Astma? Alergija?
Spoštovani,
že kar nekaj časa se pojavlja kašelj, ki traja tako dolgo, dokler ne izločim sluzi prozorne barve, potem pa se umiri. Navadno je kar intenziven zjutraj, ko se zbudim, pojavi se tudi občasno čez dan. Ob naporih mi tudi včasih piska v prsih, prav tako pa me dražijo npr. dim cigaret, vonj oblačil/osebe (kadilcev) po cigaretnem dimu (delam z ljudmi in se je temu pogosto nemogoče izogniti), zadnjič pa me je npr. pričelo močno dražiti, ko sem šel mimo tovarne težke industrije (izpusti raznoraznih snovi). Občasno imam probleme s srbečimi očmi (zato ne nosim več leč, ampak očala), prav tako so občasno prisotni mozolji po obrazu, prsih in lasišču (včasih jih je več, spet drugič manj).
Pred 5 leti so mi na testiranju za alergije odkrili alergijo na pršice (veliko sem kihal, imel srbeče oči, imel mozolje na področju prsi, obraza, lasišča). Ker napadi niso bili tako hudi, mi kakršnih koli zdravil niso predpisali, sam pa se tudi nisem izpostavljal prahu (če sem pa se, sem seveda kihal).
Glede mozoljev sem bil pri dermatologu, ki mi je predpisal antibiotik. Zdravljenje je bilo uspešno, ampak so se mozolji spet pojavili. Vzrok naj bi bil stres, dermatolog pa mi je po zdravljenju svetoval, naj bom potrpežljiv, saj bodo problemi minili sami (delno je to res, saj problem ni več tako zelo velik).
Če se vrnem k trenutnem stanju … Bil sem že na pregledu pri osebnem zdravniku, ki je preveril možnost infekcije. Pri poslušanju pljuč in pregledu v laboratoriju ni ugotovil ničesar, saj je vse menda vredu. Mene pa še kar naprej mori ta kašelj s prozornim izločkom …
Bi to lahko bil začetek astme (bolezen imamo v družini)? Problem s stresom? Nikoli nisem kadil, star pa sem 33 let.