Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Astma

Astma

Pozdravljeni, dve leti nazaj sem bila na prvem pregledu pri pulmologu in dobila zdravilo symbicort in ventolin po potrebi, symbicort sm takoj opustila saj sm dobila koprivnico in tudi omotico. Potem sem eno leto ob potrebi uporabljala samo ventolin, vedno samo 1-2 vpiha enkrat ali dvakrat na dan pa se to. Ker nisem mogla globoko vdihniti ker se je sapa koncala in tko zadaj bil podalsan izdih al kk bi temu rekla ko se prav slisi..naredili so tedt na kaj sem alergicna in sem bila na macjo/pasjo dlako, pasjo malo manj smo meli psa in ni blo hudo, ko sem se odselila in nisem mela psa je tud astma izginila skor ali je sploh to bla ali je astma nevem…sem tudi alergicna ko so test naredli na hisno prsico, navadni pelin, neke mesanico trav, blago pozitivno na prsico moke, cvetni prah.

Potem sem zanosila v nosecnosti sem mogoce samo 3x potrebovala ventolin 1 vdih ko je bilo nujno…po porodu mi je sper malo prislo ven in vedno uporabim samo 1 vdih in je v 20 sekundah boljse..sem bila spet pri pulmologu in izdih je bil velikoo boljsi kot dve leti nazaj…dobila sem alvesco 1 vpih zvecer..in tudi omenila da vcasih slisim preskakovanj srca enkrat na dan po 1 min ko se vlezem na levi bok…in je rekel da mogoce od ventolina mogoce ne, in mi je dal berodual in po berodualo sm mela omotico in ful nabijalo mi srce, po ventolino mi tega ni delalo nikoli..in sploh nevem a je to res astma ali samo malo “slabsa pljuca” da ko vecinoma tezko diham ko sem zelo utrujena zvecer ali po naporu, npr telovadim in nikoli po telovadbi mi ne izbruhne ali z hoji v hrib..ko pa pijem vodo in se mi npr zaleti za nem piskat in ne neha doklr ne dam enega vpiha ventolina in takoj deluje..nekateri naj bi pravili da pri astmi en vpih ventolina nikakor nebi deloval da to ni astma ampak meni vedno deluje v manj ko 20 sekundah. Kaj menite bi bila zelo hvalezna za odvovor. Tudi nos si cistim vsako zvecer sedaj on zjutraj z fiziolosko raztopino kakor mi je svetoval pulmolog, saj spim z odprtimi usti in vecinoma diham skozi usta kr kakor se ulezem mam “zamasen nos”.

Prvi rezultati dve leti nazaj so bili:

VC: 3450ml (86%) FEV1 2950 ml (84%) Tiffeneau indeks 85 (97%) Metaholisko testoranje je pozitivno po inhalaciji 0,103mg metaholina.

Rezutlati od vceraj pa so: VC: 3730ml ( 92%) FEV1 2960ml (84%) Tiffeneau indeks 79 (90%). Difuzijska kapaciteta: TLCO 7,7 (98%) KCO 1,4 (88%) TLC 5,6 (108%) RV 1,8  (123%).

Napisal mi je da gre za krojicni rinitis in znano alergijo na hisno prsico. 

 

Vnaprej se zahvaljujem za vas odgovor in lep pozdrav

Dober dan,

Glavni problem imate z alergijskim rinitisom. Naj vam zdravnik predpiše redno prejemanje spreja Mommox v nos. Glede astme pa ne znam reči. Prav prepričljivo ne izgleda.

LP

Res je da nemorem prejemat vsakega zdravila za nos ali recimo kaksne tablete ko so claritin in podobno ker se polno dojim. Je dovoljen Mommox v nos med dojenjem? Glede astme pa se zgodi ko sem res cisto utrujena od napornega dneva da zacnem tezko dihati oziroka ne da zacnem tezko dihati bol da nemorem zadihati globoko, da se zadaj slisi in cuti da ne potegnem dovolj sape vase, ce zacnem dihati z tko napol priprtimi ustmi pomaga in tudi zacela sem z dihalnimi vajami, tudi telovadim in recimo telovadba mi ne povzroci tezkega dihanja ali podobno.

hvala vam za odgovor.

Kaj mi pa za nos priporocate, da si zvecer in zjutraj dajem 10 kapljic v vsako nosnico fizioloske raztopine kot mi je pulmolog priporocil. Ali bi kogoe bil boljsi kaksen aqua maris, ki je z morsko vodo in bol ponaga proti alergijam, saj pose da je 100% naravno in za vsakodnevno uporabo, ali kaksen tonimer.

Sol ne bo uredila alergijskega rinitisa. Mommox začnite, enkrat dnevno. Dojenje ni problem.

LP

New Report

Close