artroskopija gležnja
Spoštovani!
Zaradi ponavljajočih zvinov levega gležnja so se odločili za artroskopijo. V petek sem imela pregled pri travmatologu, ki je napisal sledeče:
Oba gležnja sta obojestransko ohlapna. Na levem je prisoten pozitiven Bendalov test anteromedialno( prosim za razlago). Prisotna je tudi sprednja utesnitev. Najverjetneje gre za funkcionalno nestabilnost gležnja, zato se odločimo za artroskopijo.
Datum artroskopije je 18.10.
Naj povem, da je gleženj (levi) otečen, boleč ob stranskem delu in je tudi ukrivljen navznoter. Tudi prste potegnem k sebi veliko manj kot na desnem gležnju. Kaj vse to pomeni? In kaj naj bi delal? Kakšno je zdravljenje po artroskopiji? kaj pomeni funkcionalna nestabilnost?
Prosim Vas za obrazložitev: pozitiven bendalov test, utesnitev in pa za odgovore na vprašanja, za kar Vam bom zelo hvaležna.
Lepo Vas pozdravljam
Nataša Gale
Spoštovani,
v izvidu navajajo obojestransko ohlapnost (nestabilnost) gležnjev, levo pozitiven Bendalov test (bolečina pri pritisku na sprednji del gležnja ob hkratnem dvignjenju stopala – test za utesnitev). Funkcionalna nestabilnost gležnja je nestabilnost, ki se pojavlja pri uporabi gležnja (hoja, tek…). To je podatek, ki ga je lahko pridobil le od vas.
Kakšen poseg ima vaš travmatolog namen opraviti, iz izvida ni razvidno. Artroskopski posegi v gležnja so lahko zelo različni; s tem sta zelo različna tudi pooperativni potek in rehabilitacija. Lahko da bo le odstranil razdraženo sklepno ovojnico, lahko pa da bo tudi popravil ali rekonstruiral ohlapne vezi gležnja.
Spoštovani,
po le čiščenju je običajna 6 do 12 tedenska rehabilitacija, po operaciji vezi pa 4 do 6 mesečna.
Prosim.
Spoštovani!
Imam še nekaj vprašanj glede te artroskopije. Oktobra 2015 sem imela na levem kolenu artroskopijo, šla sem domov isti dan. Takrat mi je odstranjeval meniskus, šlo naj bi za 1/3 medialnega meniskusa in pa hrustanec mi je zgladil… ko sem stopila z levo nogo na tla in naredila nekaj korakov, mi je koleno klecnilo in bi kmalu padla. vendar me zdravnik ni pogledal, kaj je vzrok temu in me je poslal v sobo, isti dan sem šla domov. Nato pa sem se vračala na polikliniko na punkcije, ker je prišlo do vnetja, imela sem grozne bolečine. Sedaj me čaka poseg še na gležnju. Ali greš domov isti dan, ali je spet odvisno, kaj bo zdravnik delal?
Naj bi bil poseg v lokalni anesteziji, tako mi piše na listu za priprave. Kaj če se odloči med posegom, da je potrebna drugačna anestezija in malo večji poseg, ali lahko to naredi že sedaj?
Pred dnevi se mi je zgodil izpah pogačice, in to pri hoji po hiši. Koleno mi klecne, pri tem čutim preskok v kolenu in močno nenadno pekočo bolečino, na mestu pogačice se naredi bula… Usedla sem se na stol, koleno sem hotela pokrčiti in nato stegniti, vendar je bilo mravljinčenje in hude bolečine. Dala sem si obkladke na koleno, nisem pa šla nikamor na urgenco. Sem naredila narobe? Omenila sem svojemu zdravniku, vendar če bi me napotil na urgenco, in bi mi tam imobiliziral koleno, bi morala verjetno prestavit poseg na gležnju? Tega pa nočem.
Se opravičujem za vprašanja in daljši post.
Prosila bi Vas za odgovore in Vaše mnenje.
Lepo Vas pozdravljam
Spoštovani,
Sedaj me čaka poseg še na gležnju. Ali greš domov isti dan, ali je spet odvisno, kaj bo zdravnik delal?
