Ascites
Pozdravljeni, prosila bi za vase mnenje.
Stara sem 28 let, prva nosecnost, do sedaj bp, dopolnjenih 34 tednov – vceraj pa hospitalizirana zaradi umirtve gibov otroka, danes postavljena diagnoza ascites pri plodu – otroku se v trebuscku nabira tekocina.
Zaradi nezgovornosti doktorjev sem zmedena in zaskrbljena. Napotili so me sicer na nadaljni pregled, v glavi pa imam na stotine vprasajev.
Prosim, kaj lahko pricakujem, na kaj naj se pripravim, je zadeva resna, ozdravljiva oz. popravljiva, v najboljsem primeru zanemarljiva…?
Verjamem v doktorja in njegove nadaljnje poteze, vendar pa bi zelela slisati konkretne besede, zgodilo se je to in to, posledice so lahko take in take.
Hvala za vas cas in vase besede.
Spoštovani,
ascites pomeni, da ima plod tekočino v prosti trebušni votlini. Najprej je treba preveriti, če jo ima le tam ali se nabira še kje drugje (pljuča, koža, osrčnik ipd.) in če se še kje, to imenujemo hidrops (prizadetih več organskih sistemov). To bi povsem spremenilo razmišljanje. Sicer nobeno nabiranje tekočine v telesu pri plodu ni normalno, ampak obstajajo manj in bolj nevarni razlogi z boljšo in slabšo prognozo. V osnovi ločimo imuni in neimuni hidrops. Imunega povzroča v glavnem plodova slabokrvnost iz mnogo možnih imunskih razlogov (to se preverja z ICT – indirektni coompsov test) iz vaše krvi in v kolikor je pozitiven, je treba le še določiti vrsto protiteles, čim prej nato pa se odločiti ali bi se otroka pri 34 tednih že rodilo ali pa bi mu dali pred rojstvom še transfuzijo krvi. Če je ICT negativen, razlog ni imunski. Neimunskih razlogov za hidrops pa je ogromno in je težko napovedati, če se bo razlog zanj sploh našel. Nekaj jih lahko naštejem, jih je pa več 10:
– infekcija (številne možnosti)
– okvara srca
– presnovne bolezni
– skeletne bolezni
– feto-maternalna krvavitev (anemija ploda zaradi izgube krvi v nosečnico skozi vrzel v posteljici) – tudi to se da vsaj začasno izboljšati s transfuzijo v maternici
– kromosomska napaka
– in številne druge, še redkejše reči.
Stanje je vsekakor primerno za reševanje na ravni terciarnega centra, kakršni sta ljubljanska in mariborska porodnišnica.