Najdi forum

Spoštovani!

Stara sem 25 let, zmerno astmo imam diagnosticirano od 16. leta. Alergična sem tudi na cvetni prah, pršice, lesko, divji pelin, mačjo dlako. Zdravila ki jih jemljem Xyzal, Seretide 50/250 1 vpih na 12 ur, Berodual po potrebi, jemljem tudi Concor 10 mg zaradi aritmije. Astma je bila nekaj časa stabilna, zadnji mesec pa se mi je stanje slabša kljub redni terapiji. Doma imam tud PEF merilec, moj rekord je nekje okoli 450 l/min, zadnji mesec pa piham samo nekje od 250 do 300 l/min. Imam težave tudi z naporom, kjer se zelo zadiham, kašljam, ponoči težko spim zaradi otežkočenega dihanja, ob jutrih mi v pljučih tudi piska.Bila sem pri osebnem zdravniki, ki mi je zvišal odmerke na 2vpiha na 12 h Seretide in ob tem 2 vpiha Beroduala, ampak stanje se ne izboljšuje kaj dosti in počasi postaja že nevzdžno in me ovira pri vsakdanjih dejavnostih Prosila bi vas kaj mi svetujete, ali bi bila upravičena do obiska pulmologa?Kaj naj storim, da se bo stanje izboljšalo?

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam.

Pozdravljeni!
Glede na opis gre za slabo urejenost astme, zaradi česar je
potreben hiter pregled pri pulmologu za dodatne preiskave
in ureditev zdravljenja, kamor naj vas napoti izbrani
zdravnik. (če bi se odločili za pregled v pulmološki amb.
KOPA Golnik, se za datum lahko dogovorite elektronsko:
[email protected]).
Poskrbite za čim manjšo izpostavitev alergenom, ki vam
povzročajo težave in lahko tudi poslabšujejo astmo (leska,
pršica, pes).
Vaš zdravnik naj tudi presodi potrebo po zdravljenju s
Concorjem, ki je zaviralec beta adrenergičnih receptorjev
in lahko poslabšuje astmo.

Lep pozdrav,
Mateja Marc Malovrh

Spoštovani!

Zadnjič sem po vašem nasvetu obiskala pulmologa, ker se mi je stanje poslabšalo, opravila sem spirometrijo, vrednosti so bile naslednje: VK 75%, FEV1 69%, Tiff. 78 %, PEF 72 %, Sp02 97%. Poleg Seretide 250 2×2 vpiha na dan in Beroduala imam sedaj še Singulair tbl 10 mg, Concor so mi zamenjali z zdravilom Procoloran, ki naj ne bi vplival na astmo. Čez mesec dni imam kontrolo, takrat se bodo odločili, če mi bodo menjali zdravila in ali je kakšno izboljšanje. Mene pa zanima vaš komentar na spirometrijo, rekli so da je kar slabša ko pred 2 letoma, kjer je bil FEV1 89% in takrat nisem imela težav. V kolikšnem času se mora stanje zdaj popravit, ker me res ovira sploh pri naporu in ponoči je težko.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Spoštovani,
oseben stik s specialistom je bistveno bolj natančen od spletnega klepetanja, zato bi vodenje vaše astme prepustili vašemu specialistu.

Mitja Košnik
Bolnišnica Golnik – Klinika za pljučne bolezni in alergijo
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si

New Report

Close