Najdi forum

asma in

Pozdravljeni!

Sem astmatik. Star sem 19 let. Z Flixotide se zdravim že od leta 2000. Pred 1 letom sem si SAM ukinil terapijo, ko sem prebral vse stranske učinke kortikosteroidov. Zanima me, ali sem naredil prav? (čeprav nisem imel nobenih težav z astmo to 1 leto). Koliko časa potrebuje, da organizem ‘odstrani’ te kortikosteroide iz tvojega telesa? Upam, da me razumete kaj hočem povedati.

Zahvaljujem se Vam za odgovor.

Lp

Spoštovani,

Najprej naj vas pomirim. Kortikosteroidi so snovi, ki jih telo tudi samo proizvaja in brez kortikosteroidov se ne da živeti. Torej ne razmišljati v smeri, da ste v telo vnašali neke strupe.
Pri astmi povečamo lokalno koncentracijo teh snovi, da umirimo astmatsko vnetje, ob tem pa (razen če ta zdravila res uporabljamo v zelo velikih odmerkih). Skrb o škodljivosti je odveč, največ škode naredi pretiran opis sistemskih učinkov zdravila.
Drugo vprašanje je seveda, ali vi to zdravilo trenutno potrebujete, ali ne. Očitno je vaša astma v umirjeni fazi, kajti če bi bila aktivna, bi se v nekaj tednih po ukinitvi zdravila simptomi povrnili. Morda bi bilo primerno stopiti do pnevmologa, da se izmeri aktivnost astmatskega vnetja in boste tako točno vedeli, pri čem ste.

Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close