asentra in omotičnost
Forumi res niso rešitev za težave, še posebno ne, če gre za zdravljenje depresije.
Rešitev je dobro sodelovanje z zdravnikom, nikakor pa ne samozdravljenje.
Pozdravljeni. Stara sem 21 let in zdravnica mi je pred 5 dnevi predpisala Asentro in Helex , saj sem grozno obcutljiva, depresivna oseba, ki se ne zna normalno odzvati na stresne situacije. Tudi kot otrok sem bila taka, vedno strahopetna, panicna, razdrazljiva, itd. Ceprav takrat nisem prejemala nic od zdravil, saj sem bila premlada, obiskala sem samo psihologa, ki mi ni znal pomagati. Tezave so takrat same od sebe izginile(za nekaj casa, potem se se znova pojavile) Najverjetneje imam sindrom razdrazljivega crevesja(se vedno v diag.postoku) in posledicno sem postala se bolj depresivna, saj mi je zmanjsalo kvaliteto zivljenja. Strlo me je tudi to, da za to ‘bolezen’ ni zdravila. Ali me bo spremljajo skozi celo zivljenje ? Samo 21 let imam ! Zdravnica mi je zato predlagala to zdravilo, ces da je vse povezano s psiho. Odkar jemljem Asentro imam ‘ucinke’ ki se vcasih pojavijo sredi dne ali pa ponoci. Zbujam se vsa brezvoljna, cez dan sem dokaj vredu potem postanem nemirna, postane mi slabo, srcni utrip se mi poveca, obliva me vrocina ali pa mi postane mrzlo, v rokah in nogah nimam moci, imam obcutek, da me nekdo drzi za vrat, suhost ust(popijem vodo a sem se zmeraj zejna).. to lahko traja pol ure lahko tudi vec potem se malo umirim. pravtako veliko jokam od vsega tega. Verjetno gre za nezelene ucinke, mar ne in bodo postopoma izveneli ? Veliko berem po forumih in res nevem kaj naj si mislim .. postane me se bolj strah in zgubim upanje, da ne bo izboljsav. cisto sem obupana.
Pozdravljeni!
Iz vašega sporočila sem razbrala, da ste pravzaprav šele na začetku zdravljenja z zdraviloma Asentro in Helexom. Zato vas moram potolažiti, da se na samem začetku zdravljenja z antidepresivi najprej pojavijo neželeni učinki zdravljenja. Pozitivni učinek zdravljenja se pokaže šele čez dalj časa, lahko tudi čez mesec ali dva. Zato vam svetujem, da se pomirite in zaupate v zdravljenje.
V primeru pa, da bi bili neželeni učinki res prehudi, pa vam svetujem, da se pogovorite s svojo zdravnico, da zdravili zamenja. Danes imamo namreč na voljo več zdravil z enako
indikacijo, ki se med seboj razlikujejo tudi po neželenih učinkih. Morda bosta z zdravnico dosegli primerno terapijo. Vsekakor pa ne bodite prehitri, kajti zdravila, ki ne bi imel nobenega neželenega učinka ni.
Glede vašega problema razdražljivega črevesja pa tudi ne glejte prečrno. Z ozirom na
na vaše stanje praktično še ne zdravljene depresije, so težave, ki jih imate kar pričakovane. Vendar pa tega ne jemljite preveč dramatično. Diagnoza sicer še ni potrjena, a večina ljudi, ki trpijo zaradi preobčutljivega črevesja, je sicer zdravih. Samo zdravljenje teh težav pa se razlikuje od bolnika do bolnika. Večinoma pomagajo različne diete. Če bo diagnoza potrjena, si boste lahko precej sami pomagali s tem, da boste postopoma ugotovili, katera hrana vam povzroča težave in katera ne. Tudi zdravila obstajajo, vendar je bolj varno izogibanje hrani, ki je vzrok za težave.
Sicer pa sem mnenja, da bodo težave minile takoj, ko bodo zdravila – antidepresivi pričeli delovati. Samo počakati je treba in videti pozitivne strani zdravljenja, predvsem pa pozitivne strani življenja.
Mladi ste še, vse je pred vami in verjemite mi tudi veliko lepega vas čaka v življenju.
