Aspirin v nosečnosti
Moj prvi otrok je imel zaostanek v rasti, na kar je ginekologinja prvič posumila med šestim in sedmim mesecem nosečnosti. Pri kasnejših pregledih v porodnišnici so sum zavrnili. Otrok se je rodil težak 2180 g. Zaradi ogroženosti otroka se je porod končal s carskim rezom.
Sedaj sem v osmem tednu nosečnosti. Zaradi možnega zaostanka v rasti ploda naj bi jemala Aspirin oz. kot altrenativo Tryenil. Zanima me, kaj vi menite o tem. Aspirina namreč ne prenašam najbolje (pojavi se mi krvavitev iz nosu).
Drugo kar me zanima pa je Mikrosporija. V službi je namreč nekaj otrok zbolelo za to boleznijo. Zanima me, kako nevarna je zame oz. ali se lahko okužim od otrok.
Najlepša hvala za odgovore in lepo pozdravljeni!
Darja
Draga Darja,
pri 100mg Aspirina zelo redko opažamo stranske učinke, zato velja vsaj poskusiti z njim. Učinki Trienila so namreč še manj dokazani kot tisti z Aspirinom. O mikrosporiji vem zelo malo in v literaturi so tudi zelo skopi podatki. Pomembna je zelo visoka stopnja prenosljivosti (nalezljivosti) in učinki na koži in na lasišču, ki niso življenjsko ogrožujoči, so pa zelo moteči. Predvsem zaradi prenosljivosti je potrebno takojšnje zdravljenje s pokrivanjem prizadetega področja, zdravila za mikrosporijo pa spadajo v skupino B po FDA (food and Drug Administration) v ZDA kar pomeni relativno visoko stopnjo varnosti dajanja tudi v nosečnosti. Če se je seveda možno infekciji izogniti, je to najboljša rešitev za nosečnico.