Aspirin protect 100 mg
Spoštovani g. dr.,
prosim za vaše mnenje glede jemanja Aspirina protect 100 pri mojem očetu. Star je 79 let in pre d 3 leti in pol je dobil srčni spodbujevalnik zaradi hude aritmije in visokega tlaka. Letos poleti se je utrip nenadoma povečal, zato smo ga peljali na IPP, kjer so mu lahko pomagali še ambulantno, z nastavitvijo predpisanega utripa. Se pa pojavljajo težave s krvnim tlakom in ga ima velikokrat 110/60, vrti se mu in si ne upa hoditi. Osebni zdravnik pa pravi, da mora vseeno jemati zdravilo proti visokemu krvnemu tlaku.Hodi vsak dan(3 km), poleti je tudi kolesaril. Približno dva meseca ima težko sapo, tudi počasneje hodi. Po obisku osebnega zdravnika mu je ta rekel, da gre za srčno popuščanje. Predpisal mu je dodatno 1x na dan Aspirin protect 100 /12,5mg in (1x) in Nitrolingual aerosol (po potrebi). Je na redni kontroli krvi in ima predpisano dozo Marivana. Tu je dilema glede uživanja Aspirina poleg Marivana. Tudi farmacevtka ob izdaji zdravila je bila začudena in mu je rekla, da naj preveri še enkrat. Kaj vi mislite o tem? Poleg teh naštetih zdravil uživa še nasledje (dnevno):
Bloxan 50 mg (2x)
Micardis Plus 40mg (1x)
Prostide 5mg (1x)
Omnic Ocas 0,4 (1x)
V januarju 2010 ima kontrolo za spodbujevalnik, ali ne bi bilo smiselno še obisk pri kardiologu, predvsem zaradi tega nihanja tlaka in težke sape?
Hvala za odgovor in lepo pozdravleni.
Strinjam se z zdravnikom, k priporoča redno jemanje zdravil za znižanje tlaka s pripombo, da naj bolnik jemlje toliko zdravil, koliko zadostuje, da ima tlak v normalnih vrednostih. V dopisu ste navedli, da je oče več krat vrtoglav in, da včasih ima tlak okrog 110/60 mm Hg. Očitno so tako nizke vrednosti tlaka krive da se včasih očetu vrti. Zato priporočam, da nekoliko zmanjša odmerke zdravil, ko so vrednosti tlaka nizke (npr.MicardisPlus samo pol tablete). Zelo verjetno je pri bolniku prisotno tudi srčno popuščanje, ki je krivo, da se bolnik zadiha že pri manjših telesnih obremenitvah. Bolnik lahko redno jemlje tudi Aspirin protect (V dopisu ste navedli Aspirin protect 100/12,5 mg. Te kombinacije v “Registru zdravil 2008” ni. Ali gre za povsem novo obliko zdravila? Ker je sredstvo za odvajanje vode v MicardisPlus, bo verjetno prav če ne dobi tega sredstva še v tableti Aspirin protect 100).
Pozdravljeni,
Jaz imam samo neko malenkostno vprašanje, včeraj popoldne sem ponesreči spila 1 tableto Aspirina protect 100 mg. Izredno me je bolela glava, zato sem posegla, kar po teh tabletah misleč, da je to navadni aspirin. Tablete so mamine, jaz sem stara 21 let.Ni bilo nikakršnih večjih težav, vendar ko sem včeraj šla spat sem na trebuhu opazila srednje velik rdeč madež, na tem mestu je bila koža zelo suha, trda, z zagotovostjo lahko trdim da ga zjutraj na tem mestu ni bilo. Ali je to lahko reakcija na to tableto? Ali ena sama tableta lahko sploh povzroči, kaj takega ?
Lep pozdrav,
Jasmina F.
Zdravniki vzpodbujamo bolnike da se opazujejo in, da nam sporočijo vsako nepričakovano spremembo na telesu ali počutja. Dvomim, da je bila opazovana sprememba posledica delovanja Aspirina. Upam, da je ni več. Ali ste že kdaj prej vzeli tableto Aspirina in ste dobili urtikarijo (koprivnico)?.
Pozdravljeni,
po pregledu CT sem dobila naslednji izvid:
“V spodnjem delu bazalnih ganglijev levo se nakazuje nekaj mm velika neosto omejena hipodenzna lakuna-lahko stanje po drobnem insultu. Drugih morfoloških sprememb v možganovini ne vidim. Normalno široki in simrtrični likvorski prostori. Tudi v področju skeleta, orbit in obnosnih votlin ne opazim patol.posebnosti.