Želim vam vse dobro!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Pozdravljeni
Star sem 18 pred enim in pol leta sem zbolel z panicni napadi itd itd. In stem sem se zacel zdraviti z AD Asentra kar mi je zelo zelo pomagalo pri panicnih napadih zginli so takoj in use je slo na bolje cez pol leta oz mal vec sem se odlocil prekinti sem prekinil in use je blo uredu umes malo stranskih ucinkou ampak okei uredu 😉 sedaj imam neko.uprasanje ze umes ko sem jemal Asentro sem imel neke tedne dneve ko sem se pocutil zgublenega sepravi kakonto drugace povedati je to DEPERSONALIZACIJA/DERALIZACIJA sepravi zgubitev lastnega ega ampak to je med jemanje zelo malo trajalo in zginevalo od kadar nejem AD sepravi kasne 3 mesce imam DP/DR stalno prisoten to me dela neuncikovteka saj stem nemores delovati normalno potem me prime se strah zaki se to dogaja in je se slabse in slabse dr. Mi pravi da naj se borim stem al je neizdrzno vec nasledn pregled imam sele proti koncu mesca preko drugih forumou sem razumel da AD kdaj pomag temu kdaj ne nevem kaj nej nardim ste kdaj slisali oz veste kako naj se zdravi DP/DR
Hvala in lep pozdrav
Pozdravljeni!
Iz vašega sporočila sem razumela, da ste se sami odločili, kdaj boste, oziroma ste prenehali z zdravljenjem depresije z zdravilom Asentra. Med samim zdravljenjem ste opazili neugodne učinke, ki so se pojavljali in izginjali. Sedaj pa, ko ne jemljete več zdravila, so ti neugodni učinki stalno prisotni.
Da bi se rešili iz te neprijetne situacije in si povrnili zdravje, vam svetujem, da se o vsem pogovorite s svojim zdravnikom, ki bo skoraj zagotovo ponovno pričel z zdravljenjem in ga nadzoroval. Sami pa ne posegajte v terapijo, ker si boste svoje stanje samo poslabšali.
Zdravljenje z antidepresivi mora potekati pod nadzorom zdravnika. Predpisanega časa zdravljenja ni. Kdaj bo dosežen optimalni učinek zdravljenja, torej ugotovitev, da ste zdravi, bo ocenil zdravnik. Takrat vam bo predpisal tudi nadaljevanje zdravljenja z jemanjem vedno manjših odmerkov zdravila. To bo trajalo kar nekaj časa, ker se zdravljenja z antidepresivi nikakor ne sme prekiniti naenkrat. Hitra prekinitev jemanja teh zdravil lahko povzroči nepredviden odziv organizma, ki se pokaže z nastopom odtegnitvenega sindroma, to je kar precej hudih fizičnih in psihičnih neželenih učinkov.
Morda pa vam bo zdravnik predpisal tudi drugo zdravilo za zdravljenje depresije, ki ga boste morda lažje prenašali.
Vsekakor pa se držite zdravnikovih navodil in ne ukrepajte na svojo roko, kar pomeni tudi lastno odgovornost.
Želim vam vse dobro!
Spoštovani,
kdor trdi, pa laik ali strokovnjak ali celo kakšna študijska klinika itd., da ima marihuana več stranskih učinkov oz. da je bolj škodljiva kot Asentra ali kašen drug antidepresiv je enostavno nor.
Če je stvar legalizirana še ne pomeni, da ni izredno škodljiva.
Pa tudi antidepresivi ne zdravijo ali pozdravijo, ampak le maskirajo trenutno psihično stanje.
Že dolgo je znano, tudi na podlagi študij, da je 1 tableta antidepresiva enako 12.000 prehojenih korakov.
Tako, da doktorji razmišljate malo preden po 5 minutah obravnave pacienta predpišete Antidepresive, ali pa pomirjevala.
Osebno poznam ogromno primerov, ko zdravnik konstantno predpisuje pomirjevalo več let. čeprav v navodilih jasno piše, da se pomirjevala lahko uporabljajo največ 1 mesec pod hospitalizacijo do največ 2 mesca.
Poznam tudi primer ko je osebni zdravnik ženski ki je imela od kvačkanja vneto mišico na desni roki predpisal MEDROL – kortikosteroid. Tehtanje med velikimi stranskimi učinki in namenom je zatajilo na polni črti.
