Aspirin v nosecnosti
Pozdravljeni,
Imam uprasanje, ker sem skepticna ali naj pijem aspirin ali ne. Sem v 14t nosecnosti in so mi v porodnisnici predpisali aspirin, ker sem pred 14leti rodila puncko, ki je bila manjsa (cca 48cm) in nizja lega posteljice, da naj bi to preprecilo v sedanji nosecnosti. Ker sem slisala za aspirin vse mozne sorte sem sedaj v dvomih.
Hvala za odg in lp
Mamica102, 15.11.2025 ob 09:24
Pozdravljeni,
Imam uprasanje, ker sem skepticna ali naj pijem aspirin ali ne. Sem v 14t nosecnosti in so mi v porodnisnici predpisali aspirin, ker sem pred 14leti rodila puncko, ki je bila manjsa (cca 48cm) in nizja lega posteljice, da naj bi to preprecilo v sedanji nosecnosti. Ker sem slisala za aspirin vse mozne sorte sem sedaj v dvomih.
Hvala za odg in lp
Pozdravljeni,
kardioprotektivni Aspirin 100 mg je varno zdravilo v nosečnosti, uporablja še že več desetletij, POMEMBNO JE, DA SE GA JEMLJE ZVEČER PRED SPANJEM. Deluje tako, da izboljša prekravitev in delovanje posteljice.
Zelo zniža tveganje za visok krvni tlak v drugi polovici nosečnosti ter za preeklampsijo, zmanjša pa tudi možnost za zastoj v rasti ploda ter za mrtvorojenost.
Strokovno najbolj upravičeno je, da se ob pregledu nuhalne svetline oceni tveganja in ga predpiše tistim, ki imajo visoka tveganja. Žal tega ne delajo vsi ginekologi. Za vas je to sedaj verjetno že prepozno, a pomembno je za tiste, ki morda to berejo, pa še niso bile na nuhalni. Naj pred pregledom vprašajo, če zdravnik oceni tveganje. Jaz ga pri vsaki.
Vaš ginekolog vam ga je predpisal, ker ste imeli predhodno premajhnega otroka, morda imate še kakšen drug dejavnik tveganja – starost, debelost, visok krvni tlak, kronične bolezni, tako da vam vsekakor svetujem, da ga redno jemljete.
Ob tem se svetuje tudi redne kontrole rasti ploda v drugi polovici nosečnosti.
Srečno, N
Pozdravljeni,
Se bom pridružila debati.
Za sabo imam kar 3 splave (plod umre v cca 6-8tednu) Naravna zanositev
Sedaj je za mano neuspešen IVF v tujini.
Mi je pa doktorica predlagala da naj začnem z Aspirinom 100 v 10 dnevu cikla in naj probam naravno zanosit.
Kaj mislite o tem?
Hvala za odgovor.
Lp
Natalija
Natalija474, 20.11.2025 ob 23:39
Pozdravljeni,
Se bom pridružila debati.
Za sabo imam kar 3 splave (plod umre v cca 6-8tednu) Naravna zanositev
Sedaj je za mano neuspešen IVF v tujini.
Mi je pa doktorica predlagala da naj začnem z Aspirinom 100 v 10 dnevu cikla in naj probam naravno zanosit.
Kaj mislite o tem?
Hvala za odgovor.
Lp
Natalija
Aspirin protect, 100 mg zvečer, lahko jemljete ves čas, ne dela težav in v določenih primerih preprečuje spontane splave.
Glede na vaš podatek, da ste imela že 3 splave svetujem, da preverite prisotnost antifospolipidnega sindroma ter kromosomsko sliko pri vas in partnerju.
Poleg tega je smiselno razmisliti tudi o jemanju progesterona.
srečno, N
Natalija474, 21.11.2025 ob 16:19
Pozdravljeni,
So nama naredili vse teste in sva oba ok.
Torej progestreron začnem jemati takoj ko zanosim?
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav
Ja, takoj ko je test pozitiven, jemlje se naravni mikronizirani progesteron, ki ga dobite pri os gin .
srečno, N