Mnenje: suspektno za stanje po drobnem lakunarnem insultu levo, sicer v ostalem normalen izvid.”
Kaj pomeni ta izvid? A me je že skoraj možganska kap?
Sicer imam že 5 let bolečine v vratu in glavi – pravijo, da imam fibromialgijo, tenzijski glavobol..
Jedla sem že Amyzol in Cipralex tablete, vendar z obojim prav hitro prenehala zaradi hudih stranskim učinkov. Menstruacijo sem izgubila pri 35 letih.
Prosim za vaše mnenje. Kako bi se lahko pozdravila?
Hvala, lp
V vašem dopisu me prosite za nasvet glede zdravljenja sedanjih (večletnih?) težav. Iz vsebine dopisa povzemam, da se zdravite zaradi fibromialgije in tenzijskega glavoboila, da ste še mlada izgubila menstruacijo in, da vam je izbrani zdravnik (psihiater ?) predpisal Amyzol in Cipralex, ki ju pa ste kmalu prenehali jemati zaradi stranskih učinkov. V dopisu ni podatkov o zdravilih, ki jih sedaj jemljete proti glavobolu, oziroma proti drugim (nenavedenim) težavam. Tudi mi manjka podatek o možnem vzroku in zdravljenju zelo zgodnje menopavze. Izpisali ste izvid CT glave in zanima vas ali izvid dopušča sum za stanje po manjši kapi. Zdravnik, ki je odčital izvid je dopuščal to možnost. V večini primerov ugotovimo tako stanje pri aterosklerotičnih procesih v možganskih žilah. Niso pa izključene druge bolezni, ki jih obravnavajo psihiatri. Na osnovi podatkov, s katerimi razpolagam, bi težko izpolnil vaša pričakovanja. Odprtih je več možnosti. Pomisliti moramo na možnost, da so težave posledica zgodnje ateroskleroze možganskih žil ali posledica endokrinih vzrokov (zgodnja menopavza), ali posledica stresnih vplivov, ali drugih vzrokov.
Spoštovani,
Vprašanje bi rada postavila za mojo mamo, ki ima 78 let in ima že dolga leta težave s hipertenzijo (mislim, da so se težave pričele po menopavzi – pred tem je imela nizek pritisk). Pred malo več kot 14 dnevi pa je opazila težave z dvojnim vidom (zjutraj kmalu potem, ko je vstala). Po pregledih pri očesnem zdravniku in nevrologu, se je izkazalo, da je diplopija po vsej verjetnosti posledica možganske kapi.
Predpisana je imela sicer zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka, in sicer Concor 5mg 2x (1x zjutraj, 1x zvečer) ter Prenessa 4mg in Rawel SR 1,5mg – oba zjutraj. Jemala pa je zdravila samo zjutraj (po 1 tbl Concor, Prenessa in Rawel). Bila je sicer tudi na pregledih pri kardiologu (nazadnje v oktobru 2009), ki je svetoval ureditev visokega krvnega tlaka s povečanjem odmerka Prenesse na 8mg dnevno ter po potrebi dodatno Adalat oros 1tbl na dan. Žal moja mama tega izvida nikoli ni nesla pokazat svojemu zdravniku, tako da je jemala samo zdravila, ki sem jih navedla.
Ugotovitve (diagnoze) kardiologa (pred cca 6 meseci) po opravljenih preiskavah (EKG, UZ SRCA):
Mnenje: Stanje je neizpremenjeno. Bolnica je kardialno kompenzirana. Insuficience niso napredovale. Svetujem pa povečati odmerek Prenesse na 8 mg/dan. Merodajne so predvsem vrednosti krvnega tlaka doma. Če s povečanim odmerkom ne bi dosegla ciljne vrednosi, 140/80, svetujem dodatno Adalat oros 1 t dn.
