Artoplastika kolenskega sklepa
Spoštovani,
Že nekaj let sem imela manjše bolečine v levem kolenu, ki so se v zadnjem letu stopnjevale.
Izrazite so predvsem zjutraj, ko na nogo skoraj ne morem stopiti, po daljšem sedenju, daljši obremenitvi ipd.
Težave imam tudi pri hoji po klancu, stopnicah.
RTG izvid: napredovana gonartroza levo (sklepne špranje v področji medialnega kompartmenta praktično ne diferenciram). Blaga artroza patelofemoralnega sklepa obojestransko.
MR izvid: izrazito stanjšan sklepni hrustanec medialnega femorotibialnega kompartmenta s sklerozo in posamičnimi foksi edema obsklepne kostnine. Robno so zmerni osteofiti. Medialni meniskus je ob degeneraciji razobličen, v predelu korpusa ekstrudiran iz sklepa. Zmerno stanjšan in neraven je sklepni hrustanec patelofemoralno.
Ortoped predlaga operacijo kolena.
Glede na to, da sem stara šele 56 let in bi naj bila življenska doba umetnega sklepa cca 15 let, sem v močnih dvomih kaj narediti(tudi mož je čakal na operacijo do 60. leta, saj je bilo rečeno, da prej ne operirajo).
Prosim za vaše mnenje oz .nasvet.
Slavica
Spoštovani,
pred odločitvijo o vstavitvi umetnega sklepa, priporočam izčrpati vse možnosti manj invazivnega zdravljenja: zmanjšanje obremenitev obolelega kolena, optimalizacija delovanja stegenskih mišic ter zdravljenje z injekcijami plazme bogate s trombociti, hilauronske kisline in/ali matičnih celic. Morebiti bo prišlo v poštev tudi artroskopsko operativno zdravljenje.
Priporočam, da se s posnetki že opravljenega slikanja kolena z magnetno resonanco, katerega izvid navjate, oglasite na pregledu, kjer se bova pogovorila o možnostih zdravljenja. Odločitev o vrsti zdravljenja je namreč odvisna predvsem od vaših težav in od ugotovitev pri pregledu.
Lepo pozdravljeni ,
Prosim vas za pomoč, za vaše mnenje. Mami (76 let) ima diagnosticirano izrazito gonartrozo, na operacijo ne želi, saj se je boji (okužbe, krvni strdki…) zato me zanima, če lahko bolezen privede do takšne invalidnosti, da mami niti hoditi več ne bi mogla?
Lahko sama kaj stori, da ohrani gibljivost npr fizioterapija, telovadba…..?
Vnaprej se zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam,
Zala
Lep pozdrav,
napredovanje obrabe do takšne mere, da onemogoči hojo, je sicer možno, vendar malo verjetno.
V izogib poslabšanju, priporočam predvsem zmanjšanje obremenitev kolen (zmanjšanje morebitne prekomerne telesne teže, izogibanje hoji navzdol in prenašanju bremen), skrb za dobro delovanje stegenskih mišic, jemanje pripravka glukozamina, ki naj vsebuje vsaj 888 mg čistega glukozamina ali vsaj 1500 mg glukozamin sulfata v dnevni dozi (lahko po 3 mesece s 3 mesečnimi presledki) ter prejemanje kombiniranih injekcij palzme bogate s trombociti (obnovitveno, protivnetno in zaščitno delovanje) in/ali injekcij čiste hialuronske kisline (blago protivnetno in zaščitno delovanje).