To je povsem odvisno od obsežnosti operacije. Če bo poseg v lokalni anesteziji, boste zelo verjetno lahko odšla domov isti dan.
Kaj če se odloči med posegom, da je potrebna drugačna anestezija in malo večji poseg, ali lahko to naredi že sedaj?
To se večinoma da predvideti že pred operacijo.
Pred dnevi se mi je zgodil izpah pogačice, in to pri hoji po hiši. Koleno mi klecne, pri tem čutim preskok v kolenu in močno nenadno pekočo bolečino, na mestu pogačice se naredi bula… Usedla sem se na stol, koleno sem hotela pokrčiti in nato stegniti, vendar je bilo mravljinčenje in hude bolečine. Dala sem si obkladke na koleno, nisem pa šla nikamor na urgenco. Sem naredila narobe?
Vsekakor priporočam opraviti pregled kolena (najboljše pri kirurgu ali ortopedu, ki vam bo operiral gleženj) še PRED predvideno operacijo gležnja.
Prosim.
Spoštovani!
Danes sem imela artroskopijo gležnja.
Prepisujem izvid. in Vas prosim za razlago:
Vstopna mesta za AM in AL portal. Sklepne površine – hrustanec so intaktne v celotnem vidnem delu zgornjega skočnega sklepa.
Anteromedialnega in anteromedialno je nekoliko obsežna sinovialna proliferacija, ki jo očistim in vzpostavim primerno dorzifleksijo. Spiranje, hemostaza, šivi.
epikriza:
Naredim artroskopsko sinovektomijo. Dosežemo boljšo gibljivost, predvsem dorzifleksija. – anteriorni impigiment, ki ga izboljšamo.
počitek z elevirano okončino, hlajenje z ledom.
Prosim za razlago teh pojmov, ker mi ni nič jasno.
Hvala Vam
Lepo Vas pozdravjam
Spoštovani,
odstranili so povečano sklepno ovojnico v sprednjem zunanjem in v sprednjem notranjem delu zgornjega skočnega sklepa (gležnja v ožjem smislu), s čimer so dosegli izboljšano gibljivost.
Zelo pomembno je intenzivno individualno asisitirano aktivno razgibavanje gležnja s fizioterapevtom v prvih treh tednih po operaciji!
Spoštovani,
Kaj pomeni pocitek z elevirano okoncino? To pomeni počitek z dvignjeno nogo (običajno se pri tem misli položaj, v katerem je noga nad nivojem prsnega koša).
Ali lahko stopim na nogo? Da, nogo lahko obremenjujete do znosnih bolečin. Priporočam pa vsaj nekaj dni uporabljati bergle.
Spoštovani!
Danes je šesti dan po artroskopiji, vendar pa se ne počutim ravno najbolje. Noga mi precej oteka, peče in boli, kljub analgetikom in počitku. Tudi ko hodim z berglami, je korak zelo boleč. Ne vem, ali je to normalno, vidne so tudi podplutbe na notranji in zunanji strani gležnja. Kaj lahko naredim, saj so mi rekli, da naj uporabljam bergle par dni, potem pa bi moralo iti brez njih. Bolečine so res močne, na nogo težko stopim.
Kaj predlagate?
Hvala Vam za razumevanje
Lepo Vas pozdravljam
Spoštovani,
če so bolečine res močne, priporočam takojšnji pregled pri kirurgu ali ortopedu, ki Vas je operiral.
Spoštovani!
V ponedeljek so mi odstranili šive in je zunanja stran gležnja zelo rdeča, otekla, rana kot da ni zaceljena, notranja stran gležnja pa je normalna. Zanima me, kaj naj storim. Na zunanji strani gležnja je tudi precej boleče. Ko vstanem s stola, ali ko hodim, me gleženj zelo boli.
Kaj predlagate vi?
Lepo prosim za Vaš nasvet in mnenje.
Spoštovani,
priporočam predčasen pregled pri operaterju. Na osnovi slike menim, da gre zelo verjetno vsaj za lokalno vnetje, ki bo morebiti zahtevalo tudi antibiotično zdravljenje.