astigmatizem na lečah
Pozdravljeni,
sem slišala že več mnanj glede astigmatizma na lečah. Okulistka pravi da je potrebno za astigmatizem nositi leče z astičmatizmom, optičarka pa da je zadosti, če nosiš navadne leče, s tem da je dioptrija leč tvoja dioptrija+astigmatizem.
Sem sprobala tudi leče brez astigmatizma in nisem zaznala nobene razlike, čeprav je res, da jih nisem nosila več kot 14 dni.
Zanima me vaš pogled na to, ter če so kakšne dolgoročneše posledice nošenja leč brez astigmatizma.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Sara
Sem si mislil, da nimate velikega. Pri lečah je pa to sploh najmanjši cilinder, ki se ga da dobiti. Torej, če ne opazite razlike, lahko uporabljate normalne leče, saj imate najbrž roženični astigmatizem, ki ga korigira solzna leča (upam, da nisem bil preveč strokoven). Leče si lahko tudi naročite na naslednjem naslovu, kjer imajo zelo ugodne cene in sigurno dostavo, saj je to nastarejša internetna prodaja leč v Sloveniji:
Pozdravljeni!
Ker je tema že odprta, ne bom odpirala nove, ampak bom kar tukaj vprašala.
Do sedaj sem nosila leče brez cilindrov, ker mi prejšnja okulistka ni povedala, da imam cilindre in sem sama kupovala take leče kot prej. Pred 3 meseci pa sem bila na pregledu in sva z okulistko ugotovili, da nosim leče brez cilindrov. Izmerila je, da imam lahko manjšo dioptrijo in večji cilinder. Naročila mi je leče s cilindri, ko sem jih dala notri je bil malo čuden občutek, ker so bile te leče debelejše od prejšnjih. Po parih urah nošenja so me oči pekle, skoraj bolele. Potem sem jih nosila postopoma, ampak zadnjič sem jih dala ven po 15 minutah, stare pa so bile 2 tedna. Začela je ugotavljati, da verjetno ne prenašam novih materialov in je naročila druge iz starega materiala. Te so se mi zdele take kot moje stare-tanke, jih dam notri, malo težav, ko se je oko navadilo, super. Nosila sem jih približno 8 ur, vmes uporabljala umetne solze, ko so me oči malo pekle, sem jih dala ven. Naslednji dan tudi vse ok, sem jih nosila 3 ure, ko sem pa prišla v trgovino s klimo pa konec, spet so me oči prav bolele-grozen občutek, ker boli še ko daš leče ven. Zdaj me pa zanima, če je mogoče to zaradi tega, ker so leče s cilindri drugače narejene? Pri starih lečah nikoli nisem imela takega občutka. Ker očitno mi ostanejo samo še očala, ki sem se jih v zadnjih mesecih kar nazaj navadila. Sem pa že prej pri stari dioptriji ugotovila, da bolje vidim z očali kot z lečami(ker so bile brez cilindrov).
Moja dioptrija: -3,5 cyl 1,25 in -3,75 cyl 0,75
P.S. S temi lečami, ki jih ima trenutno grem še na pregled, vendar me prej zanima še vaše mnenje.
Hvala in lep pozdrav,
Tanja
Vse je v materialu in očitno vam je dala nov silikon-hidrogel material, katerga pa dosti ljudi ne prenese. Tudi pri starih materialih so malce odstopanja in mislim, da sferične (prve leče) in cilindrične (sedaj tretje leče), niso od istega proizvajalca, zato še čutite majhno razliko. V vsakem primeru svetujem cilindrične leče, le da preiskusite še kakšne. Za uporabnike leč, ki ne prenesejo silikon-hidrogel materialov imam rešitev, vendar jo moram prej preizkusit v naši ordinaciji.
Pozdravljeni!
Mene pa zanima če lahko kljub astigmatizmu (0.75) na obeh očesih nosim leče, ki niso narejene za astigmatizem – nimajo cilindra.
Leče za astigmatizem me zelo motijo saj v očeh dobim pekoč občutek.
Če mislite da bi lahko poizkusil z lečami brez cilindra mi prosim povejte kakšno dioptrijo naj izberem. Moja trenutna dioptrija je: desno oko: -0.75, cilinder: 0.75
levo oko: -1, cilinder: 0.75
Lep pozdrav
Rok
Spoštovani,
mene pa zanima kako je z vajami za izboljšanje vida. Berem, da naj bi pomagale tudi pri astigmatizmu. Je to res?
Da slabše vidim sem ugotovila šele sedaj (33 let), pa čeprav mi je optik rekel da je to prirojena napaka in da se mi vid naj nebi slabšal? Sem pa skoraj prepričana, da še par mesecev nazaj nisem tako slabo videla na eno oko. Imam astigmatizem 0,50 in 0,75, dioptrije nimam.
Vaje za astigmatizem: prst postavimo eno pest stran od oči, ga premikamo v vse smeri in mu sledimo s pogledom. Samo, če dam jaz prst tako blizu, dejansko škilim oziroma prst niti slučajno ne vidim ostro. Je to vredu?
Lep pozdrav
Katarina