Mimogrede še ena doktorska filozofija nedotakljivosti, naprimer če pošlješ nekemu zdravniku vprašanje tipa ” ali je moj zdravnik ravnal pravilno, ko mi je zdravil zlomljeno roko z statini” (tablete za zniževanje holesterola), dobiš odgovor tipa “posvetujte se s svojim zdravnikom, on že najbolje ve”
Nazadnje, čeprav pričakujemo, da je za naše zdravstvene težave odgovorno zdravstvo se motimo, tudi sami smo lahko toliko odgovorni, da preverimo zadeve na več področjih, ne pa enostavno na prvo pojest vsak “legalni strup” ki nam ga predpišejo.
LP.
Pozdravljeni!
Kljub temu, da očitno niste zdravnik, ste zelo dobro predstavili svojo oceno glede nekaterih terapevtskih pristopov in učinkov posameznih zdravil, tako da se lahko v marsičem strinjam z vami.
Poudariti pa moram, da temelji zdravnikova odločitev glede izbire ustrezne terapije vedno na tehtanju med koristjo in tveganjem. Tudi pri zdravljenju z zdravili, ki izvirajo iz narave, obstajajo določena tveganja pa naj si gre za samo delovanje zdravila, ali pa za medsebojno delovanje z drugimi zdravili, ki jih bolnik prejema. Torej zdravila, ki bi bilo absolutno varno in brez neželenih učinkov tudi v naravi skoraj da ni.
O problematiki, ki ste jo načeli vi, je zelo dobro pisal v sobotni prilogi časopisa Delo z dne 30. julija 2016 prof. dr. Matjaž Zwitter. Naslov članka je “Slika ni črno-bela, ampak mnogo bolj pisana”.
V članku govori o različnih diagnostičnih in terapevtskih pristopih, dobro oceni ravnanja farmacije, omenja pa tudi članek, ki je bil objavljan v Delu 21. decembra 2015, ki govori o široko razširjeni uporabi anksiolitikov in antidepresivov.
Tudi sama opažam, iz vprašanj na forumu in na predavanjih, da se vedno več posebno še mladih ljudi zateka k uporabi antidepresivov. Kljub stiskam, ki jih imajo, menim, da bi bil drugačen pristop zdravljenja dolgoročno bolj primeren in ne bi potiskal mladih in tudi ne starejših v začaran krog sveta, ki je odtujen stvarnosti.
V članku navaja prof. Zwitter tudi konkretne številke, ki še dodatno potrjujejo vašo in mojo oceno glede predpisovanja teh zdravil. V letu 2014 je bilo samo za ti dve skupini zdravil izdanih 976.065 receptov, od tega 8416 receptov mladoletnikom. To so številke, ki bi morale skrbeti ne samo zdravnike, temveč tudi zavarovalnico, predvsem pa tiste, ki imajo moč ukrepanja v okviru svojih pristojnosti.
Tisti del besedila, ki ga velikokrat napišemo v svojih odgovorih “posvetujte se s svojim zdravnikom”, je potreben zato, ker je postavljanje diagnoz na daljavo brez temeljitega pogovora, anamneze in rezultatov potrebnih preiskav precej pogumno in lahko v veliko škodo tistega, ki pričakuje pomoč. V mojem primeru pa je nasvet brez tega stavka večinoma popolnoma neprimeren.
Strinjam se z vašim zadnjim odstavkom, v katerem pozivate k odgovornosti posameznikov za lastno zdravje. To je zelo pomemben dejavnik, ki se ga ljudje premalo zavedamo. Še posebej, če smo relativno zdravi in če nas nič ne boli.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
Priporocam ogled strokovnih video vsebin resnice o antidepresivih, ce po ogledu in ponovnem posvetu z kvalitetnim psihiatrom in ne osebnim zdravnikom se zmeraj vztrajate pri uporabi Vam zelim dober tek.
lp.
https://www.youtube.com/watch?v=FTA6RVwAt6Y
https://www.youtube.com/watch?v=_OmSdSTPYTg
https://www.youtube.com/watch?v=VJttXtpX5tY
https://www.youtube.com/watch?v=aGgiasx7d0w
https://www.youtube.com/watch?v=PyHnLk_el_o
ttps://www.youtube.com/watch?v=qt7o2dcL9mk
Forum je zaprt za komentiranje.