Aspirin protect in nosecnost
Pozdravljeni.
Ker imam sum na APS mi je revmatolog predpisal jemanje Aspirin protect v nosecnosti. Sm v 10.tednu in sem ga vceraj prvic vzela. Danes zj.sem imela rjav izcedek iz noznice. Bila sm na pregledu in je otrockom vse v redu,vendar mi je ginekologinja napisala se jemanje Dabroston tbl. Zanima me,ce je krvavitev oz.izcedek mozen zaradi jemanja Aspirin tbl.?? Jemljen Aspirin dalje + Dabreston tbl.? Sm se zelela pozanimati pri svojem revmatologu pa je odsoten. Hvala za odgovor. Lp
Spoštovani,
po enem Aspirinu 100mg še ni mogoče govoriti o učinku in še manj o zapletu jemanja Aspirina. Dabroston pa pri 10 tednih tudi ne bo več koristil. Mislim, da je krvavi izcedek naključno sovpadal z začetkom uporabe Aspirina in to ne potrebuje nobenega ukrepanja.
Spoštovani dr. Pušenjak,
stara sem 28 let, pred 9 leti so mi postavili diagnozo SLE in revmatoidni artritis. Zaradi tega tudi jemljem zdravila. Najprej sem jemala samo Resochin, čez par let zaradi poslabšanja pa še medrol 4mg, Celebrex, Imuran 50mg in prav tako Aspirin 100.
Trenutno je bolezen v remisiji, jemljem Arechin (bivši Resochin), Imuran in tudi Aspirin 100. S fantom se odločava za zanositev pa dobim različna mnenja glede zdravil, še posebej Aspirina 100. Revmatolog mi je rekel, da načeloma lahko jem vsa zdravila, ki jih jem trenutno in da z njimi lahko zanosim. Ko sem ga posebej vprašala še za Aspirin 100, je rekel, da ga načeloma lahko skoz jem, od 34. tedna naprej pa naj ga ne bi.
Ginekolog pa mi je prav tako rekel, da vsa zdravila lahko jem celo nosečnost, no potem sem ga prav posebej vprašala, da sem slišala za Aspirin 100, da ni fajn celo nosečnost jemat pa je rekel: “No ja, mi smo se učili, da ga lahko jeste do 37. tedna.”
Čisto sem razočarana, ker se mi zdi, da moraš ginekologu (še posebej na moje zdravstveno stanje) zaupati, jaz pa počasi izgubljam zaupanje/potrpljenje … Ginekolog je zamenjal mojo bivšo ginekologinjo, je čisto nov oz. mlad, če se lahko tako izrazim, zato mogoče še večji dvom na moji strani…
Kaj bi bi predlagali glede zdravil, ki jih jemljem? Brala sem tudi, da se načeloma da s hrano in ostalimi dodatki (npr. Omega 3) vplivati na kri …
Hvala za vaše mnenje in lep večer.
Spoštovani,
da umirim žogo, bi malo ponovila, za kaj sploh gre.
1. SLE in RA sta zelo resni stanji, ki dolgoročno ne obetata nič dobrega. SLE ogroža pomembne organe, najbolj ožilje, ki je bistveno za vse organe, RA pa male sklepe, včasih tudi večje in tudi nekatere notranje organe in lahko ob neustreznem zdravljenju pacienta naredi negibljivega. Skratka, pri razmišljanju o tem ali bi to stanje zdravili in preprečevali ni dvoma, da ima zdravljenje prednost pred vsem ostalim.
