Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Asmanex in težave

Asmanex in težave

Spoštovani!

Pred dvema mesecema sem dobil diagnozo astma. Dali so mi Ventolin po potrebi in Asmanex 400 en vpih zvečer.
Moja astma se je močno izboljšala imam pa en problem z asmanexom! Ko vdihnem, pride čez kakih 5 minut do takega čudnega pritiska v glavi, oziroma sem tako nekam pijan. To potem traja 10 minut in nato izgine. Menite, da moram zdravilo zamenjati, ker bi lahko to pustilo kake posledice?

Flo

Spoštovani,
Asmanex tega ne bi smel narediti. Morda je ta občutek posledica globokega dihanja ob vdihovanju zdravila. Kakorkoli, predlagam, da vam zdravnik predpiše en drug inhalacijski glukokoritkoid (v drugačnem tipu vdihovalnika), da poskusite, ali se to umiri.

Lep pozdrav
Mitja Košnik

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljeni!

Tudi jaz uporabljam asmanex inhalator in mi je kul. Zdaj pa že nekaj dni imam težave z astmo.
Ko zjutraj vstanem sem čist zabasana v pljučih, moram uporabit ventolin, da se lahko skašljam. Pa tudi zdaj sem pokonc zaradi tega ker spet težje diham. Ne sili me na kašelj, ampak se sama prisilim, ker če se ne, potem se mi zdi da težje diham. Ko skašljam je boljše in vedno izkašljam sluz.
Verjetno je poslabšanje astme, ker sem bila čez vikend celo noč v družbi kadilcev in to vdihovala?
Potem sem včeraj klicala pulmologa, ki pa je na dopustu. K osebni zdravnici nočem, ker ona je stalno mnenja, da se astma sama od sebe popravi. Neumna je kot hlod.
Kaj naj torej naredim? Asmanex jemljem en vpih zvečer 400 mcg. Zdaj sem vzela tri vdihe po 400 mcg in s tem predozirala. Nekega efekta ni. Še vedno rabim ventolin. Doma imam Medrol 16 mg. Naj vzamem Medrol? Čez koliko časa se pokaže učinek medrola?

Špelca

Spoštovani,
res izgleda poslabšanje. Morda od cigaretnega dima, morda kakšni virusi. Nekaj dni bo trajalo, zato v tem času večkrat vzemite Ventolin (kadar čutite oteženo dihanje). Predlagam, da tri dne vzamete po 32 mg Medrola (torej 2 tableti hkrati). Asmanex lahko 2×2 vdiha, do izboljšanja.
Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Najprej bi se vam rada zelo zahvalila, da ste mi svetovali! Tud ko pogledam kako sicer odgovarjate na tem forumu, vas lahko samo pohvalim!

No jaz sem vendarle uspela priklicati pulmologa in mi je rekel, da naj vzamem 3 dni 32 mg Medrola, nato tri dni 16 mg, nato tri dni 8 mg. Tako da se bom kar tega držala. Je pa Medrol res zelo prijel, po 10 urah so težave čist minile. Še dobro, da obstaja to zdravilo!!!
Aha pa še to, svetoval mi je, da ko bom naslednjič šla na kakšen žur, kjer je za pričakovati, da bodo ful kadili, da naj že takrat dva dni prej zvišam asmanex na tri vpihe po 400 mcg na dan. Kaj vi menite, se s tem da preprečiti poslabšanje astme, tako da potem ne bi bilo treba jemati medrola?

Lep pozdrav!

Spoštovani,
hvala za povratno informacijo, lepo, da je astma spet pod kontrolo.
Kar se tiče žurov, je pa najbolj učinkovito in zdravo, da se na njih ne kadi. Bistveno bolj koristi, kot večanje odmerka Alvesca. Če vas prijatelji res želijo na žuru, se bodo v vaši prisotnosti že vzdržali kajenja. Ali drži, ali je res?

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Haha kar mislite si, to so taki strastni kadilci, da že zjutraj ob kavi pokadijo 5 čikov!!! Res jih je škoda in tud pozna se jim, saj zgledajo v obrazu bolj postarani kot pa jaz. Da ne bom o tem, kaj si sicer naredijo za škode.
Se bom torej poskusila izogniti dimu!

Hvala!

New Report

Close