aspirin 100
Imam 45 let.Se vam preventivno jemanja aspirina zdi smiselno za zaščito proti krvnim strdkom?Imam konstantno povišane trombocite že okoli 12 let..Trombociti ne padejo na normalo, najvišji porast dosežejo do 540.Začela bi s tem aspirinom potrebujem pa nasvet strokovnjaka nekoliko imam namreč povečano kislino v želodcu občasno vzamem rupurut zdravilo.Kaj menite? In kako naj bom pozorna na morebitna prekrita krvavenja v prebavilih? ali moram to občasno kontrolirati v laboratoriju ali pa so še kakšni drugi znaki ,ki jih lahko zaznaš recimo kri v blatu pri odvajanju?
Pozdravljeni!
Vprašanje, ki ste mi ga zastavili, terja temeljit in strokoven odgovor, ki ga v vašem primeru kompetentno lahko da le zdravnik, ki se ukvarja z boleznimi krvi.
Jaz vam bom navedla le nekaj splošnih dejstev, kar seveda ni dovolj, pa vendar. Čezmerno nastajanje trombocitov imenujemo trombocitemijo. Trombociti nastajajo v kostnem mozgu iz celic, ki so lahko bolezensko spremenjene. Literatura navaja, da se bolezen običajno lahko pojavi po 50. letu starosti.
Lahko pa je vzrok za povečano število trombocitov tudi drugo bolezensko stanje (krvavitev, okužbe, revmatoidni artritis,….), kar mora vsekakor ugotoviti zdravnik, ki bo ustrezno ukrepal.
Že sami ste ugotovili, da lahko zaradi povečanega števila trombocitov nastanejo krvni strdki v žilah, ki lahko ovirajo krvni obtok. To bi občutili kot mravljinčenje v okončinah, hladne ude, glavobole, omotice,…., lahko pa bi prišlo tudi do krvavitev iz nosu ali prebavil.
Vsekakor je za določitev pravega vzroka povečanemu številu trombocitov potrebno narediti preiskave, in pred odločitvijo za ustrezno terapijo je potrebno najprej izključiti bolezenska stanja, ki jo eventuelno povzročajo. S tem želim povedati, da je potrebno zdraviti drugo bolezen, če le ta povzroča povečano število trombocitov.
Če se ne najde vzrok povečanemu številu trombocitov, je potrebno zdravljenje v primerih, če število presega 750×10/9/l. Zdravila določi seveda zdravnik.
Lahko pa se zdravnik v določenih primerih odloči tudi za zdravljenje z Aspirinom, če je prej izločil vse druge možnosti. Vendar pa se za to ne odločajte sami brez posveta in brez ustreznih zdravniških pregledov.
Če bo do takega zdravljenja prišlo, jemljite Aspirin v majhnih odmerkih (100 mg), po možnosti s filmsko prevleko (protect), eno uro pred jedjo – na prazen želodec, ali pa 2 uri po jedi.
Če tabletke niso prevlečene z zaščitno prevleko, jih vzemite med jedjo. Tako si boste obvarovali težave v prebavilih.
Krvavitve iz prebavil se lahko opazijo v izločenem blatu. Laboratorijski pregled je seveda najbolj natančen. Lahko pa sami opazujete madeže v blatu. Če so madeži temni, gre lahko za krvavitev iz želodca, sicer pa se nižje krvavitve, posebno če so obsežnejše, lahko opazijo kot kri.
Opozarjam vas, da se ne zadovoljite z mojim odgovorom. Posvetujte se s svojim zdravnikom, izključite vse možne druge bolezni in redno kontrolirajte krvno sliko.
Lepo vas pozdravljam!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Res hvala za izčrpen odgovor zelo ste se potrudili in sem zadovoljna z njim.Glavni razlog zakaj bi pričela s tem Aspirinom je,da v prihodnje,ko bom pač starejša pričakujem težave in možne krvne strdke zato bi raje zadevo pričela preprečevati.Kot sem omenila trombociti so vedno na višjem nivoju in za enkrat še niso presegli vrednosti 600 ne vem pa kako bo naprimer čez 5 let ravno zaradi tega se mi zdi smiselno pričeti z jemanjem.Če dovolite samo še eno vprašanje:Ali menite,da je moje pričetje z jemanjem v tem primeru opravičeno?Zdravilo ,ki ga bi jemala se imenuje Trombo ASS in bi mi ga predpisali v Avstriji kjer živim.Večjih nevšečnosti zaradi rednega jemanja sicer ne pričakujem pri dozi 100 vendar sem že po naravi raje previdna v tem primeru pa se mi zdi,da bi to bila smiselna odločitev.
Spoštovana gospa,
če ne jemljete drugih zdravil in če boste redno kontrolirali število trombocitov, Vam po vsej verjetnosti samozdravljenje z malimi odmerki aspirina ne bi smelo škodovati.
Aspirin namreč nekaterim zdravilom pojača učinek na primer: antidiabetikom, digoksinu, kortizonu, nesteroidnim antirevmatikom ………. in kar je zelo pomembno, zdravilom za redčenje krvi !!
Določenim zdravilom, kot so na primer zdravila za odvajanje vode iz telesa, nekaterim zdravilom za zniževanje povišanega krvnega tlaka, zdravilom proti gihtu,…… pa oslabi učinek.
Vse te lastnosti so v navodilih za uporabo zdravila, ki vsebuje acetilsalicilno kislino (Aspirin in zdravila pod drugim imenom, a z isto vsebnostjo učinkovine) natančno opisane. Zato dobro preberite navodilo za uporabo.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Forum je zaprt za komentiranje.