Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Asimetrija pri dojencku

Asimetrija pri dojencku

Spostovani,

Do katerega meseca je normalna (ce sploh je normalna) asimetrija telesa in glave pri dojencku? Moja dojencica (2 meseca) vecinoma gleda v desno smer, ko lezi na hrbtu. Tudi ko lezi na trebuscku bo glavico obrnila na desno. Videti je, kot da je v levo stran nekoliko zakrcena. Vcasih lahko obrne glavico v levo ko lezi na hrbtu, vcasih pa tudi ne gre. Vidim, da se trudi, ampak ji ne uspe. Hkrati sem pa opazila, da ima vecinoma bokce obrnjene v drugo smer (levo). Morda zato, ker se na tak nacin hoce tudi z glavo obrniti?

Skratka, ne vem ali je taka asimetrija razlog za skrb ali ne? Z igrackami, slikicami in gibanjem sem poskusila spodbuditi gledanje tudi v levo smer in je slo dobro (je ze skoraj brez tezav gledala tudi v levo), sedaj zadnje dni pa zopet vse po starem..glavica obrnjena samo v desno ali navzgor.

Hvala.

Prav nič zaskrbljujočega ne vidim v vašem opisu – razen, da bi skrbela, da dobi dražljaje iz vseh smeri – če imate posteljico ob steni, menjajte položaj glave – nog ali pa obračajte posteljo. Edini pomembnejši razlog, da ima glavo stalno obrnjeno le v eno stran, bi lahko bila skrajšana mišica obračalka glave – kot posledica natrganja ob porodu (če se npr. zataknejo ramena) in nastanka brazgotine. A to bi zanesljivo opazil že vaš pediater ob 1. pregledu …

Kar se tiče tim. asimetričnega toničnega vratnega refleksa (ki ste ga zelo lepo opisali kot zakrčenost…), pa ta prične izvenevati šele po 4. mesecu starosti.

Lepo se imejte,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za vas odgovor. V vmesnem casu se je zacela dogajati se ena zadeva, ki me zelo skrbi. Hcerkica je zacela delati mini trebusnjake (na desno stran). Tako da dvigne glavico in nogice v zrak ko lezi na trebuhu in se napne. Zgleda kot da bi se zelela obrniti, saj pri dvigu zasuka bokce v desno in naredi cudno grimaso na obrazu. Na spletu sem nasla, da je to znacilno za otroski spazem, ki je zelo huda diagnoza. Bi me moralo to gibanje moje hcerkice skrbeti? In kako bi lahko vedela ali gre za spazem? So se kaksni drugi znaki?

Hvala!

Hvala

To, kar opisujete, je tipično gibanje zdravega dojenčka ob legi na trebuhu – in je povezano z njeno željo po spremembi položaja, ne pa nepravilno možgansko aktivnostjo, božjastjo (kar infantilni spazmi so). “Čudna grimasa”? Še dobro, da ne vidite svojih, ko telovadite… :-).

Uživajte – in ob branju spleta prebirajte samo čtivo o normalnem razvoju gibalnih vzorcev: če boste brali od A do Ž, boste hitro ugotovili, kaj vse je v razponu normalnega!

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Narobe sem napisala – ko lezi na hrbtu dviguje glavico in nogice od podlage. Se opravicujem.

To je pa sploh normalno – in bo dobro okrepila svoje mišice. 🙂

Hvala za hitre odgovore. Ste me pomirili. Vendar se vedno ne morem iz svoje koze in so mi videi na spletu, ki kazejo primere dojenckov s spazmi zelo podobni temu gibanju. Bi se se kako drugace kazalo to stanje kot samo z zategovanjem glavice, trebuscka, rokic in nogic oz. nekaksnemu delanju trebusnjakov? Ze po naravi sem prevec zaskrbljena mamica. Tega sedaj pa sploh ne morem odmisliti.

Hvala.

Infantilni spazmi so oblika epilepsije – in VEDNO potekajo s spremljajočimi spremembami v zavesti, odzivnosti otroka ter hudim razvojnim zaostankom, NIKOLI niso kar tako, medtem ko jih previjate ali negujete na podlagi.

Zato res raje glejte druge spletne videe…

Pozdravljeni,

moj 10 tednov star fantek ima hud refluks. Ker je večkrat ne uspemo podreti kupčka ga posledično za spanje več odlagamo na levi bok. Sedaj opažam asimetrijo glavice oz. zaležanost po levi strani.

Pričela ga bom več odlagati na desni bok. Ali ga je v primeru, da ne prodre kupčka nujno odložiti na levi bok?

Zanima me ali se to sicer samo popravi in do kdaj?

Hvala.

Imam še eno vprašanje, ki me je pričelo mučiti..

