Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje AST ?

AST ?

Pozdravjeni
Mene pa zanima kaj pomeni AST 0.61. Imam probleme z dojkami (benigni tumorji kirurško odstranjeni pa se vedno ponovijo že 4x) Ali je mogoče to kakšna povezava?

lp.Tati

Spoštovani!

AST – aspartat aminotransferaza je jeterni encim, ki katalizira pretvorbo aspartata v oksaloacetat. Nahaja se v citosolu in mitohondrijih jeternih celic ter drugih celicah (srce, skeletne mišice, ledvice). V klinični praksi je najpogosteje pokazatelj nekroze (poškodbe) jeternih celic, lahko pa je zvišana vrednost tudi pri drugih boleznih (srčni infarkt, bolezni mišic …). Pri vas je vrednost AST minimalno zvišana. Benigni tumorji dojk najverjetneje niso v direktni povezavi z vrednostjo AST.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni

Najprej hvala za vaš odgovor. Meni je bilo namreč rečeno da je to moški hormon.
12.06.2006 sem bila tudi na UZ jeter in so mi odkrili sledeče: V hilusu jeter se kaže dobro omejena okroglasta hiperehogena solidnejša tvorba v izmeri 5.5 x 4.5 cm. V notranjosti tvorbe manjši hipoehogen areal. V bližini opisane tvorbe se kaže še manjši tipični hemangiom velikosti do 2 cm.

Moja osebna zdravnica je rekla da to ni nič. Pa me zanima kaj to je.

lp. Tatjana

Spoštovani!

Kaj predstavlja na UZ opisana sprememba v jetrih, ne vem. Možno je, da gre za hemangiom (benigni žilni tumor jeter). Priporočam ponoven obisk pri izbranem zdravniku in morda posvet pri gastroenterologu.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Hvala za vaš odgovor. Sem se naročila pri gastroentereologu. Sedaj me pa še nekaj zanima pa upam , da mi boste lahko pomagali z odgovorom. Že približno 4 tedne imam bolečine v podpazduhah in dimljah oboje stransko. Dozdeva, se mi, da me bolijo bezgavke, v levi podpazduhi in nad levo dojko je tudi manjša zatrdlina kateri bolita tudi na dotik. Te bolečine pa so iz dneva v dan bolj intenzivne in ne vem kaj naj bi to bilo.

Upam, da vas nisem preveč ” zamorila” ter, da mi bosta znali svetovati.

Lep dan Tatjana

Spoštovani!

Težave, ki jih navajate lahko povzročajo povečane bezgavke v pazduhah in dimljah. Opraviti je potrebno natančen telesni pregled in osnovne laboratorijske preiskave. Potreben je obisk pri izbranem zdravniku.

Lp

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni

Kako pa se vidi, če so bezgavke povečane?
Ker meni se ne zdijo razen, že prej omenjenih dveh zatrdlinah. V dimljah ne čutim ničesar razen bolečin katere so že prav nadležne, saj me zbujajo ponoči. Moja zdravnica pa je trenutno odsotna, njen nadomestni zdravnik, pa je rekel, da bom že počakala teh 14 dni, da se vrne moja zdravnica. Pa še nekaj, kaj vi smatrate pod natančen telesni pregled.

Lepo pozdravljeni

Tatjana

Spoštovani!

Povečane bezgavke lahko vidimo, pogosteje pa zatipamo. Natančen telesni pregled pomeni, pregled “od glave do pete”, navadno s tem mislimo kompleten internistični pregled (splošni, glava, vrat, prsni koš, pljuča, srce, trebuh, okončine in vsekakor tudi pregled morebitnih povečanih bezgavk na vratu, pazduhah in dimljah.

Lp

Na ultrazvoku (jetra) so mi odkrili večji hiperehogeni areal ob žilah,
ki ne izgledajo solidno, ker žile potekajo skozi. Solidnih lezij v jetrih ne vidim.