2. znanost napreduje in spoznanja na področju smiselnosti uporabe Aspirina 100 oziroma 150 (tu v svetu ni enotnega stališča že več kot 30 let) ter razumevanje tveganj takšnega zdravljenja nas že prav toliko časa vodi malo levo in malo desno. Potem se je potrebno vprašati še, do kdaj ima nizko odmerni aspirin (100 ali 150 mg/dan) na nosečnost lahko pozitivne vplive, od kdaj dalje pa nima več koristi ali potencialno lahko tudi škodi. No, da ne bo tako hude krvi okrog “nejasnosti pri osebnem ginekologu” naj povem, da Aspirin kot preventivo pri zmanjševanju nevarnosti preeklampsije in zaostajanja ploda v rasti Aspirin predpisujemo do nekje 34. tedna in po novem res tudi do 37. tedna ne škodi, po 37. tednu pa zagotovo plodu ne koristi več. Ampak, če razumem vaš problem, je Aspirin del vašega zdravljenja SLE in RA? V tem primeru bodo potencialne koristi za plod le istosmerne do 37. tedna, kasneje pa je stvar razprave, če ta Aspirin vi za vaše zdravljenje res tako nujno potrebujete ali bi se mu lahko brez večje škode odpovedali za 3 do 4 tedne? Ob vseh ostalih zdravilih, ki jih boste namreč še uporabljali, bo neuporaba Aspirina nebistveno odvzela vašemu preprečevanju relapsa osnovne bolezni. Vsekakor pa nima smisla jemati hkrati Aspirina in omega3, kajti ti dve snovi sicer delujeta v isto smer, ampak na drugih encimih in s tem drug drugemu zmanjšujeta učinkovitost. Ker omega3 verjetno vam ob SLE in RA ne koristi, bi torej predlagal, da raje ostanete na Aspirinu 100 in to vsaj do 37. tedna, o uporabi po 37. tednu pa se boste posvetovali takrat tako z revmatologom kot s kom iz terciarnega centra, kamor vas bodo bržkone usmerili tudi zaradi splošne tveganosti vaše nosečnosti.
Pozdravljeni. 5.12.sem imela transfet 2 dni starih in 4celičnih “zarodkov”. Test mi je potrdil nosečnost vendar od prejšnjega torka se mi vsakodnevno pojavljajo čez cel dan krvavi izcedki. Kri je sveza in je nezno roza barve. Verjetno od Estime ki si jo dajam v nožnico na 8 ur.
Včeraj sem bila na pregledu v Lj in se vidi 3mm Gv . Dr.Reš pravi da izgleda vse vredu a je še prezgodaj saj se plod še ne vidi. Preostane le še čakanje.
Po punkciji sem začela piti aspirin protect 1 tabl. na dan. Zanima me ali mi svetujete da ga še naprej pijem? Vem da pomaga pri prekrvavitvi naternice in da se oplojeno jajčece lažje vgnezdi. Ker pa sem že noseča a je smiselno še naprej piti? A so možne krvavitve zaradi njega? Kaj predlagate vi glede aspirina?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
čim se vidi GV v maternici, je vgnezditev že zdavnaj končana. Ob vgnezditvi je zarodek velik toliko kot prašek moke (0,1 mm), kar se seveda ne da videti z UZ. Aspirin torej trenutno nima funkcije.
Spoštovani,
res je. Način antiagregacijskega delovanja aspirina je namreč popolnoma drugačen kot je enak učinek omega3 pripravkov. Prvi zavira nastanek končnih produktov, omega3 pa je osnova za produkte, ki nimajo učinkov ali je njihov učinek močno omejen (omega prostaglandin, omegaprostaciklin, omega tromboksan). Skratka, ob uporabi obeh, bo Aspirin sicer še vedno obdržal svoj učinek, učinki Omega produktov pa bodo bistveno manjši kot bi bili sicer. S stališča “potrošnika” bi rekel, da se v tem primeru ne splača investirati v omega3 produkte.
Pozdravljeni,
Rada bi sem Vas vprašala za nasvet. Sem po ivf v tujini. Na testu je +. Ampak vkolikor mi ugotovili diagnozo hyperagregabilita trombocytov jemljem aspirin protect 100mg od začetka. Moje vprašanje je:kaj si mislite ali lahko na mojo diagnozo jemljem kislino folno?Vkolikor sem brala da kis.folna gosti kri.
Hvala za odgovor.
Lp,
Ingrid
Spoštovani,
folna kislina ne vpliva bistveno, če sploh, na dejavnike strjevanja krvi, zato jo lahko vsaj v običajnih predvidenih odmerkih uporabljate brez skrbi.
Lepo pozdravljeni.