Zaradi močnega refluksa in vračanja hrane imam 2,5 mesečnega fantka vsaj 20 min po dojenju v pokončnem položaju, tako da ga držim v polsedečem položaju v naročju (glava naslonjena na mojo nadlakt, hrbtenička pokonci, medenico podpiram z drugo roko in pokrčena kolena- kot da bi sedel na stolčku). Na ta način tudi največkrat podreva kupček. (Čez ramo nikoli ni maral, se začne z glavico odrivati navzad). Tudi pestuje se rad tako, da je s hrbtom naslonjen name, z eno roko ga držim pod koleni, z drugo čez prsni koš.. danes sem prebrala, da do 3 m ne bi smeli biti v pokončnem položaju pri pestovanju. Se to šteje že kot pokončni položaj? Zelo sem zaskrbljena, da sem mu z napačnim pestovanjem naredila kakšno škodo na hrbtenički.. 😢

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Odgovor na 1. vprašanje:

če dojenček pretežno (in predvsem dlje časa) leži na enem boku, je seveda možno, da je glavica prehodno “poležana”. A praviloma ne gre za trajne spremembe.

Lega na levem boku in privzdignjeno ležišče za 15 stopinj sta res najbolj učinkoviti pri manjšanju refluksa in s tem polivanja. Ni pa nikakor nujno, da ga vedno odlagate na ta način.

Odgovor na 2. vprašanje:

Prav nobene škode na hrbtenički mu niste naredili. Pokončni ali sedeči položaj odsvetujemo predvsem zaradi težav, ki bi ga lahko imeli dojenčki z dihalno potjo (če zaspijo ali so res dolgo časa pokonci). Če je pri vas v položaju, kot ste ga res slikovito opisali, pa ne vidim prav ničesar motečega.

Pozdrav,

Pozdravljeni,

zanima nas glede podaljšanja porodniške. Naša dojenčica je imela zelo težek porod, ob porodu je prišlo do zloma ključnice. Porod je bil sprožen, prišlo je tudi do zastoja na medeničnem dnu in zastoja ramen. Da skrajšam vse skupaj. Trenutno obiskujemo razvojno amb in fth. Redno obiskujemo razvojno amb in fth. Med diagnozami je zapisano: Kombinirana motnja mišicnega tonusa z asimetrijo, položajna plagiocefalija, stanje po zlomu L ključnice ob rojstvu. Kakšne so možnosti glede podaljšanja porodniške glede na zapisano. Vnaprej se vam zahvaljujemo za odgovor.

Kar je “optimistično” glede podaljšanja, je edino dejstvo, da obiskujete nevrofizioterapijo in razvojno ambulčanto zaradi motnje mišičnega tonusa. “Težak” porod, še zlasti pa ne “zlom ključnice” (ki res ni kaj posebno obremenjujočega) nista dovolj.

Vse je odvisno od komisije, ki bo obravnavala vašo prošnjo. In vsekakor priporočam, da prošnji res priložite vse izvide, mnenja (bi koristilo, če se do podaljšanja opredelita – oziroma ga svetujeta – izbrana in razvojna pediatrinja), tudi (slabe) možnosti za individualno varstvo.

Veliko uspešne “telovadbe” želim,

Pozdravljeni,

pri mojemu sinu naj bi bil po porodu prisoten povišan tonus, nato naju je še v porodnišnici parkrat obiskala fizioterapevtka, predvsem zaradi handlinga. Zelo se trudim s handlingom, večkrat je nato tudi na dom prišla fizioterapevtka, ker me je skrbelo oz. sem mu želela omogočiti čimbolj optimalen gibalni razvoj. Na začetku je izgledalo, da ima tudi blago asimetrijo. Nekako sem pri njej dobila občutek, kako zelo je pomemben handling, zato sem precej pod stresom, ko dobimo kakšne obiske in ga babice, dedki držijo precej drugače, težko jim je tudi kaj dopovedati, saj so sami “tudi imeli otroke in so vsi gor zrasli”. Sin je sedaj star 6m, pediatrinja pravi, da se zelo lepo razvija, asimetrije ni videti, prav tako ne kakšnih ekstenzijskih vzorcev. Koliko naj me skrbi, če se parkrat na teden pač bolj tako tako rokuje z njim? Ponavadi nogice bolj visijo, ko ga držijo ali je postrani v naročju, ali pa ga pustijo, da se preveč nagiba, saj še ne sedi sam. Nočem biti tista zoprna mamica, ki komplicira, ampak saj veste, vsak želi za svojega otročka najbolje. Do katere starosti je treba striktno uporabljati handling?

Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem za odgovor in lep pozdrav,

Klara

Pravilno ravnanje (handling) je res zelo pogosto omenjano in tudi izvajano, a je (z vsem spoštovanjem do fizioterapevtske stroke) včasih tudi “precenjeno”. In daje mamam občutek, kako “škodijo” novorojenčku, ko ne delajo vse “po knjigi”. Po drugi strani pa vas razumem, kako vas jezi, ko vi vse delate pravilno in ste v krču in stresu, če niste optimalni, babice, dedki, tete in strici pa se iz vas zato celo norčujejo. In morda celo nalašč kdaj bolj “šlampasto” primejo dojenčka.

Verjetno bo treba najti srednjo pot – predvsem v smislu, da ne gre “iz rok v roke”. Pa ne zaradi handlinga, ampak zato, ker je sezona okužb dihal res na vrhuncu – in je vsak obisk lahko “tempirana bomba”.

Bo pa vaš fant (vsaj glede na zapisano) zanesljivo zrasel in se razvil v normalnega malčka z ali brez striktnega handlinga… Zato si ne grenite vsakodnevnega uživanja z njim.

Pozdrav,

New Report

Close