aritmija srca
na rednem zdravniškem pregledu mi je zdravnik ugotovil aritmijo srca, moj osebni zdravnik pa zagnal vik in krik. moram povedati, da imam povišan tudi holesterol (zgornja meja), pritisk nizek in v mejah normale, sedimentacija povišana – 35. Jasno, da je tudi teža povečana, ki prehaja že v bolezensko – z njim pa se itak borim že iz otroških let, veliko raznih diet, stradanj, shujšala sem kakšnih 500 kg, pa pridobila nazaj 700 kg….
prehrana:
– ocvrta hrana, pomfri – le redkokdaj, zgolj za potešitev želje, največ en krat na dva meseca;
– sadje: v neomejenih količinah, in kadarkoli. Vse razen grozdja – tega ne ljubim – največ javolk in hrušk, maline, jagode pač kaj imamo doma v sezoni
– zelenjava: solata bolj bode . en krat na dan zelena solata (v službi), paprika, paradižnik bolj malo, zelje skoraj nič
– kruh: ena rezina na dan ali pa še to ne . največkrat za zajtrk
– mleko in mlečni izdelki: nikoli nisem marala mleka ne mlečnih izdelkov, tako ,da ga uživam zelo malo, tudi jogurtov ne
– sladice: enkrat na teden tortica ali kremna rezina – namreč ugotovila sem, da po zaužitju sladkega mi prebava funkcionira v redu
– pijača: pijem le navadno vodo do 2 litra na dan
– testenine: občasno
ostajam brez ideja kaj naj še izključim iz svoje prehrane, da bom skujšala. gibanje sem itak vključila, celo življenje se največ gibljem po stopnicah. dnevno jih prehodim tudi do 1000 ali še več, razen tega še hoja pa tekanje za tem, za onim….za fitnes je pa mal predaleč, pa šele v kasnih večernih urah bi lahko šla
sicer pa se počutim ok, kjub navedenim ugotovitvam zdravnikov – včasih sem se počutila bolj slabo, pa se nihče ni spraševal zakaj, zdej pa….naj povem še, da za noben prehlad, angino. vnetje grla nisem šla k zdravniku – to vse prebolim stoje in z zdravilil brez recepta in seveda domačo lekarno.
lp
Osebno menim, da odstraniš z menija vse kar je ocvrto, pomfri, jajca, sir ter da vključiš v svoj delovni dan: gibanje, lahko aerobika ob glasbi (super!), da se ne rabiš matrat s tekom, pij donat Mg…pomaga pri aritmijah, veliko vode, lahko si tudi kako limono notri stisneš, jej veliko zelenjave (skuhaj si brokoli, ohrovt, korenček, zelje, itd..), sadja veliko veliko…
Pa ne pozabi veliko piti in seveda poskusi meditirar/avtogeni trening…da umiriš notranje napetosti (ki tudi povzročajo aritmije).
Skratka izogni se tudi stresu/strahu.
Lep zelenjavno-sadni pozdrav!
Menda ni človeka, ki ne bi tu in tam imel posameznih nerednih srčnih utripov. To se dogaja tudi pri zdravem srcu, če ima bolnik življenje polno stresov, če ščitnica deluje preživahno, itd.
Mnogokrat neredni utripi prenehajo, ko bolnik bolj redno vrši rekreativno telesno vadbo. Včasih pomaga avtogeni trening. Hitreje uredimo aritmijo z zdravili.
Pri zvišani koncentraciji holesterola v krvi priporočamo maksimalno omejitev maščob živalskega izvora in tudi omejitev rastlinskih maščob.
Ljudje, ki so bili debeli že v otroških letih nagibajo k debelosti tudi v odrasli dobi. V dopisu niste navedli niti telesne višini, niti telesne teže. V seznamu hrane, ki jo uživate, je zelo malo take hrane, ki bi vsebovala mnogo kalorij. Zato jo uživajte še naprej. Pomembna je količina, ker tudi hrana z malo kalorij lahko pokriva izgubo kalorij s fizičnimi obremenitvami.