Jaz to ne razumem kaj je to za eno boilezen, nenehno me pa boli desna starn pod rebri.
Kaj pomeni hiperehogeni areal, a so to ciste.

Naj lepša hval.
JELEN

Spostovani!

Hiperehogeni areal pomeni podrocje, ki mocneje odbija ultrazvocne valove (je bolj odbojno od normalnega tkiva). Morda gre tudi pri vas za hemangiom (benigni tumor zilnega izvora). Priporocam posvet z zdravnikom, ki vas je napotil na ultrazvok.

Lp

Lepo pozdrvljeni!

Pri UZ vratu sem dobila izvid:

Ščitnica je primerno velika,v njenem desnem lobusu je 3.3 mm velik HIPOEHOGEN AREAL.
MNENJE: Majhen MODUS v desnem lobusu ščitnice.

Prosim če mi poveste kakšna diagnoza je to. Hvala lepa. LP Anica

Spoštovani,

sprememba v ščitnici je nodus ali droben vozliček na desni strani ščitnice, ki glede na majhnost zaenkrat ne zahteva dodatnih preiskav. Včasih se taki vozlički spontano zmanjšajo, včasih se ne spreminjajo, včasih pa zrastejo – vendar so spremembe običajno počasne. Zato zaenkrat ne skrbite preveč, s kontrolnim ultrazvokom pa čez pol do eno leto lahko preverite morebitno rast.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

[
Ker me boli leva stran vratu – zatekla tudi bezgavka in boleče ušeso me je moj osebni zdravnik poslal na UZ vratu.
Izvidi:Najverjetneje reaktivno povečana bezgavka levo submandibularno.
Ščitnica je primerno velika v njenem desnem lobusu je 3,3 mm velik hipoehogen areal. Majhen modus v desnem lobusu ščitnice.

Kaj je hipoehogen areal oz. modus. Kakšna diagnoza je to? Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za zelo majhen (3,3 mm) velik gomolj (vozlič, nodus) v desnem režnju ščitnice, ki je hipoehogen (na UZ manj obojen) od okolnega tkiva. Vozliči v ščitnici so pogosta slučajna najdba na UZ vratu. Glede na velikost vozliča je potrebno le spremljanje in kontrola z UZ čez približno eno leto.

LP

Pozdravljeni.

Bila sem na ultrazvoku jeter in v izvid so zapisali: Dopplerski slabo prekrvavljena solitarna hipoehogena sprememba, pribl. velikosti 2 x 2,4 x 1,8cm (dif. dg. hipoehogeni hemangiom? ostalo?)

Zanima me, kaj to pomeni in ali je zelo nevarno?

Hvala za odgovor. LP.

Spoštovani,

hemangiom pomeni žilno tvorbo, hipoehogen pa pomeni, da ima na UZ sprememba drugačne odboje kot ostala jetra. Samo UZ opis in ocena ne zadostuje za opredelitev narave spremembe, verjetno se bo glede na vaše težave in zdravstveno stanje vaš zdravnik odločil še za dodatno diagnostiko.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Pozdravljeni

Prosim za odgovor, kaj lahko pomeni za še nerojenega otroka HIPOEHOGEN AREAL 17 mm ZA PLACENTO?

Hvala.

Spoštovani!

Menim, da ne gre za nič nevarnega, vprašanje pa prosim zastavite na forum ” ABC ginekologije in porodništva”.

LP

vlado

bil na pregledu z ultra zvokom pa sem dobil rezultate ki pa jih ne razumem mi pomagate žolčnik na običajnem mestu normalno velik ob notranjikonturi polip v velikostido 1 cm je kaj narobe
jetra v levem režnju hipoehogenejši areal velikosti 1.4 cm lahko hemangiom ali fokalna hiposteatoza bolj tipični areali hiposteatoze so ob žolčniku je kaj narobe
prostata povečana volumna36 ccm

Spoštovani!

Glede na navedeno gre za polip žolčnika in manjšo spremembo, verjetno hemongiom v jetrih.

Lp

New Report

Close