– Hipertenzivna srčna bolezen brez (zastojne) srčne odpovedi
– Aterosklerotična bolezen srca
– Mitralna (valvularna) insuficienca
– Debelost zaradi presežka kalorij
– Insulinsko neodvisna sladkorna bolezen (diabetes) brez zapletov
Zadnje čase se je pogosto zelo slabo počutila, občasno ji je bilo slabo in je tudi bruhala (nekajkrat v letu). Predvsem popoldne je bila zelo utrujena, težave je imela že na poti v trgovino in nazaj, ki jo je močno utrudila, tako da je po poti večkrat počivala. Težave ima tudi s spominom in zmožnostjo koncentracije – predvsem popoldne, ko je že utrujena ali če ima bolj naporen dan. Dogaja se ji, da ne zna skuhati jedi, ki jo je zelo pogosto kuhala: pozabi dodati določene sestavine ali jih zameša, premalo ali preveč soli itd. Nasploh nima volje do kuhanja, tako da pogosto skuha eno jed v večji količini, in jo potem zamrzne ter pogreva v naslednjih dneh.
Pred kratkim (5.3.2010) se ji je zjutraj pojavil dvojni vid, zaradi česar je šla naslednji torek (9.3.2010) k osebnemu zdravniku. Ta ji je dal napotnico za Očesno kliniko. Na očesni kliniki so ugotovili diplopijo (znaki okvare III. in IV. možg. živca in brez prizadetosti zenice). Napotili so jo na nevrološki pregled na Nevrološko kliniko. Dali so ji tudi napotnico za UZ pregled orbit in naročili, naj pri svojem zdravniku opravi krvne preiskave za izključitev sladkorne bolezni in okvaro ščitnične funkcije.
Na nevrološki kliniki so ugotovili, da:
»gre najverjetneje za ishemično možgansko kap v področju možganskega debla – lakularno. Svetujemo ureditev krvnega tlaka, dodatno uvedemo Amlopin 5mg zvečer. Uvedemo sekundarno antiagregacijsko terapijo in sicer prvi teden naj jemlje Aspirin 1tbl opoldan ter Asasantin R 1caps zvečer. Nato v drugem tednu prične z jemanjem Asasantin R 2x1caps dnevno. Ob pojavu glavobolov naj vzame Lekadol. Uvedemo tudi hipolipemik Tulip 20mg zvečer. Dodatno svetujemo še pregled vratnih žil ter CT slikanje glave (izdamo napotnici). Osebnega zdravnika naprošamo za kontrolo ostalih dejavnikov tveganja.«
Po pregledu na nevrološki kliniki se je 12.3.2010 ponovno oglasila pri osebnem zdravniku, ki mu je poleg izvidov iz Očesne in Nevrološke klinike tokrat prinesla tudi izvid kardiologa izpred pol leta. Na podlagi vseh izvidov ji je zdravnik določil novo shemo zdravil kot sledi:
Zjutraj: opoldne – po jedi: zvečer:
Concor 5 mg 2 x Aspirin P 100 1 x Amlopin 5 mg 2 x
Prenessa 4 mg 2 x Tulip 20 mg 1 x
Rawel SR 1,5 mg 1 x Asasantin R 1 x
V drugem tednu pa uvede še Asasantin zjutraj.
Na vse preglede sem mamo spremljala, ker se zama ne znajde najbolje in včasi tudi zameša navodila zdravnikov. Preden je pričela jemati zdravila po novi shemi, je imela pritisk stalno (pri vseh meritvah pri zdravnikih in doma) v zelo visokih vrednostih (od 184/88-74 do 216/114-71), večinoma je bil sistolični tlak nad 200.
Po pričetku jemanja zdravil po novi shemi se je pritisk precej znižal, čeprav je v prvem tednu precej nihal (okrog 13h je imela najnižje vrednosti – v povprečju okrog 105/56/60, zvečer pa še vedno dokaj visoke – tudi do 160, v povprečju 150/78-72). Zjutraj je imel pritisk vrednosti med 137/74-61 in 153/84-70.
Zadnje dva dni (osmi in deveti dan po uvedbi nove sheme) pa ima zelo nizek pritisk, ki ga zaradi slabega počutja tudi bolj pogosto meri:
zjutraj 6:30: 128/66-63
ob 13h: 99/55-75
zvečer ob 19h: 116/62-67
Zdaj se počuti zelo slabotno, pravi da se še bolj hitro urtudi kot prej, ko je imela zelo visok tlak. Odkar jemlje zdravila po novi shemi, jo tudi moti, ker mora ponoči večkrat na vodo (že itak ima težave z inkontinenco), tako da sedaj zaradi tega tudi slabše spi.
