvsem drevesnega peloda, ob zaužitju orehov in oreščkov in zdravil kot so baktrim, ventolin, itd. Do letošnje pomladi sem vsako pomlad uživala claritine, ob oteženem dihanju pa Berodual. Letošnjo pomlda pa sem imela težave z dihanjem dokaj pogoste, ponoči sem se zbudila s tiščanjem v prsih in kašljala, vse dokler nisem vdihnila beroduala. Zdaj sem dobila tudi Symbicort Turbohaler. Glede na to, da sem tudi ledvični bolnik me zanima ali mogoče kdo ve kakšni so stranski učinki jemanja tega kortikosteroidenga zdravila, poleg seveda tistega kar je že navedeno na zdravilu. Glede na to, da gremo čez en mesec na morje pa me zanima, če je ob jemanju tega zdravila tudi izpostavljenost soncu povčea občutljivost kože na žarke. In pa še to – ali je potrebno jemati zdravilo potem ves čas in ali ti to zdravio astmo pozdravi?
Hvala za vaše mnenje in izkušnje!
Srečno!