Najdi forum

artrogripoza

Pozdravljeni!

Sem stara 32 let in se ponovno odločamo za otročička. Doma imamo zdravo 2-letno deklico. Moja mama se je rodila z artrogripozo na spodnjih okončinah.
Zanima me, ali se le ta deduje? Oziroma, ali se z mojo starostjo povečuje verjetnost za to bolezen?

Hvala lepa za odgovor,

Lina

Če dosedaj niste imeli artrogripoze, se ne bo pojavila niti v tej vaši zreli dobi.
Če je vi nimate,je možno predvidevati, da po normalnih nosečnostih s primerno količino plodovnice, nihče od vaših otrok ne bo rojen z zatrjenimi sklepi.
Lp

Pozdravljeni

Star sem 38 let in od rojstva imam diagnozo Arthrogryphosis na zgornjih in spodnjih okončinah!

Zanima me, ali se deduje oz. ali lahko moj otrok podeduje po bolezen? Kolikšna je možnost dedovanja?

Hvala RP

Nekatere oblike artrogripoze so avtosomno dominantno dedne. V vsaki nosečnosti partnerice moža z artrogripozo obstaja 50% verjetnost, da potomec podeduje mutiran gen za artrogripozo in je pri njem izražena bolezen. 50% pa je verjetnost, da potomec dobi “zdrav” gen, njegovi potomci pa s to boleznijo niso nikoli obremenjeni.
LP

New Report

Close