Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Astma ali kaj hujšega?

Astma ali kaj hujšega?

Spoštovana

Že 4 mesece kašljam. Ne ves čas enako, kakšnih 3x sem imel tudi virozo in prehlad, vendar kašelj tudi vmes ne izgine čisto in je ves čas produktiven. Izkašljujem prozorno sluz in to eno uro zjutraj, tudi ko nimam viroze.

Zadnji teden pa me je spet začelo pošteno dražiti na kašelj in zdaj je tako hudo, da niti ponoči ne morem spati. Zjutraj imam rumeno gosto sluz, čez dan pa prozorno. Smrkam malo, še to verjetno zaradi kašlja. Ponoči sem mislil da se bom zadavil, ker je kašelj tako dražeč.

Zdravnica je ugotovila, da nič ne sliši narobe s stetoskopom, oksimeter je pokazal enkrat 98% drugič pa 97% – 2 dni kasneje). Preiskave krvi so brez posebnosti, nimam infekta (bakterijskega). Včeraj sem bil na slikanju pljuč, kjer so ugotovili vse normalno edino tole ni v redu:

Ni svežih sprememb v pljučih. Intersticij kot pri KOPB ali kronični astmi. Dobil sem napotnico za pulmologa in Berodual N ki naj bi mi pomagal pri kašlju. Uporabil sem ga 2x in izboljšave ni, še vedno me grdo draži in imam hropeč kašelj, občasno je prisotna tudi prozorna sluz (kot smrkelj), ponoči mi je tudi iz nosu zatekalo v žrelo.

Ne vem kaj je intersticij in če imam lahko astmo glede na to, da je nikoli nisem imel. Vprašal sem, če je lahko rak na pljučil, tuberkoloza ali pljučnica pa so dejali, da bi se to pokazalo na rtg-ju in da se je pokazalo samo to kar so napisali.

Ker sem precej karcinofob me zanima, ali je mogoče raka zamenjati za intersticij kot pri astmi?

Kaj bo sedaj sledilo pri pulmologu? Me obvezno čaka bronhoskopija ali ni nujno in je to povezano z rezultati spirometrije?

Ali to, da je intersticij tak kot pri KOPB ali astmi lahko pomeni, da gre tudi za “pomoto”, da nimam astme ali KOPB ampak imam pač že četrto virozo ali bronhitis? Je to možno ali je gotovo nekaj hudo narobe? Zdaj zadnji teden pa res tasko kašljam, da me vse boli, pred 2 meseci sem imel podobno, a malo manj hudo, vmes pa… od dni skoraj brez kašlja do jutranjega kašlja prozorne sluzi.

Aja, da ne pozabim, star sem 44 let, nikoli nisem kadil, ne delam v okoliščinah, ki bi dražile pljuča (edino v mestu živim).

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Jernej

Spoštovani,
očitno imate sinuzitis, torej vnetje obnosnih votlin, iz katerih se cedi sluz nazaj v žrelo in vas draži na kašelj. Kapljice za nos, npr Operil, ponavadi pomagajo, da se sluz hitreje izcedi in vnetje pozdravi.
Mislim, da je opis rentgenske slike bolj podoben normalni sliki, kot čemu drugemu.
Pri pulmologu (če ne boste že prej v redu) boste izmerili pljučno funkcijo (pihanje).
Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close