Najdi forum

Pozdravljeni,

Pred dobrim letom sem bila pri pulmologu ker sem imela občutek težjega globokega vdiha, občasno pokašljevanje in občasno pisk na koncu globokega vdiha (če sem zelo na hitro in globoko zajela zrak, je včasih na koncu nežno pisknilo).
RTG je bil ok, metaholinski test mejni, sum na astmo. Sem se pa v tistem času tudi zdravila s hormoni, kar bi lahko povzročilo hiperstimulacijo bronijev. Ker se je stanje nekoliko umirili nisem jemala zdravil.

Se mi pa v zadnjih mesecih še vedno občasno pojavi pisk (to samo če poskušam globoko vdihniti na hitro, med normalnim dihanjem ne) in en nov znak. Če na hitro izdihnem zrak, tako da zelo stisnem prsni koš, podobno kot pri spirometriji (ne med normalnim dihanjem) se mi včasih pojavi nek čuden zvok (ne znam točno opisati), kot neko hropenje, pisk, včasih se mi tudi kaj zatrese v pljučih. Ponavadi se potem malo odkašljam, odhkrkam in izzveni. Ker potem še nekaj časa to probavam, ali je še pristono ali ne, se mi občasno še pojavi.
Je pa to obolje bolj poskušanje, kot neka potreba. Med tem ne občutim nobenega težjega dihanja, dušenja, karkoli…

Je to astma ali kaj drugega? Kako naj postopam v prihodnje?

Ne bi se rada zdravila, ker ne vidim smisla in me nikoli nič ne duši. Bi priporočili kakšen dodaten pregled?

Dober dan,

to ne izgleda kot astma, ampak kot “disfunkcionalno gibanje glasilk”. Glasilke med drugim ščitijo pljuča pred vsihom tujkov, kapljic, hladnega zraka. Kadar so ti refleksi preživahni, se glasilke med vdihom rade stisnejo in nastane pisk (posebej če je pretok zraka hiter).

Pri forsiranem izdihu pa napenjanje mišic tudi nekoliko zoži grlo in zopet nastane “piščalka”.

LP

MK

Pozdravljeni,

Hvala za odgovor.

Spomnila sem se še, da se mi je ta “čuden” zvok pri hitrem izdihu parkrat pojavil tudi če sem se močno smejala in ob tem stiskala trebuh… tako ha-ha-ha. Včeraj pa sem ob tem 2x začutila tudi kot neko tresenje nekje v področju prsnice.

Je potrebno to stranje glasilk kako preveriti, zdraviti?

Imam tudi Hashimoto, je lahko to kako povezano?

Že odkar pomnim pa imam tudi rahlo hrip glas.

Bi me vsi ti simptomi morali kaj skrbeti?

Nič zaskrbljujočega ni, lahko pa greste na pregled na ORL kliniko k foniatru.

LP

MK

New Report

Close