aspirin 100

Sem v 10 tednu nosečnosti. Zanima me če je Aspirin 100 kaj škodljiv za plod. Če je, me zanima kakšne posledice lahko pusti na plodu?

Spoštovani,

posebej za aspirin značilnih sprememb na polodu ne poznamo, pač pa lahko karkoli, kar v času razvoja organov škodi, povzroči škodo na kateremkoli organu, ki se intenzivno razvija. Zato iz previdnostnih razlogov aspirina raje ne dajemo pred 13. tednom nosečnosti, vkolikor se pri posamezni nosečnici ne odločimo drugače zaradi nadpovprečno višjega tveganja za neuspeh nosečnosti (npr. pri antifosfolipidnem sindromu, supusu, trmbofiliji ipd.).


Pozdravljeni,

Imam dilemo glede jemanja Aspirina 100. Po vec zaporednih SS je bilo ugotovljeno, da imam trombofilijo, pregleda v Ljubljani na KOŽB se nisem imela. Ponovno sem zanosila in sem v 5t1d. Uz je danes v maternici pokazal GV 1,45cm x 0,65cm, rumenjakov mehurcek, ploda pa ni bilo. 2dni nazaj sem dobila roza rjav izcedek, ki je se vedno prisoten z obcasnimi krci. G v neplodnostni mi je predpisala Aspirin 100, vendar sem v dilemi. Rekla je, da UZ ni najbolj spodbuden, saj bi se ze v tem tednu moral videti plod in morda celo utripu. Naj se omenim, da so se vsi splavi do sedaj zaceli z izcedki, ki so cez nekaj dni presli v krvavitev. Zanima me, ali naj danes kljub temu zacnem z aspirinom? Ali lahko naredim vec skode, ce bo cez nekaj dni krvavitev postala mocna?

Hvala za odgovor

Spoštovani,
trombofilija oprijemališče za škodo na nosečnosti dobi šele po 10. tednu nosečnosti, torej splavi pred tem zelo verjetno niso posledica te motnje. Tudi z Aspirinom se praviloma začne šele pri 10 tednih nosečnosti. Trenutno torej od Aspirina ne gre pričakovati posebnih koristi.


Spoštovani,

imam vprašanje, ki je posredno v zvezi z aspirinom. Noseča sem 26t (4. nosečnost, prej 3 ss vsi do 8t) in že od začetka jemljem Aspirin 100. V tem tednu so se mi pojavile težave pri odvajanju in sicer kar nekaj sveže krvi + bolečine, srbečica. Danes sem bila pri osebni zdravnici, ki je mnenja, da naj bi šlo za notranje hemoroide (ročnega pregleda ni bilo). Glede na to, da jemljem Aspirin (zaradi malo znižane vrednosti proteina C) mi je predlagala, da z Aspirinom preneham za kakšna 2 dni, če se bo krvavitev umirila. Zanima me, če je to varno (predvsem za plod)? Oz. če je sploh smiselno, ker vem, da ima podaljšano delovanje in da še kak teden ”deluje” (to mi je enkrat mimogrede omenila osebna G). Bo dovolj, če uvedem določene spremembe prehrane/mazilo in vidim, če se stanje izboljša?

Spoštovani,
hm? Če bo prenehanje uporabe Aspirina za 2 dni res kaj pomagalo, nisem ravno prepričan, iz enakega razloga, da ima Aspirin pač podaljšano delovanje tudi, če se ga ne uporablja še nekje okrog 1 teden. Lahko pa poskusite, seveda. Osebno bi raje uporabil kremo za lajšanje težav s hemeroidi in prilagodil prehrano, ampak kot rečeno, težko je predvideti učinke obojega.


Pozdravljeni!
Novembra sem bila v ivf postopku. Zaradi hiperstimulacije mi je ginekologinja predpisala Aspirin 100 (poleg Estime in Estrofema) do krvnega testa.
Ta je bil pozitiven. Ta Aspirin naj bi jemala do prvega ultrazvoka.
Razen vecjih in bolj obcutljivih dojk, napihnjnosti in obcasnega spikanja nimam tezav.
Je jemanje Aspirina se smiselno,ker kakor mi je bilo receno je to bolj po transferju zaradi prekrvavite maternice. Moram pa jemati se Estimo,Estrofem pa ne več.
Hvala za odgovor.

Spoštovani,
hiperstimulacija se ob zanositvi lahko še dodatno poslabša oziroma stopnjuje, zato Aspirin kar uporabljajte vsaj do prvega UZ pregleda, saj zmanjšuje verjetnost zapletov ob hiperstimulaciji (motnje strjevanja krvi s tvorbo strdkov itd.)


Dr. Pušenjak, vem da je ta aspirin že mnogokrat prežvečena tema, pa vendar pa želela slišati vaše mnenje za moj konkretni primer, kajti moj dr. v tujini bo dosegljiv šele 4.1.

Stara sem 33 let, dec. sem imela folikulometrijo pri vas, nakar sem imela 17 dec. FET v tujini. Končno se je tudi nama nasmehnila sreča in sva ugledala očiten plusek 10 dni po FET. Ker je bila pot že do te točke vse prej kot lahka, sem zelo previdna in zadržana, in sem šla na krvni test. Rezultati:
– 11. dan po FET – 388 IU/L
– 13. dan po FET – 888 IU/L

Vrednosti se mi zdijo OK.

Aspirin Protect 100 mcg sem začela jesti par dni pred FET in ga vzamem vsak dan enega. V dosedanjih neuspešnih postopkih ga nisem konzumirala, zato dejansko ne vem, ali je tokrat pomagal k uspehu ali pa gre zgolj za naključje.

Sedaj pa me zanima, ali priporočate, da nadaljujem z aspirinom (morda polovičko?) ali z njim v celoti preneham?

Seveda se bojim morebitnih stranskih učinkov, sploh v prihodnjih dneh in tednih, ko se zarodek pospešeno razvija, zato ga, če nima v tej fazi nobene koristne funkcije, ne bi želela konzumirati. Ker pa nisem iz med. stroke, seveda nimam poglobljenega znanja oz. razumevanja o njegovih morebitnih koristnih ali škodljivih učinkov v času (zgodnje) nosečnosti (razen to, da “lahko” koristi pri vgnezditvi).

Naj dodam še to: tik pred FET sem pri osebnem zdravniku opravila splošne krvne preiskave. Vse OK, razen:
– P-PČ – malenkost povečan
– holesterol – malenkost povečan (6,5) že več let, kljub temu da sem suha, športne postave in (zelo) zdravo jem.

Glede na to, da sem pred načrtovanjem nosečnosti jedla KT 10 let, da je bila pot do te nosečnosti zelo dolga in trnova ter je za naju vse prej kot samoumevna, me zanima še, ali bi mi priporočili, da opravim krvne preiskave za trombozo, trombolijo, APS ali kakšne druge krvne preiskave?

Iskrena hvala za vaš odg. in upam, da se vidimo čez cca. 2 tedna na potrditvenem UZ v MC. In pa seveda SREČNO 2021!

Spoštovani,
mislim, da je strah pred 100mg Aspirina odveč. Zaradi tega ne bo nobenih stranskih učinkov, oziroma je pričakovana korist zagotovo večja od možnih nezaželenih učinkov. Z Aspirinom bi torej nadaljeval vsaj še 2 tedna. Beta hCG je pa obetaven. Preiskav za trombofilijo in APS po mojem ne rabite.


New Report

Close