Priporočam vam, da se redno (enkrat na teden?, vsako jutro?) tehtate. Če se pokaže stalno ista teža, pomeni, da morate skrbeti, da bo naslednji dan kazalec pokazal manjšo številko. Pospešena sedimentacija krvi je lahko posledica že majhnega vnetja in kot taka ni opozorilo, da moramo iskati vzrok.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
ja hvala za dobronamerne nasvete, mislim pa da moj post niste prebrali v redu. vse svetovano je nekje tako kot si dejal. Sadje in zelenjavo ne samo da jemo ampak žeremo dejansko, tudi pri ušesih mi gleda ven. zame ni nič boljšega kot lepa hrustljava paprika brez soli, brez olja, samo narezana.
Vode spijem toliko, da včasih že nazaj mi gre od tega, enostavno da ga bruham. Določene vrste zelenjave ne morem jesti zaradi žel. kisline, saj sem dve leti jemala tablete proti izločanju kisline – če se pregrešim je joj in takoj spet tabletki.
hvala za vaš odgovor. Jaz tako pravim, da ko so mi delali EKG srca so verjetno imeli apaarat v okvari. Tolažba pač, oziroma nočem priznati aritmijo, čeprav so jo dvakrat merili, je pa res, da živim dokaj stresno, spim max 5,5 ur/dan.
Telesna teža in višina: vam kaj pove da imam ITM 41!! Groza – najhuje je, da imam vso maščobo namalano v predelu od pasu – do kolen. roke so “suhe”kot pri sodelavki. poznam veliko ljudi, ki imajo manj kg. pa imajo podbradek, zalite roke, prste na rokah – jaz nič od tega nimam. Sem pa okrogla že od svojih malih nog – že celo življenje, večkra imam občutek, da manj ko jem bolj se redim, zato sem zadnje leto striktno uvedla jedilnik s 5 obroki na dan. zjutraj kos kruha in obvezna kavica, ali ena vrečka Enemona, malica je obvezno sadje (hruška ali jabolko), kosilo jem v delavski menzi, vendar nikoli ne pojem vsega -običajno vzamem meso in solato ali prilogo in solato, to mi je dovolj, popoldanska malica je združena z obiskom našega sadnega vrta, od malin dalje, večerja pa običajno okoli 19 ure – seveda če ne delam na vrtu. Ta je raznolika, velikokrat jemo sataraš, surovo papriko, bučke…Določenih živil se izogibam zaradi težav z želodcem – povečana kislina, ki me pri pregrehih takoj opozori.
če bi kuhala samo zase, soli sploh nebi uporabljala, pa tudi sedaj se ostali člani večkrat jezijo, ko enostavno hrano pozabim soliti – zame je tako dobra, saj je dovolj soli v sami hrani – to mi pomaga da držim, vsaj še zaenkrat, pritisk v mejah normale, kajti v družini so imeli zaradi visokega pritiska mnogi možgansko kap (trije od petih sester oz.bratov), in se zavedam tveganja. Ah moram povedati, da sem pred dvema letoma jemal Reduktil in v vsega treh mesecih shujšala za celi 5 kg, s tem, da sem gibanje povečla na max. – 3-4 km hoje na dan, in ob hrani z malo kalorijami, velko zelenjave.
Glede aritmije ste lahko brez skrbi. Bolj pomembno je vprašanje ITM. Zelo verjetno so v vašem primeru bistvenega pomena vplivi dednosti. Ugotavljam, da si zelo prizadevati, da bi shujšali, ni pa zadovoljivega uspeha. Verjetno bi vam najbolj ustrezno pomagali endokrinologi, ki se bavijo z debelostjo. Ali ste jih že konzultirati?
Če imate visok krvni tlak, ga morate nujno zdraviti.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.