artroplastika kolen
Star sem 58 let. Za bolečinami v kolenu se zdravim že več kot 10 let.Težave imam tudi z mravljinčenjem po spodnjih okončinah, od stegen navzdol. Težave so enake pri hoji in mirovanju. Bolečine so prisotne v obeh kolenih. Koleno se mi večkrat tudi zaskoči. Prehodim lahko 500 m, nato se moram usesti.Pregledali so me ortoped, nevrolog, nevrofiziolog in angiokirurg.
Zadnji RTG kolen je pokazal, da imam zoženo med.sklepno špranjo obojestransko ter artrozo tudi v predelu patelofemoralega dela sklepa obojestransko, nakazujejo se tudi znaki blage desnostranske lumboischialgije.
Ortoped mi je v izvidu napisal, da bo v bodočnosti prišla v poštev operativna th.artroplastika obeh kolen.
Zanima me, kaj je th.artroplastika kolen oz. ali sem res še premlad, da bi mi to naredili že sedaj, saj imam zelo hude bolečine pri gibanju.
Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem.
Artroplastika kolen je operacija pri kateri sklepne površine kolenskega sklepa nadomestimo z umetno kovinsko endoprotezo. Gre za poseg, ki je primerljiv z implantacijo kolčne endoproteze, ki je morda nekoliko bolj poznana. Na splošno velja, da so to veliki operativni posegi, ki so sicer zelo uspešni a kljub temu povezani z določenimi tveganji – lahko pride do okužbe proteze, kar zahteva reoperacijo, proteza se lahko tudi omaja in potrebna je njena zamenjava. To je tudi razlog, da skušamo tovrstne operacije kar najbolj odložiti in se zanje odločimo ko so res nujne.