Najdi forum

Asentra stranski ucinki

Spostovani!

Pred leti sem jemala Asentro  50 mg/ dan zaradi panicnih napadov in anksioznosti. Ker sem stanje uspesno prebrodila, sem Asentro opustila. Skoraj 4 leta je bilo vse vredu, dokler nisem zacela jemati kontracepcijske tablete Cerelle, ki so mi ze 2. teden po jemanju sprozile veliko tezav (nihanje razpolozenja, nespecnost, zaceli so se napadi anksioznosti in panike). Zaradi teh napadov so mi nastale palpitacije srca (ki so bile vidne tudi na EKG). Zaenkrat ni nic resnega, ampak so me vseeno napotili na kardioloski pregled in obremenilni test. Kontracepcijo sem opustila in ponovno zacela z jemanjem Asentre, ponovno 50 mg / dan. Tokrat se mi kot stranski ucinek pojavljaj suha usta, cesar prvic ni bilo in je zelo neprijetno. Pa me zanima ce je to normalno?  Sicer se po 4. mesecih jemanja Asentre ze bolje pocutim, ampak stanje se ni cisto ok. Se vedno imam tezave zaspati, ker se bojim teh napadov hitrega bitja srca in panike. Vem, da je to proces, saj je tudi prvic bil. Zanima me tudi ali si lahko ob jemanju Asentre se s cim pomagam, da zaspim (mogoce kaksna naravna stvar, ki pomirja).

 

Hvala & lp, Mojca

Pozdravljena,

včasih res opažamo, da hormonska kontracepcija sproži anksiozno motnjo, predvsem pri tistih ki so za anksioznost dovzetni in v vašem primeru je znano da ste. Zelo vam priporočam, da se udeležite delavnice Spoprijemanje s tesnobo, ki jo organizirajo skoraj vsi zdravstveno vzgojni centri pri zdravstvenih domovih. Prvi korak pri zdravljenju anksiozne motnje bi morala biti psihoedukacija, to bo preprečilo, da se motnja kronificira. Pomembno je da razumete, da so telesni odzivi povsem normalni v situaciji ko vaši možgani prepoznajo nevarnost. Gre za normalen odziv telesa, na lažni alarm.

Suha usta so sicer lahko stranski učinek zdravil, lahko pa so tudi telesni znak anksioznosti. V prid drugi hipotezi je tudi dejstvo, da ste še vedno anksiozna, strah vas je da bi se panični napadi ponovili (temu rečemo anticipatorna anksioznost). Torej Asentra sicer deluje, ampak ne dovolj. Če bi se pri meni zdravila, bi vam povedala, da nisem zadovoljna z učinkom Asentre, ker je eden od glavnih ciljev zdravljenja, da izgine anticipatorna anksioznost. Če tega ne moremo doseči z zdravili, lahko kombiniramo psihoterapijo.

Skratka svetujem vam: 1. psihoedukacijo na prvem mestu, nato 2.ureditev farmakoterapije (višanje odmerka Asentra ali zamenjava AD) in 3.  psihoterapijo.

Lep pozdrav,

Daniela Fiket, dr. med., specialistka psihiatrije - transakcijska analitičarka, svetovalka Inštitut Neocortex; Kontakt: 070/760-769 ali [email protected]; Spletna stran: http://psihoterapija-fiket.si

Spostovani!

Trenutno ze hodim na individualno terapijo, kjer sem dobila kar nekaj napotkov, kako obvladovati te situacije, vsekakor pa razmisljam tudi o vkljucitvi svojega partnerja v to. Sicer pa imam res zelo razumevajocega partnerja in veliko njegove podpore. Glede AD se bom pomenila z osebnim zdravnikom, saj mi ga je le ta predpisal. AD osebno nebi zelela menjati, saj ga naceloma dobro prenasam (v kolikor je sindrom suhih ust res posledica anksioznosti, kot ste pojasnila, potem prakticno nimam stranskih ucinkov).  V anksiozno motnjo sem se precej poglobila, ogromno berem in jo razumem, ceprav je vcasih ob teh napadih tesnobe tezko ostati popolnoma realen in se prepricati, da so telesne reakcije normalen pojav, ki so jih sprozili moji mozgani.

V bistvu je ta tesnoba tista, ki pri meni sprozi anksioznost, tako da se bom pozanimala tudi delavnicah Spoprijemanje s tesnobo.

Iskreno se zahvaljujem za vase mnenje in dragocene nasvete.

Vse dobro in lep pozdrav, Mojca

 

 

 

 

 

 

Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

New Report

Close