Še vedno ima dvojni vid, ki se ji je pojavil pred 14 dnevi, kot sem napisala na začetku. Bila je na kontroli pri lokalnem okulistu, ki jo bo ponovno pregledal po 1 mesecu. Ali se dvojni vid, ki je posledica možganske kapi, popravi? Sedaj mama dela vaje za oči (poskuša izostriti predmete, ki se nahajajo v območju kjer vidi dvojno (praktično povsod razen občasno pri pogledu naravnost).
Moti me, ker ji je zdravnik predpisal zdravila za znižanje holesterola (na podlagi priporočil iz nevrološke klinike), pri čemer sploh ni predhodno naročil pregleda krvi na maščobe, čeprav sem mu to predlagala. Zato je šla mama 19.3.2010 (en teden po tem, ko je pričela jemati zdravilo Tulip) samoplačniško na pregled krvi za krvne maščobe. Vrednosti maščob so nizke, in sicer:
Holesterol 4,35
HDL-Holesterol 1,26
LDL-Holesterol 1,99
Trigliceridi 0,82
Zanima me, če je morda jemanje zdravil za zniževanje maščob v krvi lahko tudi škodljivo.
Druga težava je z raznimi pregledi, ki so jih predlagali na obeh klinikah, saj so čakalne vrste zelo dolge tako da za UZ očes še nima datuma, za CT glave še ni prišla na vrsto (bo čez cca 3 tedne), za UZ vratnih žil pa je bila čakalna vrsta cca 3 mesece, tako da se je odločila za samoplačniški pregled, ki ga je opravila pred nekaj dnevi.
Na UZ vratnih žil so ugotovili: »Intima media kompleks je v levi skupni karotidni arteriji zadebeljen. V obeh bulbusih sta kalcinirana,stabilna, hemodinamsko nepomembna plaka. Zaradi kalcinacij levo preglednost ni najboljša. Leva vertebralna arterija je zelo ozka. Glede na simptomatiko TIA priporočam še CTA vertebralnih arterij. (LEVO: A.VERTEBRALIS: premer: 1,9 mm, hitrost:0,42/0,008 cm/sek, tok: +)«
Moram reči, da sem zelo prestrašena za mamino zdravje, poleg tega se bojim, da grejo vse te preiskave prepočasi in da se ji ponovi možganska kap – tokrat v hujši obliki. Mamin osebni zdravnik si za paciente vzame zelo malo časa, tako da nisem prepričana če ni morda kaj pozabil. Zato gre moja mama zelo nerada k zdravniku, saj ve da jo bo zelo na hitro odpravil, preden mu bo uspela povedati, zakaj je prišla. Mislim, da mu zato tudi ni nesla izvida od kardiologa, kar je bilo seveda napaka.
Prosila bi vas za mnenje o naslednjih vprašanjih:
1. Kakšne so možnosti, da se mami dvojni vid popravi ?
2. Kakšen bi moral biti mamin krvni tlak? (zdi se mi, da so trenutne vrednosti dokaj nizke, predvsem diastolični tlak, in predvsem glede na vrednosti, ki jih je imela prej). Opažam, da je sistolični tlak stalno nižji od 70 – povprečni tlak v zadnjih 7 dneh je 130/70-67, v zadnjih dveh dneh pa 117/63-66 (povprečje sem izračunala iz treh dnevnih meritev – zjutraj, opoldne in zvečer, pri čemer je najnižji tlak opoldne – v zadnjih dveh dneh povprečno 100/59-72).
3. Ali bi bilo priporočljivo znižati odmerke nekaterih zdravil ali jih zamenjati?
4. Kakšne so nevarnosti v primeru prenizkega krvnega tlaka in kako jih obvladovati?
5. Ali obstojajo zdravila za urejanje krvnega tlaka, ki ne bi povzročala tega, da mora ponoči tolikokrat na vodo?
Mislim, da je pred pojavom diplopije povezane s kapjo opuščala večerno tableto Concorja ravno zato, da ji ne bi bilo treba iti ponoči tolikokrat na vodo. Bojim se namreč, da se bo sčasoma utrudila zaradi stalnih nočnih vstajanj in spet začela izpuščati večerna zdravila. Pri tem moram povedati, da nasplošno pije zelo malo.
6. Ali je jemanje zdravila Tulip za znižanje maščob v krvi lahko tudi škodljivo – glede na nizke izmerjene vrednosti holesterola?
7. Ali lahko na podlagi mnenj zdravnikov, ki sem jih navedla, sklepate, da bi bilo potrebno v tem trenutku urgentno opraviti kakšne preiskave zaradi morebitnih nujnih posegov?