Imam potrjen anfosfolipidni sindrom sicer nizek profil..imela sem 3zaporednr ss in imam predpisano s strani revmatologa terapijo v casu navrtovanja nosecnosti Aspirin protect in ob potrditvi le te se Fragmin 5000 ter vitamin D.Aspirin naj bi jemala vse do 37t nosecnosti Fragmin pa se 6tednov po porodu.
Sedaj pa sem noseca 11tednov in jemlem aspirin ze tako ves cas fragmin pa od cca 5tedna dalje.
Sedaj pa malo prebiram po forumih da naj bi bil aspirin sele po 10tednu in ne dlje kot do 34t.
Sicer mi je tudi G omenila da verjetno sedaj ne rabim aspirina ker imam fragmin ampak ce je ze revmatolog tako predpisal naj bo.
Strah me je da bopustilo posledice na plodku ze tako me caka zaradi mozeve ugovotovljene kromosomske translokacije biopsija horionskih resic.
Prosim za vas nasvet.
Lp
Spoštovani,
strah je odveč. Dognanja glede trajanja terapije z Aspirinom 100mg/dan v nosečnosti se je v zadnjih letih že nekoliko spremenila in zdaj vemo, da se ga lahko jemlje tudi tako rekoč do poroda. Sicer je res, da učinkuje s funkcijo zmanjšanja tveganja za splav pri APS res šele po 10. tednu, ampak točne meje dejansko ne poznamo, zato tudi prejšnja uporaba ni problem.
res je, izvajam…
Spoštovani,
na Vas se obračam s prošnjo za nasvet glede zdravila Aspirin protect 100 mg. Skrbi me glede vpliva na nosečnost in otroka. Bojim se, da bi z jemanjem škodila otroku ali bi zaradi zdravila utrpel kakšne posledice.
Sem v 16. tednu nosečnosti, potek brez posebnosti, na dieti zaradi sladkorja na tešče 5.1. Prejšnji teden mi je na pregledu ginekologinja predpisala Aspirin protect 100 mg za boljšo prekrvavitev placente. Za to se je odločila na podlagi nižjih porodnih tež obeh sinov in tega, da sem sama kar velika ženska. Torej, da se ji to zdi nenavadno.
1. otrok je tehtal 2.970 g, rojen v 39. t, spontan začetek poroda, nosečnost in porod brez posebnosti.
2. otrok pa je rojen v 38. tednu z 2.840 g, z urgentnim CR, fetalni distres in nizko ležeča posteljica, pred tem sem hodila v porodnišnico LJ tudi v ambulanto za patološko nosečnost, saj je imel otrok zastoj v rasti. Bila sem tudi na dieti za nosečniško sladkorno, med katero sem do konca nosečnosti shujšala 6 kg.
V dvomu sem se znašla, ko sem pregledovala navodila za uporabo zdravila Aspirin protect 100 mg. Zasledila sem, da uporaba tega zdravila lahko škodljivo vpliva na nosečnost in razvoj ploda.
V Centralni bazi zdravil za Asprin protect 100 piše tudi tole:
”Plodnost in nosečnost
Zaviranje sinteze prostaglandinov lahko škodljivo vpliva na nosečnost in/ali embrio/fetalni razvoj. Glede na podatke iz epidemioloških študij se uporaba zaviralcev sinteze prostaglandinov v zgodnji nosečnosti povezuje s povečanim tveganjem za splav, pojav malformacij srca in gastroshiz. Absolutno tveganje za srčno-žilne malformacije se poveča z manj kot 1 % na približno 1,5 %. Tveganje se poveča s povečevanjem odmerka in trajanjem zdravljenja. V študijah na živalih je uporaba zaviralcev sinteze prostaglandinov pokazala povečano pred- in poimplantacijsko izgubo in embriofatalno smrtnost. Pri živalih, ki so jim dajali zaviralce sinteze prostaglandinov v obdobju organogeneze, so poročali o povečani incidenci različnih malformacij, tudi srčno-žilnih.
V prvem in drugem trimesečju nosečnosti se acetilsalicilne kisline ne sme jemati, razen če je to res potrebno. Če zdravila, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino jemljejo ženske, ki želijo zanositi, ali če jih jemljejo med prvim in drugim trimesečjem nosečnosti, mora biti odmerek čim manjši in trajanje zdravljenja čim krajše.
