Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni astma ali kopb?

astma ali kopb?

Tudi sama sem se prepoznala v spodnji temi, vendar bom nekako raje odprla svojo.
Zanima me, ali se lahko iz astme razvije kopb, ali je možen obraten proces v primeru nepravočasnega ukrepanja?

hvala za odgovor

Spoštovana,

še eno zanimivo vprašanje ki muči tudi strokovnjake.
Menim, da je vendale splošno sprejeto, da sta astma in KOPB dve povsem razlčni bolezni pljuč. Ki pa vsaka zase nista prav redki. Zato je tudi pričakovati, da lahko bolezni hkrati prizadaneta določeno osebo.
Vsekakor je za naš prostor značilno, da za KOPB zbolijo le kadilci. Obenem pa je kajenje cigaet dejavnik, ki močno če ne celo povsem izniči učinke protivnetnih glukokortikoidov, ki jih bolnikom astmo tako pogosto predpišemo. Zato je možno, da daje astma pri kadilcu videz KOPB, saj na zdravila ni pravega odziva in je zapora dihal skorajda nepovratna. Torej: astma se je razvila-napredovala-v “KOPB”.
Seveda pa se pri astmatiku, ki dolga leta kadi, prav tako kot pri vseh ostalih ljudeh lahko razvije pravi KOPB.
Morda je manj znano, da se lahko astma – pa niti ne tako redko – prvič pojavi v višji starosti. Lahko celo pri bolnikih, ki imajo KOPB. Vendar ta kasna” astma ni v nikakršni povezavi s KOPB in je -kar tudi sprašujete – z zdravili ali drugimi ukrepi ne moremo preprečiti. Razen! Zopet je na udaru kajenje cigaret. Kajenje pa je dejavnk tveganja za nastanek astme. V seh starostih! Celo pri otrocih, katerih matere so kadile med nosečnostjo in so bili prisiljeni v neke vrst pasivno kajenje, je astma pomembno pogostejša kot pri njihovih vrstnikih ki so imeli srečo, da je njihova mati kajenje med nosečnostjo opustila.

Lep pozdrav

prof. dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close