8. V dvomih sem, iz česa izhaja njena stalna utrujenost, ki jo opaža zadnje leto, pri čemer pravi, da se sedaj (ko ima pritisk praktično dvakrat nižje vrednosti kot prej) še hitreje utrudi.
Moram povedati, da ima mama poleg zgoraj naštetih težav (ki so v tem trenutku najbolj pereče), še druge zdravstvene težave, ki jih nekako obvladuje: bolijo jo kolena in včasih kolki – verjetno zaradi revmatičnih sprememb, na levem očesu ima sivo mreno (ki jo bodo operirali, ko se ustali njeno stanje s krvnim tlakom. Vse to jo zelo bega, postaja apatična in nezadovoljna.
Želela bi, da ima mama v teh poznih letih sorazmerno kvalitetno življenje. Živi na deželi, doslej je samostojno skrbela zase in si ne pusti preveč rada pomagati. Sama skrbi za manjšo kmetijo (manjša njiva, vrt, sadovnjak) in hišo in jo delo zunaj veseli, vendar ima zadnje leto hude težave, ker se tako hitro utrudi – zato je tudi zelo malodušna in brez prave volje. Sedaj pa še dvojni vid, tako da ne more niti brati.
V vašem, precej izčrpnem prikazu maminih težav in bolezni, ugotavljam, da zelo skrbite zanjo, da ste zelo zaskrbljeni zaradi njenega zdravja in, da je opravila številne preiskave s katerimi so si zdravniki prizadevali priti do najbolj točnih ugotovitev zdravstvenega stanja bolnice. Mislim, da večina ugotovitev kaže na napredovalo aterosklerotično prizadetost predvsem vratnih in možganskih odvodnic (arterij). Na to bolezen kažejo razni simptomi (dvojni vid, slab spomin, zmedenost). Za sedanje stanje lahko nekoliko krivimo tudi visok krvni tlak in oslabelost srca zaradi visokega krvnega tlaka. Morda je tudi čezmerna telesna teža stanje, ki prispeva k hitri utrudljivosti že pri majhnih naporih.
Glede na dosedanje ugotovitve smemo napisati, da vaša mama boleha za visokim krvnim tlakom, ki je težko pravilno obvladan, za blagim popuščanjem srca (zaradi prizadetosti ene srčne zaklopke in visokega krvnega tlaka), za aterosklerozo možganskih žil (diplopija, zmedenost, itd), blago obliko sladkorne bolezni in debelostjo. Morda je tudi depresivna.
Na srečo živimo v času, ko razpolagamo z aparati, ki nam omogočijo ugotoviti mnoge bolezni in z zdravili, ki bolnikom zelo pomagajo (zmanjšanje težav, zaviranje napredovanja bolezni)
Od mene pričakujete nasvete za naprej. Zelo rad bi vam pomagal, bojim se pa, da bom težko Glede na velika nihanja krvnega tlaka in slabega počutja ob nizkih vrednostih skušajte razdeliti odmerke na 2- 3 krat na dan. Tabletko za odvajanje vode (ali jo sploh jemlje?) naj jo vzame zjutraj in naj uživa čim manj tekočin popoldne in zvečer, da ne bo ponoči imela motenega spanca zaradi odvajanja vode. Concor ni tabletka, ki bi odvajala vodo. Nizek diastolični tlak naj vas ne bega, tudi če je zelo nizek. Morda bo mamino počutje nekoliko zadovoljivo, če bo imela zgornji (sistolični) tlak med 130 – 150 mm Hg. Tulip naj vzame zvečer pred spanjem, čeprav ima nizke vrednosti maščob v krvi. Glede na sedanje stališče, zdravila za znižanje maščob v krvi, če jih bolnik dobro prenaša, samo koristijo.
spoštovani, ali lahko čisto zdrav človek jemlje aspirin 100-za vsak slučaj, npr. enkrat na dan? ali se te tablete sploh dobi brez recepta? torej, da bi bil siguren, da me ne bo zadela kap zaradi strdka, ali ga lahko jemljem? Star sem 47 let, očeta je zadela možganska kap pri 68, mamo pa zdaj, ko jih ima 88, tudi. p, Vladko
Aspirin protect 100 mg lahko kupite v lekarni v prosti prodaji. Morda je vaša bojazen pred morebitnim nastopom možganske kapi in srčnega infarkta nezadostno utemeljena, ne nasprotujem pa vašemu sklepu, saj so stranski učinki nizkih odmerkov aspirina izredno redki (krvavitve v želodcu).