Med tretjim trimesečjem nosečnosti se lahko pri fetusu, ki je bil izpostavljen zaviralcem sinteze prostaglandinov, pojavijo
• kardiopulmonalna toksičnost (prezgodnje zaprtje ductus arteriosusa in pljučna hipertenzija)
• moteno delovanje ledvic, ki lahko privede do odpovedi ledvic z oligohidramnijem (premajhno količino plodovnice)
oziroma so pri materi in otroku, ki sta bila zaviralcem sinteze prostaglandinov izpostavljena na koncu nosečnosti
• možne podaljšane krvavitve zaradi antiagregacijskega učinka, ki se lahko pojavi že po zelo majhnih odmerkih oziroma
• zavrto krčenje maternice, kar povzroči zakasnel in podaljšan porod.
Uporaba acetilsalicilne kisline v odmerkih 100 mg/dan ali več je kontraindicirana v zadnjem trimesečju nosečnosti.”
Lepo prosim še za Vaše mnenje glede varnosti jemanja Aspririna protect v nosečnosti.
Iskrena hvala za Vaš čas.
Spoštovani,
če bi to, kar ste prebrali držalo za 100mg Aspirina, bi ga ne predpisovali nosečnicam. Kleč 100 do 150mg Aspirina na dan v primerjavi s 1000 in več mg dnevno je namreč v tem, da je pri manj kot 500mg Aspirina antiprostaglandinski učinek takorekoč ničen, ohrani pa se antiagregacijski učinek, torej učinek na strjevanje krvi ter se izboljša razmerje med lastnimi snovmi v cirkulaciji, ki delujejo agregacijsko ter potencialno škodijo endotelu (notranjemu sloju zilne stene) – prostaglandini in tromboksan in se relativno poveča količina zaščitnih prostaciklinov. Skratka, ta opozorila ne veljajo za 100mg Aspirin.
Sicer pa je vaš drugi otrok zelo verjetno zaostajal v rasti le toliko, kolikor je k temu doprinesla rigorozna dieta in ne popuščanje posteljice, proti kateremu je usmerjen Aspirin 100mg. Tako, da zlasti iz daljave res težko ocenjujem ali je pri gre vas od Aspirina pričakovati kakšne koristi ali nem zdi pa se mi, da v bistvu ne.
Vem, da je tema stara, vendar vseeno nisem hotela odpreti nove teme.
Imela sem v PDC pregled pri ginekologu in pri anasteziologu. Žal mi anasteziologinja ni znala povedati, kdaj moram nehati jemati aspirin. Delovala mi je, kar malo zgubljeno. Ker sem pa bila na PDCju vse do 15. ure, sem bila na koncu v tej vročini že zelo utrujena in sem pozabila vprašati ginekologa, kdaj moram prenehati aspirin in glede dopegyta. Apisirn jemljem od samega pluska, sem pa na današnji dan 35t 1/7. CR imam planiran 37t 0/7. Kdaj moram prenehati jemati aspirin? Prav tako me zanima ali zjutraj na dan sprejema in CR, lahko vzamem zjutraj dopegyt ali ne? Hvala za vaš nasvet.
Spoštovani,
Aspirin nehajte jemati teden dni pred načrtovanim CR, Dopegyt pa uporabljajte do operacije in tudi na jutro pred CR, s požirkom navadne vode. Sicer morate biti itak tešči.
Pozdravljeni,
gre se za mojo prvo nosecnost (po ICSI), trenutno 14t 4dni. Zivim v tujini.
Pri pregledu NS mi je ginekologinja zaradi nizkega krvnega pritiska (in, ce sem prav razumela, posledicno slabsega pretoka krvi in prekrvavitve posteljice – naj bi bila na meji- 85%) predpisala Cardional 2x75mg zvecer pred spanjem.
Zanima me, ce je to sploh smiselno, saj ne vidim razloga kaksen vpliv ima jemanje predpisanega na nizek krvni pritisk?
V upanju, da mi boste odgovorili na vprasanje Vas lepo pozdravljam.
Ivana