Normalno število trombocitov je med 150 – 450 tisoč/uL. Povečano število (nad 500 tisoč u/L) je lahko prisotno pri vnetnih boleznih (revmatoidni artritis, obolenja gastrointestinalnega trakta, tuberkuloza), po krvavitvah, pri kroničnih boleznih krvi. Ker ste napisali, da imate že nekaj mesecev število trombocitov na zgornji meji normale oziroma nekoliko nad normalo. vam priporočam posvet pri hematologu
Spoštovani,
Obračam se na vas zaradi dodatnega – tretjega mnenja…Namreč pred šestimi leti sem imela prvi poseg na srcu (ablacija kavo- trikuspidnega istmusa (upam, da sem prav napisala, ker nimam izvida pri roki)), nato še približno ob istem času vsako naslednje leto – torej še 2x. Sedaj pa že tri leta nimam več težav, vendar redno jemljem aspirin 100 protect in Concor-Cor.
Vsako leto imam tudi kontrolni pregled, vendar mi je eden od zdravnikov predlagal, da sem lahko brez zdravil, drugi pa mi je svetoval, naj jih jemljem preventivno. Naj še povem, da se veliko gibljem in tudi pazim na prehrano in nimam nobenih drugih zdravstvenih težav.
Res je, da bi Concor COR jemala, Aspirin protect pa bi zaradi kroničnih želodčnih težav rada opustila ali vsaj zmanjšala. Prosim vas torej še za vaše mnenje.
Hvala vam vnaprej in lep pozdrav,
Upam, da so v vašem dopisu podatki, ki ste jih dobili od kardiologov, ki so na tekočem glede pravilne obravnave zdravljenja bolnikov, ki so bili operirani na srcu.Predstavljam si, da bi lahko opustili jemanje aspirina, če imate ohranjen sinusni ritem (po domače: če še niste nikoli imeli povsem nerednega bitja srca, tim. preddvornega trepetanja – atrijske fibrilacije)
Mislim, da boste lahko dobili najbolj verodostojen odgovor v ustanovi v kateri ste predvideni za IVF. Lahko poizkusite izvedeti kar vas zanima na tel. št. 01.522.6115 (Ginekološka klinika, oddelek za patološko nosečnost).
Že vrsto let jemljem tablete Coryol 12,5mg zaradi atrijske fibrilacije, Loristo H 50mg/12,5 zaradi zvišanega krvnega pritiska, Atoris 20mg zaradi povišanega holesterola in trigliceridov, Poleg tega jemljem še Nolpazo zaradi refluksa. Doslej sem uspela vse težave obdržati v mejah normale.Pred leti sem imela neke čudne napade tesnobe v prsih, tresenje pri srcu, omotice in pri tem hud pritisk iz prsi v glavo, ki je že mejil na omedlevico (enkrat se mi je to zgodilo in sem se v trgovini znašla na tleh). Sedaj , lahko rečem že nekaj let nimam podobnih težav. Začelo pa se je pred par dnevi, ko sem občutila hud pritisk v prsih, me je kar davilo. Težko sem dihala in občutila sem zelo nereden srčni utrip. Mislim, da sem občutila tudi neko neznano stanje v levi roki. Ker sem imela možnost izmeriti krvni pritisk, sem ga. Bil je 165/90 pulz 97. Zraven pa je merilni aparat pokazal, da je srčni utrip nereden. Dali so mi Aspirin 100mg in moran reči, da se je stanje po pribljižno pol ure umirilo. To se je dogajalo v zgodnjih popoldanskih urah. Zvečer se je napad ponovil, vendar v mnogo blažji obliki.Sedaj se mi ponavlja vsak dan, vendar vedno le v blažji obliki.Mi svetujete, da redno jemljem Asširin protect. Iskrena hvala za odgovor. Lep pozdrav!
Napisali ste, da imate že več let atrijsko fibrilacijo (neredno bitje srca). Pred nekaj dnevi vas je obšlo posebno slabo počutje. Mislim, da je šlo za akuni porast srčne frekvence, ki se je po kratkem času in po zaužitju aspirina umiril Radi bi vedeli ali naj bi redno jemali aspirin. Ali niso vam zdravniki že povedali, da zelo priporočamo redno jemanje aspirina pri fibrilaciji atrijev? Ali vam ga niso že predpisali? So imedli zadržke?